Tehnička analiza bolida 2022. – Mercedesova uža obitelj

Od Mercedesovog bližnjeg trojca, unatoč matičnoj momčadi, nakon testiranja u Barceloni je najviše nekako bio zanimljiv bolid Williamsa sa svojim praktički nepostojećim bokovima.

No, matična momčad je sa sličnim konceptom opet “pobijedila” na testiranju u Bahreinu, baš kao i s DAS-om prije dvije godine. Aston Martin je pak predstavio izrazito visoko prednje krilo i drže se tog nekog koncepta “dvostruke površine” boka bolida.

MERCEDES W13(b)

Prije glavnog dijela koji je privukao najviše pažnje, pogled na prednje krilo, kao i zadnje, prati konture baš kao i slovo iz naziva bolida – W. Mercedes se za sada odlučio da prednje krilo najviše “trpi” na svojem srednjem dijelu konstrukcije, pošto je taj dio i najviši. Dio krila koji se spaja s nosom bolida je dosta niži nego kod primjerice Ferrarija F1-75. To znači i prilično strmi pad sa sredine krila prema nosu, ali samim time vrlo vjerojatno i robusnije strujanje zraka prema Venturijevim tunelima na sredini bolida. Također, prednje krilo ima prilično oštri, skoro kao i na papiru pravilno trokutom nacrtani pravi kut s bočnim stranicama (endplate). Ovdje se nastoji također postići što pouzdanije strujanje zraka.

Izvor: Mercedes Media Center

Glavni usisi su u Barceloni bili prilično “kockasti”, te u odnosu na podnicu ispod njih, nije baš bilo puno prostora za strujanje zraka kao kod ostalih bolida. Glavna sila strujanja zraka bila je usmjerena na samu bočnu stranu usisa, što se i potvrdilo na verziji bolida predstavljenog u Bahreinu. Na podnici je svakako upao u oči i valoviti rub koji će nastojati usmjeravati zrak s gore opisanih bočnih površina usisa. Bolid u Bahreinu imao je samo dva “vala”.

Bočni usisi za koje se nagađalo da će se pojaviti u Bahreinu, zaista se i jesu pojavili, tj. s obzirom na njihovu veličinu, kao i da se nisu. Mercedes je s ovim konceptom bacio sve karte na downforce po gornjem dijelu ruba podnice (downwash po boku bolida), nešto sasvim suprotno od Ferrarija koji to očito nastoji raditi uglavnom preko gornjeg dijela boka bolida.

Ovo je zaista odvažan i hrabar koncept iz Brackleya. Crash struktura koja zadovoljava sigurnost vozača na bočne udare u kokpit, strši prema van ispod retrovizora bolida. No, lako za to, najveći izazov svakako predstavlja hlađenje komponenata ispod pokrova bolida s tako malim otvorima usisa zraka. Doduše, otvori su postavljeni okomito, tako da možda na prvu zavarava njihov izgled pošto smo naučeni na jasno vidljive i horizontalno šire otvore.

Naravno, postoji i dio hlađen “kemijom” kojeg su u Mercedesu vrlo vjerojatno usavršili još tijekom prijašnjih sezona, tako da se ovaj zero-pod koncept čini kao nešto je Mercedes htio napraviti već duže vrijeme. Bolid u Barceloni očito je poslužio samo da se isproba mehanička ispravnost bolida, te su komponente ispod bokova bolida već bile posložene za koncept predstavljen u Bahreinu.

Izvor: Mercedes Media Center

Sam nastavak podnice prema stražnjem dijelu bolida ima dosta “brežuljaka” i udubljenja koja nastoje ispirati zrak u željenom smjeru. Ovdje će se naravno tijekom sezone moći eksperimentirati s različitim oblicima. Zadnje krilo je prilično “zabačeno” u odnosu na ostale bolide. Izrez na gornjem lijevom kutu bočne stranice je sličan Ferrarijevom, ali bitno manji. Kao i na prednjem krilu, i stražnje karakterizira prilično oštar kut između bočne stranice i glavnog poprečnog horizontalnog elementa. U Mercedesu su vrlo vjerojatno otkrili koliko takvi “pravilni” oblici pridonose stabilnosti strujanja zraka. Samo pakiranje popularno zvanog coke bottle stražnjeg dijela bolida za sada se ne čini najkompaktnije od opisanog trojca, a i veće je od ostalih s grida.

ASTON MARTIN AMR22

Kao što je i u uvodu spomenuto, Aston Martin je jedan od predvodnika “dvostruke površine” bokova bolida. Spada u grupu bolida s “nježnijim dizajnom”, a ističe se i prilično visoko prednje krilo. Pošto se Sebastian Vettel govorom tijela nekako čini nemotiviran novom sezonom, nadamo se da ovaj bolid ima potencijala opravdano kucati na postolja u utrci.

Izvor: Aston Martin Media Center

Visoko prednje krilo ima logike kako bi se preko dvostrukog tea traya Venturijevi tuneli “hranili” strujanjem čistog zraka. Polaskom od samog nosa bolida, krilo je drukčije od Mercedesovog pošto od samog nosača kreće u spuštenu konturu, na W13 ono se penje prilično agresivno prema gore. Na tom prvom spustu se nalaze i prilično agresivne male peraje koje upravljaju vrtloženjem zraka prema donjem izbočenju gornjeg dijela nosa. Napad na strujanje zraka je najjači pri samom, skoro ravnom dijelu sredine gornjeg elementa prednjeg krila. Taj dio je donekle ekstreman, ali ima logike pošto je krilo toliko visoko, tj. negdje se moralo “kompenzirati”.

Izvor: Aston Martin Media Center

I dok na prvu AMR22 i Ferrarijev F1-75 na bokovima izgledaju slično, namjena tog dijela bolida je ipak prilično različita. Bolid Aston Martina ovdje nastoji prema kraju bokova odraditi blagi downwash prema stražnjem difuzoru bolida, no moguć je i lagani upwash na izbočenje ispod Aramco logotipa, tj. točno tamo gdje piše crypto.com. Samim time, otvor kod ispuha je prilično uzak, tj. prilično uz cijev ispuha. Takvim konceptom se nastoje maksimalno iskoristiti “donji” mehanizmi stražnjeg dijela bolida.

To je jedna od struja zraka, druga ide po samom rubu, tj. gornjem dijelu podnice, što je kod ovih pravila sasvim logično, te su primjerice dolje opisan Williams, a još i ekstremnije Mercedes, s tom “strujom” otišli na sve ili ništa (Williams ipak u manjoj mjeri).

Izvor: Aston Martin Media Center

AMR22 ima normalne usise, ali hladnjake vrlo vjerojatno vodoravno položene, te “spilju normalne veličine” ispod bokova. No, sama kontura koja usmjerava strujanje zraka prema rubu podnice je dosta blaža u odnosu na Ferrari. Glavni “usmjerivač” za to strujanje zraka je masivan element ispod bočnih usisa koji izgleda poput rekreativnog skijaškog spusta i prilično se pruža prema prednjim kotačima. Beam stražnje krilo je u dvostrukoj konfiguraciji, dok je na glavnom krilu uočen na bočnom endplateu i izrez iza stražnjeg led-osvjetljenja. Za sada, AMR22 i Alpine A522 čine najelegantniji dvojac na gridu, što znači da će se bolid “zaokruživati” prema kraju sezone konkretnijim i agresivnijim rješenjima.

WILLIAMS FW44

Najčudniji bolid još s prvog testiranja u Barceloni je bolid iz Grovea koji ima neku inačicu novog Mercedesovog koncepta “minimalnih” bokova. Nažalost, bolid je u petak bio i u plamenu.

Izvor: Williams Media Center

Tu su i prilično veliki okomiti izrezi otvora za izlazak vrućeg zraka, ali još su čudnije rupe na samim bočnim usisima. Ispada u biti da se radi o “duplom” bočnom usisu, pošto je ispod rupa klasični usis za zrak. Te rupe spadaju u duct kategoriju pošto se ipak radi o klasičnom “tunel” prolazu. U Williamsu očito nastoje pomoću tih rupa podešavati željeno strujanje zraka prema stražnjem difuzoru (manja “okomita” rupa), te klasični downwash (veći vodoravni prolaz) na sami rub podnice koji ima konture koje nastoje strujanje zraka usmjeravati također dalje prema stražnjem difuzoru. Ispod usisa, kao i na AMR22, postoji masivan element koji usmjerava zrak na rub podnice bolida, samo je prilično strmiji i agresivniji od Aston Martinovog.

Autor: Hasan Bratić

Prednje krilo se ne čini toliko agresivno na svojem gornjem elementu poput recimo Aston Martinovog ili Mercedesovog, te su i sami elementi više rašireni u odnosu na “stisnutu” konfiguraciju na  AMR22. Manje je i sitnih upravljača (peraja) na elementima prednjeg krila u odnosu na Aston Martin. Kao i većina momčadi, prvi element prednjeg krila je odvojen od nosa kako bi se skupilo što više čistog zraka prema srednjem dijelu bolida. Poput Mercedesa, elementi prednjeg krila od nosa kreću uzlaznom putanjom, mada ne toliko ekstremno kao kod W13. Vanjska kontura na bočnom endplateu je prilično slična Alfa Romeovom.

Stražnje krilo ima oblije linije od Mercedesovog, a otvor kod ispušne cijevi je prilično velik, poput Mercedesovog, u odnosu na prilično kompaktni kod AMR22 bolida.

Iako u Williamsu i dalje razvijaju vlastitu mjenjačku kutiju, ove godine se ipak koristi Mercedesova, čisto iz razloga pošto je sinkronizacija najbolja s matičnim motorom. Tako barem kaže njihov šef Jost Capito. Stražnji ovjes je vlastiti.

Aston Martinov AMR22 ima ipak drugačiju filozofiju od ostatka dvojca iz Mercedesovog “klana”. Williams se za sada čini “blaža” verzija Mercedesovog aktualnog koncepta.

Autor naslovne fotografije: Hasan Bratić

Pretplati se
Obavijesti o
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Baba_Vanga

nekako sve šteka, komentari kasne, vijesti kasne.. ni glasa o tome da Lewis Hamilton mijenja prezime, tj dodaje tekst! Sada će se navodno zvati:
Lewis “Max je pomeo pod sa mnom” – Hamilton.

Related Posts
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x