Put oko svijeta Formule 1: Saudijska Arabija

Inauguralna utrka za VN Saudijske Arabije bila je pretposljednja utrka sezone 2021. i ujedno dio njene dramatične završnice. Drugo izdanje utrke bit će i druga utrka u kalendaru 2022. godine, a održat će se na 6,175 kilometara dugoj stazi Jeddah Corniche Circuit, jednoj od najmlađih staza domaćina utrka bolida Formule 1. Gradska staza u istoimenom saudijskom gradu jedna je od najbržih i druga najduža staza u kalendaru, odmah iza staze Spa-Francorchamps u Belgiji.

Ideja o utrkivanju u Saudijskoj Arabiji rodila se 2019. godine, a realizacija je krenula ubrzo zatim. Jeddah Corniche staza nalazi se na obalama Crvenog mora i prostire se drugim najnaseljenijim gradom Saudijske Arabije. Džeda je ujedno i jedna od najpopularnijih turističkih destinacija ove zemlje i suprotnost svetištu u Mekki, koje hodočaste milijuni Muslimana tijekom svake godine. Formalno, utrka u Saudijskoj Arabiji je kao dio kalendara najavljena u studenom 2020. godine, a godinu dana kasnije, neposredno pred dolazak karavana Formule 1 u Džedu, radovi na stazi su bili u punom jeku. Bez obzira, sve je pripremljeno na vrijeme i povijest utrkivanja u Saudijskoj Arabiji je zvanično započela.

Stazu u zemlji kojoj je utrkivanje prilična nepoznanica dizajnirao je Carsten Tilke, sin Hermanna Tilkea, tvorca većine staza koje danas tvore kalendar Formule 1. Prve utrke u Saudijskoj Arabiji bile su Trke šampiona 2018. godine koje su vožene u glavnom gradu Rijadu, potom su ju posjetili bolidi Formule E i Dakar Rally, da bi u konačnici, postala dom i najbržem cirkusu na svijetu.

VN Saudijske Arabije u Džedi 2021. godine (Photo by Sam Bloxham / LAT Images)

Ukoliko biste se odlučili posjetiti Džedu i VN Saudijske Arabije, bio bi to značajan organizacijski i financijski pothvat. U usporedbi s drugim utrkama u zemljama Bliskog istoka, Saudijska Arabija je skuplja od Bahreina, ali i jeftinija od Abu Dhabija. Smještaj u Džedi je cjenovno na međunarodnim standardima, ali ako tražite smještaj u hotelima sa zvučnijim imenima, onda ćete i platiti više. Sličan slučaj je i s hranom, vani se može pojesti jeftina hrana, posebice tradicionalna, no za kvalitetan obrok u restoranu potrebno je izdvojiti nešto više novca. Javni prijevoz je također nešto skuplji nego u okolici drugih destinacija utrkivanja. Za vikend posjeta VN Saudijske Arabije u najpovoljnijem slučaju je potrebno izdvojiti oko 5.000 kuna, što podrazumijeva najjeftinije ulaznice na stazu i hostel ili smještaj u kampu uz stazu. Duplo više koštao bi vikend s ulaznicama na središnjoj tribini, smještaj u hotelu s tri do četiri zvjezdice i samo nešto malo više džeparca. U ovakve kalkulacije nisu uračunate avionske karte do Saudijske Arabije, a u koliko bi se netko odlučio na putovanje do Saudijske Arabije i Velike nagrade, niz je znamenitosti koje treba posjetiti i detalja na koje treba obratiti pozornost.

-> Saudijska Arabija je kraljevina koja se nalazi na Arapskom poluotoku u Jugozapadnoj Aziji. Izlazi zapadno na Crveno more, a istočno na Perzijski zaljev. Najveći dio zemlje zauzima pustinja, a na zapadu, uz Crveno more, uzdižu se planinski lanci Hidžaz i Asir. Većina teritorija slabo je naseljena, a stanovništvo je koncentrirano u glavnom gradu Rijadu i drugim gradovima poput Džede, Mekke, Medine. Saudijska Arabija je kolijevka Islama, te se u ovoj zemlji nalaze i dva najvažnija islamska svetišta, Mekka i Medina. Zemlja koja se proteže na preko dva milijuna kvadratnih kilometara nema niti jednu jedinu rijeku, te je ujedno i najveća svjetska zemlja kojom ne protječe niti jedna rijeka.

Jeddah Corniche Circuit dok su radovi još bili u tijeku

-> Dolazak Formule 1 u Saudijsku Arabiju bio je značajno kritiziran, posebno zbog problema zemlje s narušavanjem ljudskih prava. Pojedini su organizatore optuživali kako koriste ovakve sportske događaje kao skretanje pažnje sa stvarnih problema, no predsjednik Saudijske automobilističke federacije je odbacio ovakve optužne tvrdnjama kako će Velika nagrada biti prilika za Saudijsku Arabiju da se otvori prema ostatku svijeta i kako sport služi za zbližavanje, a ne udaljavanje ljudi jednih od drugih. U Saudijskoj Arabiji ženama je do 2018. godine bilo zabranjeno upravljati automobilima.

-> Džeda je drugi po veličini grad Saudijske Arabije, mješavina modernog i tradicionalnog gdje se povijesne četvrti stapaju s modernim, ekskluzivnim hotelima i šoping centrima. Jeddah Corniche staza nalazi se 25 km sjeverno od centra grada i Grand Prix vikend predstavlja idealnu priliku za istraživanje mogućnosti koje Džeda pruža. Corniche dio grada ima savršen pogled na zalazak sunca iznad Crvenog mora, a inače visoke temperature u ovom kraju svijeta izbjeći će se noćnim terminom utrke. Naime, iako su dnevne temperature u ovo doba godine oko 35°C, obzirom da se utrka održava noću, tijekom utrke bude ugodnih 20°C, te postoji mogućnost i blagog vjetra kako se spušta mrak.

Pierre Gasly na VN Saudijske Arabije 2021. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

-> Jedna od znamenitosti Džede je muzej skulptura na otvorenom koji je dom 20 skulptura svjetski poznatih umjetnika poput Henryja Moorea i Joan Miro. U Džedi se nalazi i najveća fontana na svijetu, fontana Kralja Fahda, poznata i kao Džeda fontana. Da je megalomanija simbol pretapanja arapskog svijeta u zapadni dokazuje i nedovršeni Džeda toranj koji bi, kada bude izgrađen, trebao biti najveća građevina na svijetu visine preko jednog kilometra. Džeda toranj trebao biti simbol krajolika Džede i centar novog, gospodarstvenog dijela grada, no radi različitih ugovornih problema toranj stoji nezavršen. Džeda je također dom i jarbola koji je doskora bio najveći jarbol na svijetu.

-> Za ljubitelje mora i plaža, Džeda nudi prelijepe plaže na obali Crvenog mora, čija je topla voda savršena za plivanje i ronjenje. Slobodno vrijeme može se iskoristiti za vožnju brodom, sunčanje ili plivanje i ronjenje na otvorenim vodama. Topla voda je čista i s dobrom vidljivosti, te se prilikom ronjenja može naići i na olupine nasukanih brodova iz ranijih vremena.

-> Kao i drugi bliskoistočni gradovi domaćini utrka Formule 1, Džeda nudi nezaboravna šoping iskustva. Bilo da tražite tradicionalne suvenire ili modernu, ekskluzivnu robu, sve možete naći u Džedi. Za dizajnerske krpice vrijedi posjetiti Prince Fahd Bin Sultan Aveniju, za zabavu cijele obitelji tu je Red Sea tržni centar, s raznovrsnom ponudom hrane, kina i drugih zabavnih sadržaja. Izvan grada, nešto dalje prema unutrašnjosti, nalazi se Taif, pijaca na kojoj se prodaju prirodni proizvodi, suveniri, domaća hrana, parfemi, eterična ulja i drugo.

VN Saudijske Arabije može se pohvaliti jednom od najbržih staza u kalendaru

-> Osim što je jedan od najprometnijih gradova, Džeda je i najstariji grad Saudijske Arabije. Najstariji dio grada, Al Balad, postoji još od sedmog stoljeća. Al Balad je spomenik kulture UNESCO-a, precizno je i studiozno rekonstruiran, te posjeta starom dijelu grada nudi tračak tradicionalnog života u Džedi. U slučaju odlaska u Džedu svakako treba posjetiti Al Balad i potrošiti nekoliko sati na obilazak njegovih uskih i starih uličica.

-> Dalje od Džede, oko 100 kilometara, nalazi se najsvetije mjesto Islama, Mekka. Dolazak u Mekku dozvoljen je samo vjernicima islamske vjeroispovijesti, ali za turiste otvorena je Al Rahma džamija u Džedi, specifična po svojoj izvedbi, poznata još kao i plutajuća džamija. Za one koji imaju više vremena za obilaziti Saudijsku Arabiju, 500 kilometara južno od Džede nalaze se Sarawat planine, s pogledom na Al Sahab Park, te vrijedi prenoćiti na ovoj lokaciji, u kampu ili pod zvjezdanim nebom. Glavni grad Saudijske Arabije, Rijad, od Džede je udaljen oko 900 kilometara i predstavlja najveći grad Kraljevine. Rijad je zapravo bliži drugim zemljama koje su domaćini utrka Formule 1, Bahreinu, Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Iako posebna i zapadnom svijetu neobična Saudijska Arabija je do prije nekoliko godina bila zatvorena za turiste, osim za poslovne ljude i hodočasnike. Od 2019. godine u Saudijsku Arabiju može se ući i s turističkom vizom s kojom se u ovom pustinjskom kraljevstvu može ostati do 90 dana. Cilj je otvoriti zemlju, koja itekako ima što za ponuditi, za turiste i približiti ostatku svijeta. Nepristojno odijevanje i alkohol su i dalje zabranjeni, no za ljubitelje Formule 1 u kombinaciji s utrkom, zasigurno može priuštiti nezaboravno iskustvo.

Pretplati se
Obavijesti o
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
mody

Staza je opasna i brza biti ce razbijanja 355 kmh 6 km vrucine

Related Posts
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x