Verstappen i Bottas kažnjeni zbog nepoštivanja žutih zastava

Suci na VN Katara odlučili su kazniti Valtterija Bottasa i Maxa Verstappena zbog nepoštivanja žutih zastava na kraju subotnjih kvalifikacija. Carlos Sainz prošao je bez kazne.

Ono što je doista čudno, s objavom o kaznama u javnost se izašlo tek nešto više od 90 minuta prije starta utrke. Prva je stigla obavijest za vozača Mercedesa. Suci su ustanovili da Valtteri Bottas nije poštivao označene žute zastave, a i vozač je sam priznao da nije uočio žutu zastavu te da nije smanjio brzinu na tom dijelu staze kao što pravila nalažu.

Budući da se radilo o jednostrukoj žutoj zastavi, Bottasu je određena kazna od tri mjesta unatrag na startnom gridu. Kvalifikacije je završio treći. Službeni dokument potražite ovdje.

Stroža je kazna dodijeljena Maxu Verstappenu. On je kvalifikacije završio na drugoj poziciji, ali ide čak pet mjesta unatrag jer nije poštivao označene dvostruke žute zastave. Zastave su bile označene na izlasku iz zavoja broj 16, iako svjetlosni sustav nije bio uključen.

Vozač i momčad su istaknuli taj nedostatak svjetlosnih oznaka, upozorenja na vozačevoj kontrolnoj ploči ili audio upozorenja vozaču. Suci su to donekle i prihvatili, ali u obzir uzeli sljedeće: članak 27.1 pravilnika nalaže da vozač mora upravljati bolidom sam, dodatak pravilima H naglašava da zastave i svijetla imaju isto značenje, a članak pravila 27.2 ističe da je vozačeva dužnost poštivati zastave i upozorenja.

Suci su preslušali i komunikaciju momčadi s vozačem, a Verstappen je priznao da je bio svjestan kako se bolid s brojem 10 sporo kreće po desnoj strani staze. Suci smatraju da je zbog potencijalne opasnosti trebao smanjiti brzinu, što nije učinio, te je zbog toga kažnjen s pet mjesta.

Naglasili su da je trebao postupiti kao Carlos Sainz, koji je bio treći osumnjičenik za isti prekršaj. Međutim, suci su utvrdili da je Ferrarijev vozač ispravno reagirao kad je vidio Gaslyjev bolid na desnoj strani startno-ciljnog pravca, pretpostavio da je u zoni žutih zastava te značajno smanjio svoju brzinu. To je potvrdila i telemetrija pa Sainz nije kažnjen.

Nakon ovih kazni mjesta u prvom startnom redu popunit će Hamilton i Gasly. Iz drugog reda startaju Alonso i Norris, iz trećeg Sainz i Bottas, a iz četvrtog Verstappen i Tsunoda.

8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Desmosedici

Kakve žute zastave i bakrači..sve se opet šteli da Lewis osvoji prvenstvo..mnogo opasnije situacije su kada vozač u brzom krugu po raznim dijelovima staze dostiže i prestiže one koji nisu u brzom krugu..a tada nema ni žutih zastava.

147 kt

Klosari i hostapleri u akciji.

dudolinjo

Zašto o MAX ima 14 bodova prednosti a bilo je 4 da li mi može netko dati odgovor

ZMija

vrlo zanimljivo
stvarno se maksimalno trude da nam daju sto bolji zaplet
ovu dvojicu pomakli taman tako da se desi svasta na pocetku trke
fia svakog dana sve mastovitija u stvaranju sto veceg zapleta
e sad izdrzite jos tri trke bice tu raznih desavanja
ajde sad da pogledamo trku

Yukihonda

Ajde neka je kažnjena…

Gigi

Steta za Verstappena, bas me zanimalo kako bi prosao prvi zavoj sa Hamom. Moglo bi mu se odbiti o glavu njegovo uletavanje u prci zavoj, ipak ce sad bit u guzvi.

dudolinjo

Malo sam u za ostatku pa ne znam kako MAX ima 14 bodova više od Luisa mislio sam da ima 4.
Da li sam negdje iz ostao sa kaznama?

djtomcrazy

Ne može se vječno izvlačiti bez kazni 😎

Related Posts