Na 11. Rally Showu Santa Domenica potpuni trijumf Austrijanaca

Ovaj su vikend makadamske staze oko šoderice Savršćak bile epicentar oktanskog ludila. RSSD je tradicionalno okupio vrhunska imena iz hrvatskog, europskog i svjetskog rally svijeta u Svetoj Nedelji i na Savršćaku kraj Samobora.  

Dvodnevni oktanski spektakl započeo je u subotu, 27. studenoga 2021. od 14:00 na šodericama Savršćak službenim treningom vozača, takozvanim shakedownom. U 19:00 na Trgu Ante Starčevića u Svetoj Nedelji priređena je svečana dodjela startnih pozicija te ceremonijalni start kao službeni početak natjecanja, kada su se uz prigodni program predstaviti svi sudionici rallya.

RSSD najveća je i najposjećenija utrka u rallyju u jugoistočnoj Europi, kojom se zaključuje sezona rallyja u Hrvatskoj. Ujedno je ovo i jedini makadamski rally u regiji i jedno od najposjećenijih automobilističkih manifestacija u Hrvatskoj. Organizira ga jedan od najmlađih hrvatskih auto klubova AKK Sveta Nedelja. Prvi Rally Santa Domenica organiziran je 2010. godine, te se od tada održavao svake godine do 2020. kada je zbog pandemije korona virusa morao biti otkazan. Zimska utrka po makadamu osvojila i vozače i publiku. Predstava u Svetoj Nedjelji financijski je zbog niskih troškova znatno dostupnija od ostalih rally natjecanja. Zato privlači pored iskusnih i puno novih posada koje se tek žele okušati u rally svijetu.

„Dvije godine smo željno iščekivali da se opet održi RRSD, koji je bio najposjećenija sportska manifestacija u Svetoj Nedelji. Prijašnjih godina su svi smještajni kapaciteti u samom Gradu ali i u okolnim, susjednim gradovima bili popunjeni. Cijeli benefit ove manifestacije je daleko širi i veže se za ostale grane gospodarstva“, kazao je gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, dodavši kako rally svake godine privlači mnoge uvaženi članove automoto sporta. „Imamo tu čast da je jednu od svojih posljednjih utrka u karijeri ovdje vozio i naš najpoznatiji vozač, Niko Pulić“, rekao je Zurovec, pohvalivši organizatore na izuzetnoj organizaciji, na čelu s bračnim parom Vojvodić.

„Jako sam zadovoljan jer je ovo zasigurno organizacijski najteža Santa Domenica u svih jedanaest godina, zbog koronavirusa i jednogodišnje pauze. Vremenske neprilike su nam otežavale pripremu staze, ali na kraju je sve odlično odrađeno. Izuzetno nas veseli ovako dobra posjećenost i veliki broj kvalitetnih posada na startu“, prokomentirao je čelni čovjek cijele organizacije Daniel Vojvodić.

Višestrukom državnom prvaku u više kategorija, Niki Puliću ovo je bilo prvo i posljednje sudjelovanje u RSSD-u. „Trebalo je 11 godina da dođem u Svetu Nedelju. Uvijek su se pojavljivali neki problemi pa sam morao odustajati od nastupa. Izuzetno sam zadovoljan i sretan što sam nakon deset godina uspio voziti automobil R5 kategorije, odnosno po novome R2. Zadnji put sam vozio Lanciu quattro, 2000. godine, ali ostalo je dosta od toga u rukama i nogama“, kazao je Pulić, koji je na kraju završio na 11. mjestu sa zaostatkom +2:44:1 u odnosu na pobjednika Austrijanca Simona Wagnera.

„Imam odličan tim i odličan auto. Utrka je bila vrhunska, četiri izlaska, ukupno preko osam kilometara. U trećoj i četvrtoj vožnji već je sve bilo raskopano, pa su se trebale tražiti optimalne putanje. Sve u sve uživao sam u odličnoj organizaciji i odličnom eventu, i naravno što sam pri kraju svoje karijere uspio sjesti u neka modernija i bolja vozila“, rekao je Pulić, ocijenivši svoj nastup solidnim.

Na ovogodišnjem rally-u u ulozi natjecatelja se našao i organizator Daniel Vojvodić, kome je ovo svojevrsni povratak na stazu, nakon što gotovo 20 mjeseci nije sjedio u trkaćem autu niti nastupio na utrci. Danielu se ispunio san, te je nastupio u Mitsubishi Lanceru EVO sa suvozačicom Lanom Sutlović. „Vrlo brzo sam se priviknuo na auto, što pokazuju i vremena koja sam ostvarivao kroz sva četiri brzinca. Na kraju sam jako zadovoljan desetim mjestom u ukupnom poretku“, rekao je Daniel koji je na kraju imao zaostatak od +2:41:2 za pobjednikom.

Zanimljivost ovogodišnjeg izdanja je i sportsko rivalstvo između Daniela i njegove supruge Tajane Vojvodić Pinky. Tajana je nastupila kao suvozačica Nenada Lončarića u Subaru Imprezi STI. „Ove godine smo mi bili brži, ali ovo je sport i pun je iznenađenja, pa već na sljedećoj utrci Tatjana i Nenad mogu pobijediti. Drago mi je da je sve dobro prošlo, da nismo imali nikakvih izlijetanja i da su svi sretno došli do cilja“, kazao je Daniel.

„Utrka je bilo je fenomenalna, iznad svih očekivanja. Veliki broj vozača se prijavio, publika je bila odlična, tako da sam vrlo sretna. Veselimo se sljedećoj godini i novoj Santa Domenici, nadamo se bez ovih COVID mjera“, rekla je Tajana.

Drugu pobjedu nakon uspjeha 2018. godine, ponovio je Austrijanac Simon Wagner sa suvozačicom Slovenkom Piom Šumer u „Škoda Fabia Rally2 Evo“. „Santa Domenica je i ove godine bila vrlo uspješna za mene i moju ekipi. Organizacija i sama utrka su fenomenalni, i siguran sam da ću se ovdje vratiti. Drago mi je zbog ostalih austrijskih posada“, kazao je Wagner.

Drugo mjesto odnijeli su njegovi sunarodnjaci, Beppo Harrach i Dominik Jahn, u „Ford Fiesti Rally 2“, koji su poslije četiri prolaza zaostali 3,9 sekundi i tako, nakon četiri pobjede na Santa Domenici (od 2013. do 2016. godine) stigli do drugog mjesta ukupno. Još samo jedna posada u cilj je ušla unutar iste minute s pobjednikom, zaokruživši tako ukupni trijumf Austrijanaca. Gerald Rigler i Claudia Maier, u „Ford Fiesti R5 Evo“, utrošili su 57,7 sekundi više od pobjednika i osvojili treće mjesto.

Svi rezultati po brzincima, kao i ukupni poredak mogu se pronaći ovdje.

Related Posts