Kronometar: Aleksandar Radovanović pobjedom na Grobniku do vodstva

Nagrada RI autosporta okupila 54 vozačice i vozača iz 16 klubova, a Radovanović prvom generalkom u PH preuzeo lidersku poziciju utrku prije kraja sezone.

GROBNIČKO POLJE – Na kratkoj improviziranoj i posebno pripremljenoj stazi za kronometar vožnje, u dijelu Parka vozača Automotodroma Grobnik, održana je tradicionalna „12. Nagrada RI autosport 2021.“ u još jednoj uspješnoj organizaciji Autokluba RI autosport. Bilo je to četvrto natjecanje ovogodišnjeg Prvenstva Hrvatske u kronometar vožnjama, bodovano i za Prvenstvo Auto i karting lige Zapad HAKS-a, ove godine kao jedno od tri natjecanja što su istog vikenda održavana  na prostorima grobničkog Automotodroma. Nastupilo je 54 vozačice i vozača iz 16 klubova.

Do svoje prve generalke u ovoj disciplini stigao je Zagrepčanin Aleksandar Radovanović (AK Ina Delta) u robusnom Peugeotu 106 Proto, ostvarivši poslije tri bodovne vožnje, ukupnim vremenom 4:25,740 minuta, prednost od 1,916 sekundi ispred drugoplasiranog Karla Pelicara (AKORK Skok racing 1993) u „običnom“ sportskom Peugeotu 106. Pelicar je imao najbolje vrijeme treninga, poveo poslije prve vožnje ispred Radovanovića, da bi potom popustio u tempu i pobjedu prepustio ipak iskusnijem, očito i bržem Radovanoviću. Do postolja pobjednika i trećeg mjesta „generalke“, izvrsnim je vožnjama, stigao još jedan oktanski iskusnik Filip Magdić (AKK Fly with Kolman), uz zaostatak 4,536 sekundi.

Na ovom natjecanju nisu nastupila trojica pobjednika dosadašnjih natjecanja sezone Hrvoje Belinić, Edi Kuharić i Marino Poropat, tako da je pred posljednji ogled i natjecanje u Dubrovniku, kroz sedam dana, lidersku poziciju prvoplasiranog u Državnom prvenstvu preuzeo Aleksandar Radovanović s pet bodova prednosti ispred Poropata. Za očekivati je da će jedan od njih dvojice ponijeti ovogodišnju krunu državnog prvaka u kronometru.

PELICAR NAJBRŽI JUNIOR

Pelicar je bio najuspješniji u konkurenciji čak 12 juniora s gotovo deset sekundi prednosti ispred dojučerašnjeg isključivo karting asa i prvaka Jana Pokosa (AKK Fly with Kolman), kojem je za utjehu dodijeljen posebni pehar organizatora za najbrži krug (458 metara u vremenu 28,858 sekundi), ostvaren u trećoj vožnji kada je imao i najbolje vrijeme među svim sudionicima. Treći među mladim vozačlima bio je Matej Radovanović (AK Ina Delta), zadržavši čelnu poziciju juniora, ali sada samo s tri boda prednosti ispred Pelicara.

Puljanka Iva Damarija (AK Pula-Rovinj) i ovog je puta dominirala u konkurenciji vozačica, četvrtom pobjedom već osigurala novi naslov prvakinje. Druga je bila mlada Ogulinka Erika Marija Kušić (AK Klek), dok je trećim mjestom Riječanka i veteranka oktanskog sporta Ljiljana Kamenar zaključila svoju 45-godišnju karijeru automobilistkinje, za što joj je matični Autoklub Rijeka, na završnoj podjeli nagrada, uručio prigodne poklone.

IVA DAMARIJA (AK Pula-Rovinj) snimio M. Krpan)

Samoborac Antun Laušin ponovo je slavio pobjedom u veteranskoj konkurenciji, ispred Solinjanina Viktora Bubića. Najbrojnija klupska družina na natjecanju, zagrebački AKK Fly with Kolman, s 13 sudionika, slavila je ekipnom pobjedom ispred pazinskog Istra racing teama, dok su tek bod manje sakupili vozači AK Buzet Autosport. Posljednje natjecanje u vodstvu dočekuju Pazinjani s 13 bodova viška ispred Zagrepčana.

Organizator je, uz partnera Automotodrom Grobnik d.o.o., tradicionalno nagradio troje najboljih vozača klubova s područja Primorsko-goranske županije i to Tina Kadmena iz Opatije, Blaženka Pešuta iz Učka sporta i Eriku Mariju Kušić iz Ogulina.

Slijedeće, odlučujuće natjecanje sezone PH u kronometru, vozi se u Dubrovniku 21.studenog.

Autor: Miroslav Krpan

Rezultati – ukupno:
1. A. Radovanović (AK Ina delta Zagreb, Peugeot 106 Proto) 4:25,740 minuta
2. Pelicar (AKORK Skok racing 1993, Peugeot 106) +1,916 sekundi
3. Magdić (AKK Fly with Kolman Zagreb, VW Golf Kitcar) +4,536
4. Bogović (AK Buzet Autosport, Peugeot 106) +4,736
5. Jugovac (AK Istra racing team Pazin, Peugeot 106 Rally) +5,942
6. N. Damarija (AK Pula-Rovinj, Autobianchi A112) +9,553
7. Janko (IRT Pazin, Zastava Yugo) +9,689
8. Jurasić (IRT Pazin, Škoda Felicia) +10,110
9. Kadmen (AK Opatija,Citroen Saxo) +10,597
10. Pokos (Fly with Kolman, Ford Fiesta) +11,164;

Pobjednici po klasama:
Stefan Sinčić (AK Buzet Autosport), Tino Kadmen (Opatija), Siniša Baksa (Fly), Nenad Damarija (Pula-Rovinj), Karlo Pelicar (Skok), Aleksandar Radovanović (Ina delta) i Nenad Hrvatin (AK Prorace Sv.Lovreč)

Ekipno:
1. AKK Fly with Kolman Zagreb 50 bodova
2. AK Istra racing team Pazin 45
3. AK Buzet Autosport 44

Related Posts