Wolff strahuje od ponavljanja 2016: Russella trebamo kalibrirati

George Russell još uvijek vozi za Williams, ali priče o žestokom rivalstvu između njega i Lewisa Hamiltona u sljedećoj sezoni već su počele. Međutim, čini se da to nisu priče bez pokrića te da u Mercedesu itekako brinu o ponavljanju problema koje su imali 2016.

Tada su momčadski kolege u Srebrnim strijelama bili Nico Rosberg i Lewis Hamilton, a tijekom izjednačene borbe za naslov prvaka došlo je do kulminacije njihovog rivalstva i netrpeljivosti. Dobro se pamte njihovi međusobni sudari, iz te 2016. u Španjolskoj i Austriji, a kad je Nico osvojio naslov i otišao u vozačku mirovinu, Toto Wolff je mnogo puta naglasio da slične situacije više ne želi proživljavati.

Angažman Valtterija Bottasa mu je omogućio mir u tom pogledu. Pet sezona imao je vjernog slugu momčadi, koji nikad nije ozbiljnije ugrožavao Hamiltonov status. No, ovog ljeta odluka je pala da se Bottasa zamijeniti super talentiranim Georgeom Russellom, a mnogi smatraju da bi to moglo dovesti do novih tenzija unutar Mercedesa.

“Russell je dokazao da zaslužuje imati mjesto u vrhunskom bolidu, a sada ga mi moramo adekvatno prilagoditi na situaciju u Mercedesu. Tu će biti pod mnogo većim pritiskom, imat će nevjerojatnog momčadskog kolegu koji drži najveće rekorde, a tu će onda biti važno da ga spremamo i kalibriramo na pravi način.”

“Vidjeli smo situacije u prošlosti u kojima smo zakazali. Lewis je bio u jednoj, u kojoj momčad nije baš razumjela kako bi se stvari potencijalno mogle razvijati. Mislim da smo možda malo bolje pripremljeni za takvu situaciju, ali bez obzira, George ima ambiciju postati prvakom svijeta, kao što i Lewis želi dodati još jedan naslov, tako da važna će biti kalibracija”, govori Toto Wolff.

Zvuči kao da planira Russella postaviti na svoje mjesto, kako ne bi previše ugrožavao Hamiltona, no u nastavku objašnjava kako ne misli rušiti ambicije 23-godišnjeg vozača.

“Mislim da morate poštovati gledište druge osobe, kao i ambicije. Nećemo staviti u bolid vozača koji nema ambicija voziti najbolje što može i pritisnuti svog momčadskog kolegu što jače može, pobjeđivati u utrkama i prvenstvima. To je valjda jasno.”

“Zato se mogu staviti u njegovu perspektivu i pokušavam razgovarati s njim o značenju toga za dinamiku momčadi, kako trebamo održavati ritam momčadi. On je vrlo inteligentan i shvaća to”, kaže Wolff.

Hoće li Toto i kroz 2022. moći bezbrižno “šetati” sa svojim vozačima? (Photo: Sebastian Kawka)

Russell je do sada u F1 karijeri “isprašio” svakog momčadskog kolegu. U Williamsu je ostvario totalnu dominaciju protiv Roberta Kubice, a zatim i protiv Nicholasa Latifija. Međutim, posebno je bio impresivan onaj nastup u Mercedesu krajem prošle sezone, kad je u svojstvu Hamiltonove zamjene u utrci nadmašio Bottasa.

Kako će izgledati njegov odnos s Hamiltonom, vidjet ćemo početkom sljedeće sezone. Naravno, pitanje je i kako će izgledati Mercedes općenito nakon promjene pravila. Možda uopće neće imati bolid za naslov prvaka.

“Mislim da bismo bili zadovoljni ako bismo bili među prve tri momčadi u pogledu našeg paketa i borili se za pobjede”, ističe šef momčadi. “To su uvijek naše ambicije, da smo tu negdje pri vrhu na duge staze. To je pobjednički recept.”

“Ako ćemo imati bolid koji ćemo moći razvijati i napasti prvenstvo, apsolutno će George imati isti bolid kao Lewis. On ima brzinu, u kvalifikacijama je vrlo, vrlo brz i siguran sam da će sve biti dobro.”

60 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Webmaster

Lagana panika u Mercu.

George

Smatram da će George destabilizirati Hamiltona, jer vidjeli smo više puta da je Hamilton sklon greškama, kada je pod pritiskom, a u to nema sumnje, jer je Russel dokazao da je izuzetno dobar. Siguran sam da će se iduće godine uz nova pravila vidjeti čisti talenat nekih vozača u F1, bar dok timovi ne prilagode bolide vozačkim preferencama pojedinih vozača, za što i računam da će prvi dio sezone biti žešćih iznenađenja 🙂
Sve u svemu, veselim se pravom utrkivanju, i manjim razmacima u prvom dijelu sezone.

Nosko

Ako Russell pokaže da je brži, kalibrirat će oni Lewisa.

F1 fan

Morate ga uškopit hahaha

MS791

Dajte ljudi koji tu često komentirate recite koliko ko ima godina, razina komunikacije ovdje je vrtić, obzirom da je radni dan samo djeca i imaju vremena toliko komentara napisati i svako malo replicirati

zjurina

Stari moj bilo je tu i mlade ekipe, & sad su nešto stariji, pa i desetak godina.
Osobno se sječam barem dvoje, jedan petnaestak godina a drugi jedva osamnaest, a razina komunikacije za dobar level više. Ozbiljni, ali i spremni za zeku, komunikativni, spremni pomoč u informacijama, kolegijalni.
Nisu godine mjerodavne, već karakter, kućni odgoj, kultura, altruizam.
Poštivanje kolega u komunikaciji, jer nikad neznaš ko je s drge strane tipkovnice i ekrana.
Lol… sutra ga možeš sresti na ulici a da neznaš & treba ti priskočiti s nekom sitnicom, a ti si ga danas-jučer izvrijeđao ovdje.

svakako

Prozivate dolje neke ljude da su hejteri Hamiltona a u isto vrijeme ste i sami hejteri Schumachera.

Zašto mislite da ste u pravu a radite istu gnjusnu stvar?
Jer je Hamilton sada u trendu?

Pratiteljcro

“zanimljivo” nema “klepesine”

west 044

Vidim da me dole dotični teoretičar zavjera spominje u dva navrata pa da kažem kako je isti 2013 i 2014 pisao iste stvari za Vettela i Red Bull (sada Ham. i Merc.). Znači razmišljanja su ista samo su drugi subjekti u igri. Sve mu je teorija zavjere koja će se jednog dana raskrinkat.Helmut Marko voli mlado meso pa zato gura Vettela prije Webbera, Vettel ima 5 sek. brži bolid, zavjera Mateschitza i Bernia protiv cijelog svijeta,treba strpat u zatvor cijeli Red Bull itd da sad ne nabrajam ta bulažnjenja. Sve postoji na internetu ,pa tko se želi dobro nasmijat može!!!

Deyo

Senna, Lauda, Schumacher, Clark, Fangio… Nekako mi se tvoj idol nikako ne uklapa u ovo drustvo, jer pomenuti su imali nesto sto tvoj idol nikada nije, niti ce. Jedina razlika sto za razliku od tvog idola sve mu servirano ma tanjuru, i najtuznije sto onih par pobjeda prije 2014. imaju vecu tezinu nego posle. Jedina razlika, sto tvoj idol ima velicinu na papiru i statistici, a oni imaju prave sportske. I sto se tice smeha, pocev od visestruke licnosti, smijesno je kada netko prica sam sa sobom, a da ne pricamo i o drugim stvarima. Jedino ozbiljno u vezi tebe… Read more »

west 044

Zaboravio sam gore pa samo da dodam da dotični ne voli i ne cijeni ni Jordana ,ni Tysona uz već spomenutog Hamiltona što je zanimljivo gle čuda sigurno zbog boje očiju!!!

svakako

Njegova je stvar koga ne voli i zašto ne voli.
I tko si ti da sudiš nekome zbog toga?

Ti ga pokušavaš blatiti na temelju svoje procjene da je rasist, što je isto kao i rasizam.

Krajnje bezobrazno i bahato.

Ti voliš crnce, netko ne voli i to je to, njih izbor, njihova stvar i njihova slobodna volja.

west 044

Jesi si kupio televizor!?

zjurina

Halo @west 044, kakve veze ima košarica i box sa Formulom1 ? & neznam gdje tu “upada” Jordan, jer moj nivo košarke se nalazi na nivou da Ameri imaju dream teamove kroz par desetlječa i ništa više i ništa dalje. Ali Mike Tyson, ma daj, pa pola svijeta ga ne voli ne zato što je druge boje kože, NEGO ZATO što je osuđeni SILOVATELJ !!! Plus toga, dobra večina svijeta ga proziva kanibalom… 🙂 Odgrizao komad uha Holyfieldu, mislim da je bila 2002.a godina, tijekom meča. Ne pratim aktivno niti boks što se toga tiče, ali ti podatci su dio… Read more »

west 044

Zagorac ne zamaraj se s tim stvarima!!!

zjurina

Ni najmanje.
& čuj niko nije savršen.
Btw čudi me da trpaš veličinu kao što je Jordan u isti koš sa Tysonom.
Nemaju baš ništa zajedničkog osim što su kao što Ameri kažu African American.

Lewis8F

Boli 2007. Zato nosi broj 14 jer je 14 godina u patnji.

Pratiteljcro

Jesi ti siguran da nekog drugog neboli ta godina? Stalno ju spominjes.

Lewis8F

Siguran sam. Alonsa i vas hejtere Hailtona. Kako uklopiti u priču da se Lewisu pomaže nego 2007. proglasiti britanskom. Haha.

Pratiteljcro

To ti radis, hejtas nekog vozaca da drugoga osvjetlis. Ja sam uvijek respektirao hamove voznje pronadi moje stare postove.

Lewis8F

Koga hejtam? Ne hejtam Alonsa. Ovdje za svih imate izgovore zašto ih je Lewis dobio. Za Alonsa imate da je to radi Britanaca. Sam Alonso se priključio tome i rekao nedavno da je bilo teško njemu jer nije Brtianac. Hahaha

Jadan MS 2005. i 2006. očito nije bila godina Nijemaca nego Španjolaca. Onda je došla 2007. godina Nritanaca. U biti ne pobijedi nikad najbolji nego onaj kome se slučajno pogodi godina. Hahaha.

Pratiteljcro

Pa to sve sto spominjes je sastavni dio F1 ili si nov u ovome?

Pratiteljcro

Kalibriro bi ti ja glavu cipelom.
Novog potencijalnog svjetskog prvaka se tako netretira, nema podrezivanja krila da ovaj stari sampion nebude ostecen. Toto ako zeli dati sve ruselu onda ovaj mora biti slobodan pa taman bio i djubre ponekad kao multi 21. Rusel se dovoljno “napatio” 3 godine tako sto se morao dokazivati sefovima umjesto da je kao lec vec nagodinu dosao u pravi team. Ovo dodatno mucko “kalibriranje” mu nece donjeti nista dobro. Isto je i max prosao slicno kao i lec, sve mu je bilo servirano pa je “poletio” u glavi. Rusel zasluzuje isti tretman.

Pratiteljcro

pa da ima kako da ne bikoz kalibracija je svuda oko nas, svakom novom vozacu treba kalibracija zbog samog kalibriranja voznje. sta bi bio jedan f1 vozac bez totove kalibracije? obican nekalibrirani vozac. glasajmo za kalibraciju!!

Lewis8F

“Tu će biti pod mnogo većim pritiskom, imat će nevjerojatnog momčadskog kolegu koji drži najveće rekorde, a tu će onda biti važno da ga spremamo i kalibriramo na pravi način. Samo zlonamjeran može ovo protumačiti na način da se ovdje uopće išta u ovoj izjavi tiče bilo koga drugoga osim Russella samoga. Jasno da ne može jasnije da će Russellu pomoći oko velikog prilagodbe na izazov koji ga čeka protiv Lewisa. Lewis je naveći prvak jer je sve svoje pobjede dobio u ravnopravnoj borbi s timskim kolegama. Dok se veličina kao MS nije smjelo prestići Lewis se itekako borio za… Read more »

Pratiteljcro

“imat će nevjerojatnog momčadskog kolegu koji drži najveće rekorde” To nista nije vazno, samo mu treba omoguciti ravnopravan tretman a posto postoji samo jedna najbolja strategija u utrci, dobiti ce ju lewis jer toto kako i sam kaze zeli da ham osvoji “jos jednu titulu”. Sve jasno za koga navija vuk. Daj se umij malo dobro ce ti doci. Preocito je sta toto govori. I jos izvlacis sve iz konteksta, sto nisi i ovo citirao? “ali bez obzira, George ima ambiciju postati prvakom svijeta, kao što i Lewis želi dodati još jedan naslov, tako da važna će biti kalibracija”, govori… Read more »

Nosko

Tko je to puštao MS?

sladjan87

Kalibracija = vodonosa . Zato sam i napisao da koliko je dobro toliko i nije za Russella dolazak u Mercedes .

Deyo

Pa, pazi, bilo bi zanimljivo da su u McLarenu, i cuvena Britanska arogancija da ima dva Britanska vozaca. Sigurno ne bi imao privilegovani status, doduse mozda da je Ron tu, jer je on njegovo cedo, ali u ovim uslovima i rukovodstvom sigurno ne. Mali bi mu sigurno zadao muke i bio nocna mora. A onda bi ***** u svom stilu plakao da ga sabotiraju zbog boje koze. Na kraju pogledaj kada je bio kolega sa Buttonom, bili su tu negde izjednaceni. Toliko o njemu kao neko cudu 🙂

zjurina

Tko želi vijeti je vidio. Tko je pratio Prvenstva i utrke 2014.te & 2015.te na početku F1 Hybrid ere. Očito je bilo da Nico nemože kao pristojan kolega konkurirati Lewisu. Tek kada se sabrao i uvidio da bez uzvračanja istom mjerom neće biti ništa, uspio je 2016.te dobiti kolegu. Kolegu koji ga nije poštivao, a tolerirao ga i prihvačao kao frenda iz mlađih dana samo kada je on pobjeđivao i bio ispred njega. Sjetimo se samo letečih kapa iz Monaka. Tako će biti i sa Russellom – ako će dozvoliti da ga Lujo gazi, bit će drugi Bottas. Ako će… Read more »

west 044

Jesi to vidio u zvijezdama gosp. astronom ha,ha,ha!!!

zjurina

Pa baš i ne.
Hamiltona nema među zvjezdama.
Nije nikad ni bio.
Prosto iz jednog razloga – iako Englez, nije i nikad će biti – gentleman.

Graham Hill iako Šampion samo dva puta, sjaji na nebu F1.
Isto vrijedi i za Jenson Buttona, koij je bio Šampion samo jednom.

west 044

Krive zvijezde gledaš ili ne vidiš dobro majstore!!¨!

zjurina

Opet – ne. Vidim Hamiltona, pazi sad – kao nadprosječno dobrog vozača F1 ali i samo to. No na veliku žalost fanova on će biti samo statistički višestruki Šampion okrunjen uspjesima i pobjedama, ali slaboga sjaja jer su te pobjede samo brojke i statistika, jer postignute umjetnim putem, dominacijom Mercedesa i bez konkurencije u timu. Eto nakon vrhunskog vodonoše Bottasa, Wolf već sada planira prigušti Russella a da bi Hamiltonu pokušao obezbijediti potencijalno još jednu titulu. Nikad neče Hamilton sjajiti recimo kao Ayrton Senna, Jochen Rindt (posthumni Šampion 1970.te), Ronnie Peterson, koji nema niti jednu titulu. Spomenimo još jednog Engleza… Read more »

Pratiteljcro

Palac gore, ham je sve samo ne gentleman. hill je ljudina, buton takoder. hamu cu uvijek priznati da je bio malo brzi od butona ali samo ce button biti ljudina a hamova sir titula je tu ali nasilu!

Lewis8F

Iako je 2:1 za Lewisa zapravo se samo 2016. broji, to u biti kažeš?

zjurina

Iako što se mene tiče se ne broji ništa, ali ako brojimo zajedničke titule, onda da, dozvoliti ću ti – 2:1 za Luju. No inače bih računao da je 3:1 za Lewisa jer je 2013.te Lewis bio plasiran kao četvrtoplasirani,a Nico šesti. No nisam o tome gore, nego da NIco 2014. i 2015. Luji nije mogao konkurirati, jer je Lujo igrao drugu igru. & kao što sam i rekao kada se Nico sabrao i uzvratio istom mjerom Lewisu – pobijedio ga je. & kao što svi znamo povukao se, jer nivo stresa i prljavih igrica koji nametnuo Lewis, Nico više… Read more »

Lewis8F

Imali su jednake uvjete u timu. Dijelili su setupove. Sve transparentno. Ovo nemaju drugi timovi. Ovo je jedinstveno za Mercedes. Hejteri to zovu vodonoša iako je jednakost između timskih kolega na neviđenoj razini.

Gurali su jedan drugoga. Lewis je dobio 2:1
Isto je i sa Bottasom samo Lewis vodi 4:0.

Umjesto da se lovite vodonoša koje to nisu trebali bi vidjeti da je takav pristup dao Mercedesu prednost u razvijanju bolida i tima.

Pratiteljcro

Sta vrijedi botasu sto vidi ili ako pozeli kopira setup kada je prorodno sporiji vozac? Zato su ga i doveli da hamiltona rasterete, i vidi cuda to ti je skroz normalno! I tako je vec predugih 5 sezona, jos ga ham i toto na pocetku nekih sezona satro nabrijavaju, ma komedija.
 jednakost između timskih kolega na neviđenoj razini”
Jel to ta magicna jednakost?

Lewis8F

Ni Bottas nije bio vodonoša nego sporiji od Lewisa. Russell je ravnopravan. Rečeno jasno kod potpisivanja ugovora. Potcrdio je to i sam Russell. Naravno ne čudim se da ti znaš nešto što ni Russell ne zna.

Pratiteljcro

Kalibracija bi mogla biti nova rijec za vodonosu haha i to “sluzbeno”

zjurina

Pa vjerojatno se boji s razlogom.
A samim tim svojim izavama je demistificirao na koiji je lak način Lewis Hamilton osvojio ti sedam naslova – nije imao konkurenciju pritom.

GP1_hr

Deyo, nije stvar toga tko je čiji simpatizer. Brišu se svi komentari koji sadrže uvredljive poruke. Slobodno izrazite svoje stavove bez vrijeđanja.

Deyo

Dragi gospodine, shvacam brisanje komentara gdje ucesnici vrijedjaju jedne druge, mada moram priznati da je osoba sa gomilom profila, ovde davno trebala biti banovana sa pola o njih. Zato nisam razumeo brisanje tog komentara, pogovotu sto u tom komentaru nijedan clan nije pomenut.

GP1_hr

Definicija vrijeđanja se ne odnosi samo na komentare koji su upućeni kolegama komentatorima, nego i na pogrdne nazive o vozačima ili bilo kojoj osobi koja je tema članka. Pa još jednom ljubazno molimo da se suzdržite od vrijeđanja. Isto vrijedi i za sve ostale… Ne bi trebao biti toliki problem izraziti mišljenja i stavove bez uvreda, psovki, rasizma itd.

Deyo

Vi, dragi gospodine, izgleda nazalost i sami pripadate onoj grupi, koja misli da cim se Lewis Hamilton pomene u negativnom smislu, da je ta ososba rasista. U mojim komentrarima nije bilo nikakve rasisticke netolerancije, niti sam volim to, mada doduse osoba o kojoj govorimo cim je pod pritiskom i krene pucati i dobijati kazne, voli se vaditi na boju svoje koze. Zadrzavam pravo misliti da je neobrazovan, polupismen, i da je sa svojim pokusajem PR i nekim savjetima o dobrobiti covjecanstva ispao nista drugo nego klovn, i da pojma nema o zivotu. Da je samo jedna tragicna poslijedica politike, prvljavih… Read more »

GP1_hr

Nije uopće stvar Lewisa. Imajte svoje mišljenje kakvo god želite o bilo kojem od 20 vozača u Formuli 1. I nitko vam ne oduzima pravo da mislite što želite… Samo molimo i Vas i sve ostale komentatore da komunicirate bez vrijeđanja. Međusobnog ili upućivanja pogrdnih i uvredljivih naziva prema nekim trećim osobama. Hvala.

A mi nastojimo brisati sve neprimjerene komentare, bez obzira na to tko ih je napisao. A drugo, nitko nema pravo određivati tko može ili ne može nešto komentirati. Naravno da svi smiju pisati što god žele i misle, ali dok se držimo nekakve osnovne kulture u komunikaciji.

given2drive
F1 fan

A jesi skupio minusa

Lewis8F

Za vas nisu dozvoljavali ni Rosbergu niti Bottasu. Tako da će za vas biti da neće ni Russellu ako ga dobije Hamilton. Da ne govorimo kako puno godina prije Tota nije ni Ron dozvoljavao Alonsu…

Uglavnom s hejterima se nema što raspravljati. Samo ih prokazivati.

Lewis8F

Ovaj komentar je bio odgovor komentaru korisnika deyo. Originalni komentar je u međuvremenu obrisan i moj komentar je premješten ovdje.

Deyo

Mora da si preko alter ega west44 napisao ponovo nesto genijalno, pa izbrisase ceo komentar, jedino mi nije jasno sto je moj izbirsan.

Lewis8F

Teško. Onda bi bio obrisan samo komentari iza tvog. Obrisan je tvoj. Gore imaš i pojašnjenje zašto.

Deyo

Takodjer ni sa tobom, koji bas i nemas previse dodira sa realnoscu, a tvoja opsesija i iluzija zvana Lewis hamilton najbolji svih vrijemena, nije moj problem. Realnost je krajnje drugacija.

Lewis8F

Što je po tebi opsesija?

a) navijati za vozača u F1 i dolaziti na F1 portale slaviti njegove uspjehe

b) ne navijati za nekog vozača, dolaziti na F1 portale svakodnevno iscrpno pisati protiv tog vozača i istovremeno uopće ne slaviti niti jednog drugog vozača ili tim

doby43

Ma dobro, svi znaju da će russelu dat slabiji bolid sa lošijim dijelovima. Tako neće ugrozit Hamiltona

Lewis8F

Ali opet Mercedesovom preciznošću za zaostatak 0.050s. Mercedes je Mercedes. Tako da nitko ne skuži osim pojedinaca s portala koji vide kroz tu zavjeru.

mody

Haha koji lik je ovaj toto vuk ovakve dominacije f1 ne pamti i on se boji russela da odmah ga kazni imao si bottasa vodonosu.nek se bori lewis a ne da mu netko pomaze mercedes je 7 godina sve izdominirao daj bozevda mclaren i ostali budu jaci

zjurina

Rekao si da će maske početi padati nagodinu, a ja da će možda ćak i ove godine.
Eto ti početka.
Hahaha… sam Wolf demistificira sedmorostrukog samozvanog Svjetskog Prvaka. Lol…ovo mu nije trebalo.

Related Posts