Horner smatra da je novo pravilo razlog dugog zaustavljanja u boksu

Christian Horner otkrio je razlog zašto je Max Verstappen proveo u boksu 11 sekundi za vrijeme VN Italije. Razlog? Ljudska pogreška.

Krajem lipnja FIA je informirala sve timove o svom planu da, s ciljem povećanja sigurnosti, ukloni određene elemente automatizma za vrijeme zaustavljanja u boksu. To je značilo da će bolidi u boksu provesti duže vremena nego je to bio slučaj proteklih godina.

Christian Horner, šef Red Bulla, već tada je ukazao kako će takva promjena bitno usporiti i “razvodniti” vrijeme koje bolid provede u boksu. Ipak, FIA je svoju odluku odlučila sprovesti u djelo od VN Belgije.

Prije trkaćeg vikenda u Italiji, to novo pravilo nije toliko došlo do izražaja. No za vrijeme VN Italije Red Bull, tim koji je poznat po impresivno kratkim zaustavljanjima u boksu, imao je velikih problema prilikom Verstappenovog ulaska u boks po novi set guma.

Umjesto uobičajenih 2 sekunde, koliko mehaničari otprilike trebaju za promjenu guma, Verstappen je u boksu proveo 11,1 sekundu. Vrijeme koje je Verstappen tako izgubio dovelo je do toga da su se dva kuga kasnije on i Lewis Hamilton našli kotač uz kotač prilikom ulaska u prvi zavoj, što je rezultiralo sudarom nakon kojeg oboje nisu mogli nastaviti utrku.

Nakon utrke, Horner je izjavio da je će istražiti što je dovelo do tako neuobičajenog dugog zaustavljanja u boksu, a sada je otkrio rezultate te istrage. Razlog je ljudska pogreška koja je rezultat nove tehničke regulative FIA-e koju smo ranije spomenuli.

“Za vrijeme zaustavljanja u boksu došlo je ljudske pogreške, a razlog tome je novo tehničko pravilo. Neovisno o tome, iz toga moramo nešto naučiti” napisao je Horner u svojoj kolumni na Red Bullovoj web stranici, te je nastavio:

“Radi sporog zaustavljanja Max se našao na stazi u poziciji u kojoj inače nije trebao biti. Mercedes je pripomogao cijeloj situaciji jer su i oni imali sporije zaustavljanje u boksu s Hamiltonom nego što je to inače slučaj, pa su se njih dvojica našli kotač uz kotač. Oboje su znali koliko je bitno da budu jedan ispred drugog jer je bilo izuzetno teško preticati. Max je želio iskoristiti priliku, a Lewis je bio odlučan zadržati svoju poziciju.”

Christian Horner na pit wallu Red Bulla (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

Nakon sudara i odustajanja, oba vozača okrivila su jedan drugoga za izazivanje sudara. No suci su zaključili da je Verstappen veći krivac, te su mu dodijelili 3 mjesta kazne na VN Rusije.

Odmah nakon utrke Horner je smatrao kako su oba vozača trebala jedan drugome ostaviti više prostora, a još uvijek je tog mišljenja, te vjeruje kako je FIA mogla kazniti oba vozača i tako dati presedan za budućnost.

“Još uvijek sam tog mišljenja. Oba vozača su odigrala svoju ulogu u ovom sudaru i zato je teško jednog od njih kriviti više nego drugog. Da je FIA htjela postaviti presedan za budućnosti mogli su jednako kazniti oba vozača. No odlučili su da je Max više kriv, a kako nije završio utrku jedina opcija je bila kaznena mjesta za iduću utrku, i mi to prihvaćamo.”

Hamilton i Verstappen u borbi na VN Italije (Photo: Steve Etherington)

Horner također smatra da takva kazna i nije veliki hendikep za Verstappena, jer je startno-ciljna ravnina na stazi u Sočiju dugačka i puno se toga može desiti prije nego vozači stisnu kočnicu po prvi put za vrijeme utrke u Rusiji. Ipak, očekuje da će Mercedes biti jednako konkurentan u Sočiju kao što je to bio slučaj u Monzi.

“Provjerio sam rezultate na VN Rusije iz prijašnjih godina, i u 2018. Max je sa začelja došao do vodstva u utrci prije nego je otišao u boks. Prošle godine završili smo na drugom mjestu, ali to je staza na kojoj nikad nismo pobijedili. To je Mercedesova utvrda. Monza I Soči, te dvije utrke sam u glavi već prihvatio kao staze na kojima je Mercedes jak, pa će sljedeća utrka za nas biti izazovna.”

Total
19
Shares
Pretplati se
Obavijesti o
43 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
avatar
doby43
20.09.2021. 11:10

Možete li me uputit? Koje je to novo pravilo?

avatar
Gigiracing
19.09.2021. 15:48

Totto je ljiga a kaj je onda Horner, Merc se stalno nesto zali a sto onda radi RB? Pitam jer sam neupucen.

avatar
Lewis8
18.09.2021. 21:25

Tko je bio na festivalu?

avatar
zjurina
18.09.2021. 18:04

Tsss… tri mjesta kazne…
Taman da se izjednače omjeri u kvaliteti dva vozača…

avatar
Lewis8
18.09.2021. 21:22
Reply to  zjurina

Znači obojica se slažemo da je dobro što je sobio kaznu.

avatar
zjurina
19.09.2021. 01:24
Reply to  Lewis8

U principu, ne – jer Max nije zaslužio tu kaznu.
Ali ako Sir Cmizdravacnema drugog načina za izjednačenu borbu, eto mu tri mjesta fore na poklon od FIA.e

avatar
Lewis8
19.09.2021. 09:30
Reply to  zjurina

Zanima me samo kako to u Ferrarijevom dvorištu. Pisali ste svi da mu se pogodovalo u Silverstoneu jer je to Britanija. Hahaha.

Čak ste pisali vidjet će on neće mu se pogodovati drugdje. Izbit će nejga Max. Hahaha, tražiš cmizdravce? Ne gledaj dalje od Hamilton hejtera.

avatar
west 044
19.09.2021. 12:01
Reply to  Lewis8

To je jedan od pripadnika Vetmine “visoke inteligencije” ,pa došao malo ovdje da se prosipa, kad nema šta radit pametnije a i šta će pametno radit kad nema s čim!!!

avatar
Deyo
19.09.2021. 12:26
Reply to  west 044

Samo nemoj ti pricati o inteligenciji!!!
I daj prestani vise pricati i odgovarati samome sebi!!!

avatar
zjurina
20.09.2021. 20:39
Reply to  west 044

Kad nemam šta radit pametnije dođem ovdje čitati tvoje komentare da se malo nasmijem i da si prikratim vrijeme.
Ali vjerovatno neću dugo jer postaju sve patetičniji.

A inaće kasnije kad prođe vrijeme te zabave, izvadim teleskop i kamera opremu & radim zbilja nešto puno pametnije.

S druge strane što se tiće Vetme, ja ga inaće i ne poznam.

Ali mogu sigurno primjetiti da što se tiće kao što si pomenuo “visoku inteligenciju”, kad bi imao sreću posjedovati situ njegovu, onda nebi ovdje prosipao vrijeme, nego bi imao Portal kao što je njegov.

avatar
zjurina
20.09.2021. 21:55
Reply to  zjurina

A od kada ti to mene znaš 44, ako smijem pitati ?

avatar
west 044
20.09.2021. 22:03
Reply to  zjurina

Pa zar se ne prosipaš tu i tamo od 2014!!!

avatar
zjurina
20.09.2021. 22:38
Reply to  west 044

E pa vidiš dakle po tome ako je neko nekoga vidio da dolazi, to nisi mladiću bio ti. Jer moja malenkost je tu od poćetka, a to datira još godinama prije ovog tvojeg datuma. A što sam tu radio – to sigurno nije bilo “prosipanje”. Pa ako je neko došao podjebavati, to nisam u svakom slućaju bio ja. Osim toga nisam ja tebe tu gore prozvao nego ti mene. Moj dijalog je bio sa @Lewis8, & ti si se našao mjerodavnim da uletiš i to ne bilo kako nego vrijeđanjem : To je jedan od pripadnika Vetmine “visoke inteligencije” ,pa… Read more »

avatar
west 044
20.09.2021. 22:50
Reply to  zjurina

Na portalu sam duže od tebe budi siguran i znam tvoje komentare ali ne po pametnom nego više po toj ružnoj slici si mi upao u oko!!!

avatar
zjurina
20.09.2021. 23:39
Reply to  west 044

Lol… koji dio u “od početka” nisi razumio pitam se baš…
Ali onda jedino mora da si jedan od suosnivača sa Davorinom pa si duže tu od mene, baš ću ga pitat.

avatar
given2drive
20.09.2021. 22:16
Reply to  west 044

Prvo nauči gramatiku pa tek onda razmišljaj smiješ li uopće soliti pamet kome i koliko!!
P.S. Zjuro je, kao i ja, 10ak g tu…za to se ne pravi pametan….😉😉

avatar
given2drive
20.09.2021. 22:30
Reply to  given2drive

🤦🏻‍♀️…

avatar
F-red
20.09.2021. 22:02
Reply to  zjurina

Tacnija konstatacija bi bila da se izjednaci trenutna kvaliteta dva bolida jer Max ima daleko najbrzi bolid trenutno na gridu..

avatar
Desmosedici
18.09.2021. 15:09

Da budem malo dosadan..ali sumnjam da mogu biti dosadniji od dolje dežurne političke policije koja brani lik i djelo svog idola..gledajte sutra Moto GP u Misanu Adriaticu
..pole i rekord kruga Pecco Bagnaia na Ducati Desmo GP 21..među prvih pet četiri Ducatia.

avatar
brasko
18.09.2021. 15:56
Reply to  Desmosedici

Ma nisi. Ali kao što možeš primjetiti naslov članka je zanimljiv, a u tekst bi trebao ponuditi i objasniti viđenje Hornera o navedenoj situaciji. On je tu objasnio svašta i ništa. Da bi tekst kasnije bio nastavljen na način da se opet vraćamo na incident iz zadnje utrke. Tako da svi ovi komentari vezano za članak su čak i OK, kada sam članak opet potencira svjesno ili nesvjesno raspravu na več prožvakanu temu.

avatar
Desmosedici
18.09.2021. 21:33
Reply to  brasko

Da…tema je prožvakana bez pravog zaključka..izgleda da je i Horner kao i Alonso čitao moje komentare pa misle isto kao i ja..ukratko.. obojica vozača su pridonijeli da dođe do kontakta..stoga su krivi obojica pa su tako obojica morala biti kažnjena..ali pošto nema treće oštećene strane to se moglo proglasiti i trkaćim incidentom i me kažnjavati nikoga..ovako ne valja da se samo Maxa kaznilo.

avatar
Lewis8
19.09.2021. 09:31
Reply to  Desmosedici

Oh, sad je već i Horner čitao tvoje komentare. Narcis mode na maximum. Haha.

avatar
Desmosedici
19.09.2021. 15:03
Reply to  Lewis8

Sve shvaćaš bukvalno..to ti je izvedenica od riječi bukva..mjera inteligencije.

avatar
TORPEDO
20.09.2021. 16:42
Reply to  Desmosedici

Redovito gledam MotoGP to i sam znaš,ali i ostale motorsportske utrke. Ljubav je počela povijesne 1976 godine na Preluku na utrci svjetskog prvenstva u motociklizu i trajat će dok sam živ. Ove godine je MotoGP čudesno zanimljiv,ne sjećam se neke slične sezone,gdje doslovno prije utrke ne znaš tko će završiti na prvom mjestu a kamoli na postolju. Tako je treći u San Marinu završio Bastianini…..pa pitam tko bi na njega prije početka utrke stavio dvije lipe? Što znači kad imaš zdravu organizaciju na zdravim osnovama,koliko sport može biti lijep i zanimljiv. Pa usporedimo ono što radi FIM a što radi… Read more »

avatar
Lewis8
18.09.2021. 13:22

Da je FIA htjela postaviti presedan za budućnosti mogli su jednako kazniti oba vozača. “

Haha, gdje je tu logika? Valjda je pitanje tko je kriv tko nije. Jasno piše u odluci sudaca samo je treba pročitati. Ništa od odluke sudaca nije komentirao samo je paušalno optužio FIAu. Hahaha, mega trol.

avatar
brasko
18.09.2021. 12:58

Sada ispada da je opet netko drugi kriv, a ne oni. Izuzev Hamiltona koji se zadržao više nego uobičajeno i Maxa koji se zadržao i puno više ostali koliko se sjećam baš i nisu patili od tog nekog recimo novog pravila.

avatar
west 044
18.09.2021. 12:32

U stvari nije rekao apsolutno ništa nego je bit stvari prebacio na sudar i plakanje za prosutim prvim mjestom. Mehaničar je pogriješio isto kao što griješe i u ostalim momčadima i ne vidim kakve veze FIA ima s tim što mu je matica zaglavila!!!

avatar
Lewis8
18.09.2021. 12:59
Reply to  west 044

Da, mehaničar je pogriješio jer nije označio kraj promjene prednje desne gume. Kad su to radili automatizirano onda nisu griješili. Prodavali su priču o nadljudskim mehaničarima jer su redovito bili najbrži. Sad vidimo kako griješe kao i ostali.

avatar
Deyo
18.09.2021. 17:25
Reply to  Lewis8

comment image

avatar
west 044
19.09.2021. 12:24
Reply to  Deyo
avatar
Deyo
19.09.2021. 12:27
Reply to  west 044

Boze!!! Koliko si ti bolestan!!! 😀

avatar
west 044
19.09.2021. 12:55
Reply to  Deyo

Joanikije ,samo odgovor na provokaciju!!!

avatar
zjurina
20.09.2021. 20:23
Reply to  west 044

All we hear is radio ga ga
Radio goo goo
Radio ga ga
All we hear is radio ga ga
Radio blah blah
Radio, what’s new?

https://www.youtube.com/watch?v=0omja1ivpx0

avatar
given2drive
20.09.2021. 20:34
Reply to  zjurina

a ja peije 2 dana poslusala cijeli live aid koncert onako trazila sto cu slusati i nasla live aid concert i hajde…eto ti ga na…
…radio…someone still loves you!!!!!

avatar
zjurina
20.09.2021. 21:12
Reply to  given2drive

ehhh.. “great minds think alike” 🙂

imam snimke koncerata i Live Aid i The Freddie Mercury Tribute.
Takve stvari vrijedi pospremiti.

avatar
given2drive
20.09.2021. 22:22
Reply to  zjurina

je…ti si to gledao/slusao live…

avatar
zjurina
20.09.2021. 22:47
Reply to  given2drive

Uuuuufff… jesam.
Baš si zločesta – podsječaš me da sam star 🙂

avatar
given2drive
20.09.2021. 22:50
Reply to  zjurina

hihi…bar si mogao pogledati/poslusati live…😂

avatar
4matic
18.09.2021. 11:28

dok god te ne “uhvate” sve je legalno :), više nego očito da se meco najbolje snalazi u “mutnom” 🙂

avatar
Lewis8
18.09.2021. 13:00
Reply to  4matic

A kad te uhvate sve svali na mafiu koja je protiv tebe. Ako rivali nisu krivi i ne uhvate ih opet sve svali na mafiu koja je protiv tebe.

avatar
Lewis8
18.09.2021. 11:02

“Za vrijeme zaustavljanja u boksu došlo je ljudske pogreške, a razlog tome je novo tehničko pravilo. Neovisno o tome, iz toga moramo nešto naučiti” napisao je Horner u svojoj kolumni na Red Bullovoj web stranici,”

Godinama ste se furali na to da su vaši mehaničari najbolji. Sad vidimo da su pomagala u tome imala ključnu ulogu.

avatar
Mali Mujo
18.09.2021. 11:50
Reply to  Lewis8

Da tebi daju miš na kojem dupli klik radiš palcem na bočnom dugmetu, kada pogriješiš bi li bilo do miša ili do tvojih prstiju?

avatar
Lewis8
18.09.2021. 13:02
Reply to  Mali Mujo

Dali su mi pedalu gasa na desnoj strani i kočnice na lijevoj. Ako stisnem gas umjesto kočnice ja sam kriv.

Related Posts
43
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x