Vodstvo F1 uvodi obavezne nastupe mladih vozača na slobodnim treninzima

Neke momčadi ponekad pružaju priliku svojim mladim vozačima na slobodnim treninzima pojedinih Grand Prix vikenda, ovisno o okolnostima. Međutim, uskoro bi ti nastupi rookie vozača trebali postati obavezni.

Iako već neko vrijeme imaju dopuštenje za nastup mladih vozača na slobodnim treninzima tijekom petka, momčadi Formule 1 rijetko su koristile tu mogućnost. Tek bi povremeno priliku dobio neki od mladića ili testnih vozača, najčešće kad su Williams ili Alfa Romeo u pitanju.

Od sljedeće sezone to bi se trebalo promijeniti. Vodstvo Formule 1 obvezat će momčadi na određeni broj nastupa mladih vozača na slobodnim treninzima tijekom sezone. Jasno, to pravilo nikako ne bi išlo ruku pod ruku s formatom sprint kvalifikacija jer se ne može standarnim vozačima oduzeti jedini slobodni trening koji prema tom formatu imaju prije kvalifikacija.

Više o namjerama čelnika F1 objašnjava Ross Brawn: “Petkom će svaka momčad morati odraditi FP1 s rookie vozačem i pritom smo jako oprezni u tome kako definiramo rookieja. Malo još pričekajmo s definicijom. Mislim da će sljedeće godine timovi trebati nastupiti s mladim vozačem u petak, svaka momčad određeni broj puta.”

“Pogledajte tko je sve došao u Formulu 1: Vidjeli smo Georgea [Russella], Charlesa [Leclerca], Maxa [Verstappena] i druge vozače. Tu postoji prilika. Odlično je pokušati pomoći, no ne mislim da nam inače nedostaje mladih vozača koji dolaze u Formulu 1.”

Baš zbog navedene činjenice da je mnogo jako dobrih mladih vozača došlo u natjecanje proteklih godina, a za vjerovati je da će se zadržati u F1 još barem desetak godina, problem bi mogao biti u pronalasku vozačkih mjesta za te novake koji će dobivati priliku na slobodnim treninzima. Idealno bi bilo kad bi Formula 1 mogla povećati broj momčadi u natjecanju i samim time dati priliku većem broju talentiranih vozača, no tako nešto zasad nije na vidiku.

Total
15
Shares
Pretplati se
Obavijesti o
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
avatar
Webmaster
16.09.2021. 09:59

Više posla za mehaničare.

avatar
Emil
16.09.2021. 09:02

Zašto ne uvedu još jedan trening sa isključivo mladim vozačima?

avatar
brasko
15.09.2021. 12:49

Podržavam 100%

avatar
Lewis8
15.09.2021. 08:57

Zašto ne. Ok ideja.

Related Posts
4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x