Najava VN Nizozemske: U pobjede nove

Nakon četverosatnog prijenosa meteorološke razglednice sa Spa Francorchampsa, navijači i vozači željno iščekuju novi trkaći vikend koji bi trebao biti puno sadržajniji od prošlog. Ovog ćemo vikenda imati priliku gledati F1 premijeru novog Zandvoorta. Staza je stari poznanik Formule 1. Doslovce stari, tu se od 1952. do 1985. godine VN Nizozemske održala trideset puta, a sada je, 36 godina poslije, spremna iznjedriti novog pobjednika, prvog nakon Nikija Laude.

Sjećate li se 2019. godine? Tada je, neopterećeno pandemijom, vodstvo Formule 1 predstavilo dvije nove staze koje su trebale ugostiti utrke u 2020. godini. Dobro poznati razlozi promijenili su taj raspored. Ipak, s godinu dana zakašnjenja Zandvoort je spreman ugostiti utrku, dok će staza u Vijetnamu još morati čekati. Posljednji je put Zandvoort ugostio utrku Formule 1 još 1985. godine, a budući da je od tada obnovljen, red je da ga predstavimo u tom izdanju.

Staza se može definirati kao „starinska.“ Dizajner staze Jarno Zaffelli rekao je mu je Suzuka najdraža staza, a njen je duh pokušao dovesti u Nizozemsku. Zanimljiva je činjenica da je dizajner Suzuke bio upravo Nizozemac – Hans John Hugenholtz.

“U dizajniranju staze ne vodite se pretpostavkom sigurnosti. Morate se voditi pretpostavkom kakav osjećaj želite imati kada se vozite po trkaćoj stazi. Nakon toga morate poraditi na sigurnosti. Sadašnjim dizajnom Zandvoorta željeli smo dobiti efekt rollercoastera”, rekao je Zaffelli.

Opis staze bi vas mogao podsjetiti na Mugello. Uska staza sa šljunčanim zonama izlijetanja na kojoj je 678 metara startno-ciljne ravnine najizglednije mjesto pretjecanja. Staza nudi 14 zavoja, deset desnih i četiri lijevih te dvije DRS zone.

Prvi zavoj na stazi je, što zbog svoga imena, što zbog značaja, ujedno i najpoznatiji. Popularni Tarzan zavoj na kraju startno ciljne ravnine često je mjesto za pretjecanje. Nedugo nakon Tarzana slijedi vrlo zanimljiv Hugenholtz zavoj.  Hugenholtz je treći zavoj ove staze, a karakterizira ga nagib te blagi uspon nakon kojeg dolazi nekoliko brzih zavoja kojima se kompletira prvi sektor kruga.

Slijedi zavoj broj sedam, Scheivlak zavoj, koji je česta točka izlijetanja bolida. Potom dolazi par sporih zavoja koji prethode prvoj DRS zoni koja zaključuje drugi sektor kruga. Najzanimljiviji zavoj trećeg sektora je nagnuti zavoj Arie Luyenduk kojim se krug završava.

Primijetili ste da su brojni zavoji nazvani po nekoj značajnoj osobi. Hugenholtz zavoj po već predstavljenom nizozemskom dizajneru staza. Arie Luyenduk po kojemu je nazvan posljednji zavoj, bivši je vozač trkaćih automobila, a tu je i zavoj Slotemaker nazvan po Robu Slotemakeru, vozaču koji je 1976. izgubio život vozeći utrku po Zandvoortu.

Zandvoort se priprema za slavlje Maxa Verstappena. Znamo da Max ima najglasnije navijače na svim europskim stanicama, no domaća utrka i za njega će biti poseban događaj. Uvođenje Zandvoorta u kalendar baš u vrijeme Maxa Verstappena nije slučajnost, a Max je već vozio na ovoj stazi.

“Jednom sam vozio na Zandvoortu u sklopu Formule 3. Staza se nakon dugo vremena vraća u Formulu 1 i drago mi je zbog toga. Od kada sam posljednji put tu vozio, staza se malo izmijenila.”

“To što ću voziti doma pred svojim navijačima bit će mi posebna prilika. Bilo je sjajno vidjeti kakvu smo podršku imali u Austriji i Belgiji te vjerujem da možemo napraviti dobru zabavu svima koji dođu na tribine. Bilo bi fenomenalno pobijediti ispred mojih narančastih navijača”, rekao je  Max Verstappen, čovjek od kojeg se puno očekuje.

Maxu je domaća utrka došla u pravi čas. Smanjio je zaostatak za Lewisom Hamiltonom na samo tri boda i na domaćem terenu će imati priliku doći ponovo u vodstvo. No, Lewis se neće predati bez borbe, tim više što u nedjelju može povećati svoj rekordni niz. Kao što znate Hamilton drži rekord za najviše pobjeda na različitim stazama. Nanizao je pobjede na čak 29 staza tijekom svoje bogate vozačke karijere, a ovaj vikend traži okruglu tridesetu pobjedu.

Svi želimo vidjeti pošten vozački obračun između ove dvojice koje nakon Spa dijeli svega tri boda. Uzbuđenja nudi i ostatak grida. Lando Norris cijelu sezonu drži treće mjesto u poretku vozača, a nakon mađarskog i belgijskog razočarenja, Lando na Zandvoortu traži prve bodove još od VN V. Britanije. Borba u sredini još je uvijek aktivna, a sve je izglednije da je Williams rezervirao osmo mjesto u poretku konstruktora.

Prava mala renesansa Williamsa u posljednje dvije utrke donijela mu je dvadeset bodova i sada se čine neuhvatljivi za Alfu Romeo i Haas. Williams je jedina momčad u kojoj su obojica vozača osvajala bodove na posljednje dvije utrke, a Russell sa svojih 13 bodova puše za vrat Tsunodi i Strollu koji imaju 18.

Za 72 kruga utrkivanja po Zandvoortu Pirelli je pripremio tri najtvrđe komponente guma. C1 kao hard, C2 kao medium, dok će C3 biti soft guma.

“VN Nizozemske novi je izazov, no zahvaljujući podacima F1 i timova uspjeli smo zaključiti koji sastav guma ćemo donijeti na Zandvoort, a da bude usklađen s onim što očekujemo od ove staze. Kako se na stazi prije nije vozilo, timovima će besplatni treninzi biti ključni za prikupljanje podataka i određivanje strategije za utrku.”

“Postoje mjesta na stazi koja će biti zahtjevna za gume. To možemo vidjeti iz simulacija koje smo već proveli. Ove se godine već vozilo na Zandvoortu i to u sklopu GT World Challengea, što nam je dalo korisne informacije” , rekao je Pirellijev Mario Isola.

Posljednjih mjeseci mnogo smo puta mogli uživati u stazama koje su se nakon dugo godina vratile u kalendar F1. Isti slučaj je i sa Zandvoortom na kojem će se u nedjelju održati utrka za VN Nizozemske. Staza je timovima nepoznata, a vozači nemaju iskustva na njoj. Iz tih razloga, uzbuđenja možemo očekivati već na slobodnim treninzima koji će biti od velike važnosti. Skupljanje podataka na treninzima mogli bi napraviti razliku. Treninzi se voze prema regularnom rasporedu, dok trenutna vremenska prognoza najavljuje malu vjerojatnost kiše.

Na kraju nedjelje jedan će se vozač moći hvaliti da je upisao pobjedu na stazi gdje su nekad davno slavili Fangio, Hunt, Andretti, Lauda i mnogi drugi.

VN Nizozemske, Zandvoort, 3. rujna - 5. rujna 2021.
Petak 3. rujna 1. slobodni trening 11:30-12:30 2. slobodni trening 15:00-16:00 Subota 4. rujna 3. slobodni trening 12:00-13:00 Kvalifikacije 15:00-16:00 Nedjelja 5. rujna Utrka 15:00
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
mody

Imat ce potporu publike go max sredi lewisa

Yukihonda

ako ralica pobjedi mad Maxa na domaćoj stazi gooootovo prvenstvo… ako dobije max u čistoj trci onda ima šanse…

Related Posts