Mercedes planira različite strategije za napad na Verstappena

Subotnje kvalifikacije na Velikoj nagradi Nizozemske otišle su na stranu Maxa Verstappena i Red Bulla, no u redovima Mercedesa radi se na strategijama koje bi mogle donijeti pobjedu u nedjeljnoj utrci.

Verstappen je oduševio svoje navijače osvajanjem pole positiona, no bilo je vrlo tijesno. Hamilton je zaostao samo 38 tisućinki sekunde, a ono što Mercedesu dodatno daje razlog za optimizam uoči današnje utrke – Nizozemac je na vrhu usamljen.

Naime, njegov momčadski kolega završio je kvalifikacije već u Q1 i startat će sa 16. mjesta. Max ne može računati na pomoć Pereza, dok Hamilton odmah iza sebe ima Bottasa pa se u Mercedesu nadaju da bi različitim strategijama mogli staviti pritisak na osvajača pole positiona. Naravno, pod uvjetom da mu nakon starta ostanu dovoljno blizu.

“Nema sumnje da će biti teško sutra. Mislim da su Max i njegova momčad bili brži od nas u long runovima, ali ovo nije staza na kojoj se može pretjecati, tako da će rasplet utrke ponajviše ovisiti o strategiji i korištenju guma. Start će biti zabavan”, komentirao je nakon kvalifikacija Hamilton koji je bio zadovoljan svojim posljednjim kvalifikacijskim krugom.

“Taj krug, posebno drugi i treći sektor, stvarno je bio na rubu. Nimalo staze nije ostalo neiskorišteno i bio sam stvarno, stvarno sretan njime. Odlično je da smo im došli tako blizu jer su se u pogledu brzine prilično odvojili u jednom trenutku. I dalje mislim da s još jednom sesijom bismo svi išli brže te bi se moglo pronaći još vremena.”

Hamilton i Bottas nakon kvalifikacija na VN Nizozemske (Foto: Steve Etherington)

Šef Mercedesove momčadi, Toto Wolff, najavljuje primjenu različitih strategija za svoje vozače.

“Mislim da trebamo biti zadovoljni ovime gdje smo završili. Lewis je propustio puno vožnje prvog dana, a na kraju je uspio sastaviti jedan krug i imamo pozicije dva i tri, što je dobra polazišna točka.”

“Ako ćemo imati mogućnost voziti podjednako brzo u utrci i ako se sve svede na preživljavanje s jednim ulaskom u boks, Max će morati donijeti odluku: hoće li ići na jedno ili dva zaustavljanja? Ja mislim da mi možemo odigrati obje strategije, imamo dva bolida koji mogu činiti posve različite stvari.”

“Sigurno da ćemo jednoga pozvati u boks, raditi undercut i stvarati golemi pritisak, drugoga ostaviti na stazi i onda upisati dvostruku pobjedu”, uz smiješak je rekao Wolff.

Red Bull ima još jednog vozača u vrhu. Pierre Gasly je smjestio svoj AlphaTauri na četvrto startno mjesto izvanrednom vožnjom u kvalifikacijama, no pitanje je može li barem malo poremetiti planove Mercedesu. Osim toga, trenutno vjerojatno i nije pretjerano raspoložen za pomaganje Red Bullu, nakon što su ga opet zaobišli u svojim planovima za iduću sezonu.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
sladjan87

Zna se strategija . Izbaciti Maxa u prvom zavoju ako ne u prvom krugu .

LUTHER

ako uspije..gasly će sigurno pokušati pomoći maxu tj pokušat će onemogućiti barem jednom mercedesu..to što ga je rb zaobišao u planovimane znači ništa..pogotovo dugoročno.. a taktika mercedesa je..ako padne kiša..da se bottas zaleti i nekog izbaci iz utrke.. . 🙁

Lewis8F

Max od starta do cilja.

Related Posts