Maxu prva startna pozicija na povratničkoj VN Nizozemske

Nakon jučerašnjih slobodnih treninga i odličnog Ferrarija, danas su se stvari ipak vratile “na staro”. Jutarnji treći slobodni trening obilježila su odlična vremena Max Verstappena s Mercedesima odmah iza njegovih leđa. Slično se desilo i u kvalifikacijama na krcatim tribinama.

Q1 – ispali: Perez, Vettel, Kubica, Schumacher, Mazepin

U Ferrariju su uspjeli popraviti bolid Carlosa Sainza koji je izletio u zid u zavoju broj 3 na jutarnjem treningu, te nije bilo potrebe ni za promjenom mjenjača. Robert Kubica kao Alfina zamjena za Kimija Räikkönena, revno je izašao među prvima stazu. Podsjetimo, Kimi je nažalost pozitivan na Covid-19, te više neće voziti ovog vikenda. S 12 minuta do kraja, Max je prvi postavio neko reprezentativno vrijeme, 1:10.036, a Lewis Hamilton kasnio je samo jednu desetinku. Vozači Alpinea su zadnji izašli na stazu.

S 5 minuta do kraja u eliminacijskoj zoni bila su oba vozača Aston Martina, a blizu ispadanja bio je i George Russell. Vettel je uspio na kratko izaći iz zone ispadanja, ali Stroll je s dvije minute do kraja bio i dalje 16. Nakon odličnog kruga Russella, pred ispadanjem je bio i Daniel Ricciardo. Gužva se vratila na stazu. Leclerc je napravio najbrže vrijeme s 1:09.829, a slijedio ga je momčadski kolega Sainz. Jako opasnu situaciju s prometom imao je Vettel s vozačima Haasa i vrlo vjerojatno će biti razmatranja od strane sudaca. Najveće iznenađenje ispadanja – Sergio Perez u Red Bullu! Checo je jednostavno zakasnio s ulaskom u brzi krug.

Q2 – ispali: Russell, Stroll, Norris, Latifi, Tsunoda

U drugom kvalifikacijskom krugu je na stazu odmah izašao Verstappen na soft gumama i postavio vrijeme od 1:09.071. Mercedesi to vrijeme nisu mogli popratiti i kasnili su nakon prvog izlaska preko pola sekunde za Maxom. Russell se žalio na bočne udare vjetra, držao je odlično peto mjesto s 9 minuta do kraja. Leclerc se jedini donekle približio Maxu s 3 desetinke sekunde zaostatka. S 5 minuta do kraja kvalifikacijskog kruga u zoni ispadanja bili su Russell, Stroll, Norris, Latifi i Tsunoda. Krenuli su drugi izlasci na stazu i završno postavljanje vremena.

Imalo veze s bočnim vjetrovima ili ne, Russell je u naletu izletio u šljunak u zavoju 13 i dodirnuo ogradu sa stražnjim krilom. Odmah su nastupili uvjeti crvene zastave, no vozač Williamsa uspio je bolid izvući iz šljunka i odvesti se do bokseva. Dalje nije nastavio voziti, a do kraja Q3 ostale su 4 minute. Sesija se nastavila u 15:46, prvi u krug je požurio Latifi, a zatim i Norris kojem nikako nije mjesto na 13. poziciji. Nitko nije pokušavao postaviti najbolje vrijeme s medium gumama, a na kojima bi onda morao startati na sutrašnjoj utrci.

Za novu crvenu zastavu potrudio se i drugi vozač Williamsa. Latifi je izletio u zavoju broj 8. On se nije uspio izvući poput Russella jer je oštećenje ipak bilo veće. Do kraja sesije je ostala jedna minuta i 38 sekundi. U Williamsu još od početka sezone govore da im je bolid jako osjetljiv na utjecaj vjetra i očito da su ovi bočni udari sada rezultirali ovom katastrofom. Nicholas je javio da je u redu, a drugi kvalifikacijski krug se više nije nastavljao. Bile su to loše vijesti za Norrisa koji po prvi puta ove sezone nije prošao u Q3, ali odlične za Antonia Giovinazzija koji je prošao kao deseti.

Q3

Treći kvalifikacijski krug počeo je u 16:07, početak se malo odužio radi popravka ograde. U međuvremenu, kod sudaca su pozvana oba vozača Haasa za onu opasnu situaciju s Vettelom u Q1.  Red Bull se žalio vodstvu utrke da u Mercedesu predugo drže deke na gumama, duže od dozvoljenog, a čime se može utjecati na pritisak u gumama. Ponovo među prvima u krugu bio je Max Verstappen i postavio vodeće vrijeme od 1:08.923. Mercedesi su odgovorili s 3 desetinke slabijim vremenom, s tim da je Bottas bio brži od Hamiltona. Odličan Gasly bio je četvrti ispred oba Ferrarija.

S dvije i pol minute do kraja, počeli su izlasci na drugi pokušaj postavljanja vremena. Max je dodatno popravio vrijeme na 1:08.885, a Mercedesi nisu imali odgovor. Hamilton je doduše odlično odvozio treći sektor, ali nije bilo dovoljno za prvo mjesto. Ferrariji su ostali iza Gaslya, a Giovinazzi je odličan sedmi. Maxovi navijači započeli su ludnicu na tribinama!

Poredak:

23 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
papaya

Ovako ludu stazu nikad nisam vidia
Mislim da ce bit svega
Osićam bolju formu kod redbulla
Naravno da zelim pobjedu mercedesa,ali nisam nesto optimistican..strah me poraza….

papaya

Glatka pobjeda redbulla

F1 fan

E ali ne kuzim sta radi onaj mazespin frajer svaki vikend nekome smeta lik je retardiran
Da skuplja bodove za uništene krugove drugima i za izletanja lik bi bio sad negdje u sredini poretka

F1 44

Lova cini cuda pa cak kupuje mjesto u f1

Holden91

Mislim da su rekli da se Verstappenu u zadnjem sektoru nije otvorio DRS

B4c4

Da.
Nije imao DRS

F1 fan

Blizu su… mislim da sutra nećemo bas gledati nešto puno pretjecanja
Max stvarno ima vojsku navijača iza sebe. Pitanje je dali će mu to dati krila ili će mu biti uteg oko vrata i stvoriti pritisak

F1 44

Da se nadovezem na stazu..pa koje su to poslastice. Jest da je staza uska,tesko za preticati ali je zahtjevna i vrlo zanimljiva.
Sad uzmimo u obzir reci o imolu,portugal,ovu sad i usporedimo sa singapurom,mozda miamiem i ostalim kvazi modernim stazama.. ma uzas.

F1 44

Dobre kvale..lujo brz u zadnjem sektoru u pm. Taman pred ravnicu.ima nade.
R.bull!! Sta to radite perezu strasno.

mody

Tvoj lujo nije brz vise

F1 44

Mislis?
Nebi ga nikad otpisao.
To je stara garda.gledaj alonsa

B4c4

Maxu se u zadnjem sektoru nije otvorio DRS.
LH standardan
Mislim da sutra na startu imaju prednost ovi s neparnim brojevima jer startaju na trkaćoj putanji, imat če bolji grip.
No nikada se ne zna i uvijek netko iznenadi
Taktika če sutra puno toga odlučivati.

F1 44

I sreca…sigurno ce buti red flag

F1 fan

Crvene zastave će biti 1000% dobro si rekao

F1 44

I to u prvom krugu

B4c4

Može biti a i ne mora, veća je mogućnost za SC.

Lewis8F

Dobre kvale na kraju. Interesantne.

mody

Brsvo max sutra s
Agresivno s hamiltonom u 1 zavoju

F1 44

Bude bottas rijesi stvar 😉

Yukihonda

Max..✌️✌️✌️✌️✌️🍺🍺…. RALICE uvjek tu… Gasli odlično….

1borna

Russel je zajahao zadnjim desnim kotačem na pasicu kod ulaska u zavoj što ga je zanijelo a Latifi je zadnjim lijevim izašao na travu pa je rezultat bio isti

F1 44

Yuki,sta je sa tvojim vozacam?
Williams ga dere ko beba zvecku

Yukihonda

ajde neka si i ti sretan
meni drago… ako ostane još uvjek… ima vremena do rasela mlad je.. sve u svoje vrijeme…

Related Posts