Graham Stoker: Advokat i “ložač” umjesto Jeana Todta

Među delegatima sjednice CEZ-a u “Internationalu”, uopće se ne razlikuje od drugih. Izgubljen u gomili, uredno odrađuje čaj. No, ovaj bi čovjek uskoro mogao imati status predsjednika države ili predsjednika MOO-a. U prosincu je prvi kandidat da na čelu FIA-e zamijeni Francuza Jeana Todta koji nakon 13 godina napušta to mjesto.

Graham Stoker

To je britanski sportski odvjetnik Graham Stoker (69), od 2004 u vrhu FIA-e. I odmah nam pada kamen sa srca. Lako bi mogao biti prijatelj naše zemlje kao što je to i Todt. S našim Zrinkom Gregurekom (nevjerojatne 504 uživo utrke F1) i Davorinom Štetnerom je na “ti” pa je zato razumno prvo pitanje WRC.

“Odjeknula je WRC organizacija relativno neiskusne Hrvatske, ovoga travnja. Odigrali ste WRC kao da je desetljećima ovdje. 2022? Ovisi isključivo o promoteru. Znate što to znači. Koliko para toliko muzike. To su zakoni u svijetu, ne samo u sportu. Osobno ne bih brinuo. WRC će opet doći. Ali do tada se pobrinite da npr. Delta Rally, dan nakon, bude u ponedjeljak u svakom mediju i tako sve ostale vaše velike utrke. To je baza za WRC i naravno, snalažljivost vaših ljudi kao što su Zrinko Gregurek ili Davorin Štetner.”

Zrinko Gregurek i Davorin Štetner

Oteli ste mi riječi iz usta što se tiče medija, Mr Stoker (u prijevodu “ložač”).

“Vašeg predsjednika Štetnera bi poželio svaki sport. Mlad i brz, digitalno obrazovan koji voli raditi i veliki je entuzijasta. S njim imate budućnost, ali se ona temelji i na onih 1000 volontera koji su iznijeli WRC Croatia.”

Podigao je jednu obrvu kad sam ga pitao kakve su šanse da postane predsjednikom.

“Imam program na liniji Jean Todta, a on je FIA-u u zadnjih 13 godina podigao na jednu višu razinu. Brinut ćemo se o svim vrstama auto sporta i svim članicama jer samo tako smo jači i možemo naprijed. Investirat ćemo i podizati ugled i povjerenje. Imamo puno kvalitetnih ljudi.”

Glavni protukandidat Stokera je Mohammed bin Sulajem (59) iz Saudijske Arabije, sve jače u našem sportu. Već je bio protukandidat Todtu 2013. Čak 14 puta je bio prvak Srednjeg Istoka u reliju i ima i nastupe na 18 WRC-a te je bio i na čelu Grand Prixa u Abu Dabiju 2009., ali potpredsjednik FIA-e od 2008. Sada se traži nasljednik velike linije: Jean Marie Balestre, Max Mosley, Jean Todt. Svijet je nekako uvijek davao prednost europskoj gospodi.

Jean Todt, Muhammed bin Sulajem i Bernie Ecclestone

Za potpredsjednika planirate Toma Kristensena? Danac ima nešto kao Sir Lewis Hamilton koji nosi sedam naslova u F1. Tom ima devet 24 sata Le Mansa i tu se skida kapa.

“Da, Tom je veliki znalac u sportu. Zna sve o svim vrstama auto sporta, a i sve je vozio. Zanimljivo, iako je bio test vozač mnogim F1 momčadima, nikada nije dobio priliku na nekom Grand Prixu. No, devet pobjeda na Le Mansu jedan je od najvećih podviga u našem sportu.

Koji je vaš trkaći “background”?

“Jako sam rano postao “barrister”, a to znači “goodbye” bilo kakvoj karijeri na stazi. No, prije toga sam prošao trkaće škole “Jimmy Russell” i “Winfield”. Kao advokat posvetio sam se klupskom radu i bio sudac na stazi. Danas jako pratim sve, ali nekako naginjem prototipovima u enduranceu.”

WEC (World endurance championship) će uskoro biti spektakl jer se Toyoti, Alpineu i Glickenhouseu uskoro priključuju Peugeot (22.), Porsche, Audi, Ferrari (23.) i drugi.
GT World Challenge je prerastao u diva?

“SRO sjajno radi. Nedavno su imali 63 auta na startu na Nuerburgringu. Suradnja s njima je sjajna. Uzimamo GT3 u WEC.”

Tko su bili vaši trkaći idoli među vozačima i momčadima?

“Nigel Mansell prije svih jer je veliki vozač i sjajan momak. Za momčad ne smijem reći”, kaže Stoker sa šarmantnim smiješkom pravog engleskog gentlemana.

Dotakli smo se F1, a to ne puštam. Koliko u postotcima se odlučuje između FIA i američkih vlasnika?

“Čisto partnerstvo. Stefano Domenicali radi izvrsno. Napeta sezona nam pomaže i F1 je i dalje sam vrh našeg sporta. F1 će smo napredovati.”

Nisam se usudio pitati “Lewis ili Max”, a i znam odgovor, iako si mislim da bi ga Stoker izbjegao odgovoriti. No, Zandvoort nismo mogli izbjeći.

“Svi smo bili ponosni. Oko 150 tisuća Nizozemaca i gostiju ustalo je i pljeskalo Sir Lewisu. Sport ima nešto čak i ljepše od pobjeda.”

Da, moja najljepša stvar iz F1 je kada je na kraju “Rusha” pravi Niki Lauda rekao: “Cijeli život zavidio sam samo jednom čovjeku”. I onda smo se naravno prebaciti na trkaće filmove i složili na maloj rang-listi.

“1. Grand prix iz 1966, 2. McQueenov Le Mans, 3. ovaj novi 1966: Ford – Ferrari.”

Mr Stoker, sada na Grobnik?

“Naravno, tako sam blizu i to ne bi propustio. Grobnik je od EuroNASCAR-a napravio spektakl, a valjda će i ova korona proći pa da svi zajedno uživamo.”

Ako znate što je britanski šarm pravog gentlemana, znate što pišem. Napomenuo sam mu da na Žumberku dijelimo vrhunske daske za sir pa je kratko rekao: “Thank you and see you.”

Nadamo se s kakvim WRC-om, a i još ponečim za Grobnik.

Autor: Goran Dijaković

Graham Stoker u razgovoru s Goranom Dijakovićem
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Lewis8

Volio bi da Davorin ponovno pusti rep.

Yukihonda

Sve mi čini da će f1 pomalo polako putem istoka…

Lewis8

Eh, kad bi bila 2004. i Bahrein prva utrka na bliskom istoku i onda ti ovo napisao mogli bi reći – vizionar

Ovako, hahahhahahah.

Već se na istoku vozi gotovo pola utrka. Na bliskom istoku četvrtina itrka. Da pomalo, ahahah.

Related Posts