Russell: Zbog previše kazni vozači će postati preoprezni

Vozač Williamsa komentirao je nešto veći broj kazni koje su suci F1 utrka “odrezali” vozačima u posljednje vrijeme i pribojava se da bi to moglo negativno utjecati na utrkivanje tijekom sljedećih GP vikenda.

Našao se i George Russell na udaru sudaca i to baš na svojoj Velikoj nagradi Velike Britanije. Po mišljenju onih koji prosuđuju što je pravo, a što krivo, Williamsov vozač skrivio je sudar s Carlosom Sainzom u prvom krugu sprint kvalifikacija.

Malo ga ta odluka čudi jer se često može čuti mantra kako vozače treba pustiti da se utrkuju, posebno u prvim krugovima, a onda je zbog jednog takvog kontakta u velikoj gužvi kažnjen on, a sljedećeg dana zbog incidenta u prvom krugu i Lewis Hamilton.

Russell spominje frazu “Rubbin’s racing” kao sinonim za žestoko utrkivanje, koje uključuje i poneki kontakt: “Ja mislim da je to uvijek dobro za navijače, a čak i za vozače, kad imaju malo bliskog, žestokog utrkivanja.”

“Kad suci dijele previše kazni, to utječe na pristup vozača barem malo, a nitko ne želi da svi samo sjedimo u bolidima i budemo oprezni. To neće biti zabavno ni za koga.”

Situaciju sa Sainzom opisuje na sljedeći način – smatra da je kažnjen samo zato što je Ferrarijev vozač izgubio puno pozicija, a onda se pita gdje je primjena one izjave Michaela Masija kako se o incidentu ne treba suditi na temelju posljedica.

“Mislim da je to bilo prestrogo. Bio je to jedan od onih incidenata u prvom krugu kad se stvarno puno toga događa. Malo sam blokirao kotače, no nije tu bilo ničega zlonamjernoga s moje strane. Nisam ga pokušavao izgurati ili bilo što slično. Da je bio bilo koji drugi zavoj, samo bismo nastavili dalje, potencijalno bi on čak ostao ispred mene.”

“Rečeno nam je da se posljedice neke akcije ne uzimaju u obzir, ali osjećaj mi je da su u ovom slučaju napravili baš to. Međutim, poštujem odluku jer na kraju dana, oni pišu pravila, a mi ih se moramo držati.”

“Moramo razumjeti i njihova stajališta, uvijek nijanse odlučuju hoće li biti kazne ili ne. Možda je samo slučajnost, ali na zadnje dvije utrke je kazni bilo više nego što je inače uobičajeno. Nitko od nas ne želi vidjeti toliko kazni svakog tjedna”, poručio je Russell.

Na svojoj domaćoj utrci opet mu je izmakla prilika za osvajanje prvog boda u bolidu Williamsa. U kvalifikacijama je bio odličan osmi, sprint kvalifikacije je završio deveti, ali nakon te kazne morao je startati 12. i isto je mjesto osvojio u nedjeljnoj utrci. Čekanje se nastavlja, možda do Mađarske.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
svakako

Đorđe protestira

Related Posts