Horner & Seidl: Kazna za Norrisa je prestroga

Utrka u Spielbergu 2.0 ponudila je mnogo sjajnih nastupa i pružila mnogo uzbuđenja za nešto više od 130 tisuća ljudi u dolini Štajerske, kao i za navijače pred malim ekranima. Ako izuzmemo Verstappenovo suvereno vodstvo od početka do kraja utrke, VN Austrije je već na samom startu pokazala kako će deveta utrka Formule 1 ove sezone biti znatno drugačija nego ona od prije tjedan dana. 

Zaiskrilo je već na samom startu utrke između sjajnog vozača Mclarena Landa Norrisa i Red Bullovog Sergia Pereza. Borba za poziciju između 2. i 3. vozača u kvalifikacijama je završila je tako da je mladi Britanac u pokušaju obrane svoje pozicije izgurao Meksikanaca na šljunak pored staze. Perez je zbog ovog incidenta završio na sedmom mjestu i nije se oporavio do kraja utrke. Štoviše, sudjelovao je također u dvije slične situacije s Ferrarijevim Charlesom Leclercom. Direktor utrke Michael Masi i njegova ekipa sudaca odmah je incident stavila pod istragu i nedugo potom donose odluku o kazni od pet sekundi za Norrisa koja je pritom poremetila planove Britanca o borbi s Hamiltonom za drugu poziciju. 

Bez obzira na tenzije na stazi među njihovim vozačima, šefovi Mclarena i Red Bulla, Andreas Seidl i Christian Horner su bili složni da je kazna za Norrisa bila prestroga. Obojica su to karakterizirala kao žestoko utrkivanje. 

Šef Red Bulla u izjavi za SKY F1 televiziju poslije utrke je ovako okarakterizirao kaznu za Landa Norrisa.

“Mislim da sam u komentaru tijekom utrke rekao da nemam neki veliki problem s Landovim potezom. Ovo je utrkivanje. Bilo je kotač uz kotač, tako da ako dobijete kaznu za to, onda očito nisu imali izbora kada je u pitanju bilo ono što je Sergio dobio nakon borbe s Charlesom.”

“Ali to je utrkivanje. U suprotnom, dobivate vozače koji zahtijevaju kaznu za svaki dodir na stazi. Tako da je to razočaravajuće. Po meni, to je žestoko utrkivanje.”

Nakon incidenta s Norrisom, Perez je gledao u leđa drugom McLarenu (Photo by Clive Rose/Getty Images)

Mišljenje šefa Mclarena Andreasa Seidla je vrlo slično onom šefa Red Bulla, u kojem je na neki način bocnuo direktora utrke Masija.

“Također se ne slažem s kaznom. To se dogodilo na početku utrke i prema riječima Michaela Masija, u kartingu već naučite da ako idete u pretjecanje na takav način, da je veoma moguće da će te završiti u šljunku.”

“Mislim da su oba bolida bili u ravnini, tako da ne mislim da je trebala biti kazna.”

Sam Seidl ipak nije krio zadovoljstvo ostvarenim rezultatima na VN Austrije za oba svoja vozača.

“No koncentrirajmo se na pozitivnu stranu: bio je ovo senzacionalan vikend i perspektive momčadi i Landa, kao i za sjajan oporavak kod Ricciarda. Želim reći, veliko hvala svima u Mclarenu, ovima ovdje i onima kod kuće.”

U svakom slučaju veoma je pozitivno to što se šefovi dviju ekipa slažu oko ovakvih stvari. Također podsjećamo da je Norris utrku završio na pobjedničkom postolju kao treći, dok je sam Perez, nakon dvije kazne od po pet sekundi, završio na solidnoj šestoj poziciji.

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
F1 fan

Mislim da je noris bio na granici, i nije dodirnuo pereza i to mi nije za kaznu , perez je sam cimnuo auto na šljunak.
Perez je zaslužio kaznu, ali samo jednu po meni. Pustite neka se utrkuju i to je to

F1 fan

Jel trebalo kaznit vettela u Kanadi 2019.? 🤣

White Lion

Ajmo rezimirat, nakon ulaska SC u boks Verstapen koci cijelu kolonu i time omogucava momcadskom kolegi da dođe kotac uz kotac sa Landom koji jednostavno nema gdje i nakon sto Verstapen da gas Landa stavlja u potpuno podređeni polozaj prema Perezu te zatim ulaze u brzi zavoj gdje je Lando malo nosom ispred Pereza sto snimke jasno pokazuju, ja sad moram postaviti pitanje je li uopce onda dozvoljeno utrkivanje ostalim momcadima sa Red Bullovima i Mercedesima ? Pogledajte zadnja 3 zavoja prije ulaska SC u box i vidjet cete kako Verstapen namjesta laksu poziciju za Pereza koji cak i dok… Read more »

Desmosedici

Da rezimiramo..Lando nije trebao biti kažnjen jer nije ništa nepropisno napravio..a Checo je trebao biti kažnjen za oba incidenta jer je udarao i gurao Charlesa u namjeri da ga izbaci sa staze..inače u svemu se svaki recidiv ili ponavljanje nedjela strože kažnjava pa je tako trebalo postupiti i u ovom slučaju..ali tu zalazimo u neku drugu priču..

Lewis8F

Znači Pereza je trebalo kazniti odmah jer je izgurao Leca ili tek drugi put?

Bonus pitanje: jel trebalo kazniti Lewisa 2020.?

Čisto da vidimo jesi li dosljedan jer FIA je dosljedna i kaznila je sva tei vozača za jednaki incident u istom zavoju.

Ja recimo ni prošle ni ove nisam da se tockazni. Tebe pitam jer ti i tebi slični birate kazne po tome o kome se radi.

Desmosedici

Da..obvezno je trebalo kazniti Pereza za prvi prekšaj 5 sec. minimalno, a možda i više..a kada je to opet ponovio, znači da mu kazna nije poslužila kao odgojna mjera i da ima namjeru ponavljati prekršaj, pa je kaznu trebalo pojačati i obeštetiti Charlesa. Iskreno, ne sjećam se detalja sa Lewisom prošle godine pa to neću tražit niti komentirat.

Related Posts