Zhou debitira u bolidu Alpinea na prvom treningu za VN Austrije

Na prvom slobodnom treningu za Veliku nagradu Austrije vidjet ćemo i jedno novo lice. S bolidom Alpinea debitantsku vožnju na jednom Grand Prixu u F1 odradit će Guanyu Zhou.

Kineski se vozač pridružio Renaultovoj vozačkoj akademiji 2019. godine, a unatrag godinu dana odradio je neke privatne testove za francusku momčad. Ove godine je i službeni testni vozač F1 momčadi Alpine.

Prošle je godine vozio i na postsezonskom testu u Abu Dhabiju, no sada će konačno dobiti priliku nastupiti na jednoj Velikoj nagradi u Formuli 1. Ovoga vikenda vozi se druga uzastopna utrka na stazi Red Bull Ring, a Guanyu Zhou vozit će Alpineov bolid Fernanda Alonsa.

“Vožnja na prvom slobodnom treningu jednog Grand Prixa u Formuli 1 je poput ostvarenja sna i još jedan korak bliže ostvarivanju mog ultimativnog cilja, a to je da postanem vozač Formule 1.”

“Bit će to vrlo poseban trenutak. Pripremam se najviše što mogu kako bih bio spreman i sposoban odraditi sve zadatke i ciljeve koje momčad postavi pred mene. Još će biti posebnije jer ću voziti Fernandov bolid, a on mi je bio inspiracija za početak karijere u svijetu utrkivanja kad sam bio mlađi.”

“Nije mnogo Kineza vozilo u Formuli 1, tako da će sjedanje za volan jednog F1 bolida za vrijeme trkaćeg vikenda stvoriti osjećaj velikog ponosa.”

Preciznije, Zhou će biti treći Kinez koji će nastupiti na jednom Grand Prixu u F1. Prvi je bio Ma Qinghua, koji je vozio na pet slobodnih treninga tijekom 2012. i 2013., a drugi Adderly Fong na jednom treningu u Abu Dhabiju 2014.

Zhou je trenutno vodeći vozač u ukupnom poretku Formule 2 s pet bodova više od Oscara Piastrija, a njegov prvi nastup u F1 ovako najavljuje CEO Alpinea Laurent Rossi:

“Izazov ulaska u Formulu 1 je za mlade vozače izuzetno velik, a mi smo ponosni što možemo podržati nadolazeće talente. U svojoj ulozi testnog vozača, Guanyu je sudjelovao na testovima i u radu na simulatoru, a vožnja na slobodnom treningu u aktualnom bolidu je logičan i važan sljedeći korak za jednu od najsvjetlijih zvijezda naše akademije.”

“Ovo iskustvo uvelike će mu pomoći na putu napretka prema onom generalnom cilju, statusu stalnog F1 vozača.”

Related Posts