Zagreb Open – 27. nagrada Stubičkih toplica: Sljeme otvara brdsku sezonu

Ove godine, obzirom na još uvijek primjenjive epidemiološke mjere i ograničenja, boduje se samo nacionalno prvenstvo,  za koje konkurira 77 vozača u turističkoj i sportskoj kategoriji, te povijesnim vozilima.

ZAGREB – Tradicionalnom utrkom „Zagreb Open – 27. Nagrada Stubičkih Toplica 2021.“, ovog se vikenda otvara domaća brdska automobilistička sezona. Zagrebački Autoklub „Ina Delta“, pod počasnim pokroviteljstvom Željka Kolara, krapinsko-zagorskog župana, pripremio je, sa zagorske strane Sljemena legendarnu stazu „Zagorje“, od Pila do pola dionice prema Hunjki, u duljini 5.510 metara. Nakon što je prošlogodišnja utrka, zbog epidenije virusa korona morala biti otkazana, ovogodišnja je svedena isključivo na nacionalna Prvenstva Republike Hrvatske za moderna vozila Kategorija I (turistička vozila) i Kategorije II ( formule i prototipovi), te PH povijesnih vozila, ali pripremljena s puno ljubavi, volonterskog rada i željom da se automobilisti, usprkos sveprisutnim ograničenjima nadmeću za sportska priznanja. Očito je to izazov i vozačima kojih se prijavilo čak 77 iz 31 hrvatskog kluba. Ima među njima i nekoliko Mađara, ali brane boje hrvatskih klubova, dok posebno raduje start mladih i novih vozača.

Hrvatsku brdsku elitu predvodi, posljednje dvije sezone, državni prvak Kategorije I, Zagrepčanin Dejan Dimitrijević (AKK Velika Gorica) u svom prepoznatljivom i trofejnom Seat Leonu 3.2 Turbo, a tu su i državni prvaci, grupe N Dubrovčanin Đivo Franić (AK Dubrovnik racing) sa Hondom Civic 1.6 i grupe A mladi 18-godišnji Riječanin Matija Jurišić u Škoda Fabia S2000, prošle sezone najuspješniji hrvatski automobilist, koji će u domaćem prvenstvu ove godine nastupati za AK Župa Dubrovačka.

U Prvenstvu povijesnih vozila među, tek 12 prijavljenih, naslov će pokušati obraniti Leo Černi iz AK Opatija u svom već standardnom Fiatu 128 SC 1.3. Ekipne naslove brane Dubrovčani i Opatijci (povijesni), ali teško je predvidjeti ishod prvenstva koje bi, prema kalendaru Hrvatskog auto i karting saveza trebalo objediniti još četiri domaće utrke: Skradin, Malačku, Buzet i Dubrovnik, te tri inozemna gostovanja: Kotor (Crna Gora), Cazin (Bosna i Hercegovina) i Ilirska Bistrica (Slovenija). Planovi su realni, ali koliko provedivi pokazat će mjeseci pred nama, sve najviše ovisno o sveprisutnoj „pošasti“ korone i mjerama koje će biti primjenjivane u pojedinim periodima, sve do listopada.

Utrka je memorijalna u znak sjećanja na preminule zaslužne ljude sljemenske utrke. Ovogodišnja je posebno posvećena Berislavu Čegelju, dugogodišnjem čelnom čovjeku kluba i organizacije koji nas je napustio krajem listopoada 2020. godine, dok će se za rekord staze vozači boriti u okviru „Trofeja Slobodan Pavlović“, što se odvija jedanaesti  put, u znak sjećanja na svojevremenog utemeljitelja i direktora utrke. Za ukupni poredak utrke svojevrsni „Grand prix“ dodijelit će se priznanje „Memorijal Vladimir Bosnar“ u znak sjećanja na dugogodišnjeg načelnika domicilne Općine Stubičke Toplice.

Verifikacija će se provesti „virtualno“, dok se tehnički prijem vozila održava u subotu 8. svibnja od 14 do 17 sati u Parku vozača, smještenog neposredno prije startnog prostora. Nedjeljni program počinje prvim od dva treninga u 9 sati, da bi prva od dvije bodovne vožnje startala u 13 sati. Podjela nagrada predviđa se oko 17 sati u Parku vozača Pila. U nedjelju tijekom, dana od 8 do 19 sati za  javni promet bit će zatvorena dionica županijske cesta 2219 Stubičke Toplice-Pila-Sljeme. Obilazni pravac je Stubičke Toplice-Zagreb-Sljeme-Hunjka.

Autor: Miroslav Krpan

Related Posts