Vasseur: Giovinazzi više ne treba Kimija kao referentnu točku

Alfa Romeo više nije na “nuli” kad je ovogodišnji bodovni učinak u pitanju. Deseto mjesto Antonija Giovinazzija u Monte Carlu osiguralo je momčadi prvi bod u 2021., a šef momčadi pun je riječi hvale za talijanskog vozača.

Kad je došao u Alfu, s obzirom na to kako je vozio, mnogi su bili skloni vjerovati da će Antonio Giovinazzi u Formuli 1 biti samo prolaznik. Međutim, Talijan odrađuje svoju treću sezonu i čini se kako postaje sve bolji.

Prošle je sezone osvojio isti broj bodova kao i njegov momčadski kolega Kimi Raikkonen, s tim da je češće bio brži od Finca u kvalifikacijama. Nema sumnje da je Kimi, kao bivši prvak svijeta i pobjednik 21 Grand Prix utrke u Formuli 1, Giovinazziju bio veliki uzor i mentor.

Sigurno je Antonio mogao mnogo toga naučiti u proteklim sezonama, ali došlo je vrijeme da se okrene sebi i prestane razmišljati što čini Raikkonen. O tome kako je 27-godišnji Talijan promijenio pristup govori Frederic Vasseur.

“Jedan od problema koje smo imali u prošlosti bila je Antoniova prevelika koncentracija na Kimija kao referentnu točku, a mora biti više fokusiran na sebe. Mislim da se dogodila velika promjena u posljednjih 12 mjeseci kad je naučio reći: ‘U redu, sad ću se koncentrirati na sebe, ja sam taj koji može odraditi posao i koji će odraditi posao.’ Stvarno je promijenio pristup”, objašnjava šef momčadi Alfa Romeo Racing.

“Nije to lako jer često vam je momčadski kolega prvo mjerilo, ali on sada zauzima svoje mjesto u momčadi i to je za nas također važno.” Na pitanje može li Antonio biti vođa momčadi odluči li Kimi otići u mirovinu, Vasseur kaže: “Mislim da može jer povratne informacije koje nam Antonio daje su prilično dobre.”

Antonio Giovinazzi (Photo Florent Gooden / DPPI)

Tome u prilog govore i rezultati u uvodnom dijelu sezone. U kvalifikacijama Giovinazzi trenutno ima 4-1 protiv Raikkonena, a na Velikoj nagradi Monaka donio je svojoj momčadi i prvi ovosezonski bod.

“Očigledno je napravio veliki korak između dviju sezona, ali bilo je tako već u drugom dijelu 2020. Pogledate li malo, imao je pristojne kvalifikacije na svim utrkama osim u Imoli, gdje je imao problem [s Mazepinom].”

“U svim drugim kvalifikacijama predvodio je momčad, a za nas je važno imati stabilnost. Mislim da Antonio sazrijeva i poboljšava se. Bio je pomalo… Ne znam je li pravi izraz nesretan, ali stvarno je imao previše pehova u utrkama zbog kojih nije osvajao bodove, ali barem je brzina bila tu.”

“Najvažnija stvar je da imamo 23 utrke, a ako je brzina tu, onda ćemo osvajati bodove. Antonio radi dobar posao”, poručuje Frederic Vasseur.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Emil

Nemojte se ljutit ali Giovinazzi nikad neće stići Kimija, možda ni onda. Tu je u momčadi samo zato jer si boljeg vozača ne mogu priuštit.

mars32

Mora hvaliti vozača koji mu donosi talijanske sponzore. Vidjet ćemo na kraju sezone kako će završiti momčadski dvoboj. U Monacu su završili jedan iza drugoga. Da nije Giovinazzi uzeo jedan bod uzeo bi ga Kimi. Ne vidim baš da Giovinazzi radi značajno bolji posao. Ja sam dojma da su blizu, a realno je za očekivati da su godine Kimiju uzele koju desetinku brzine, baš koliko je Giovinazzi ispred. Vidjet ćemo do kraja sezone da li će taj omjer snaga potrajati ili će Kimi uzvratiti udarac kvalitetnijim utrkama i sakupljanjem više bodova. Omjer kvalifikacija bi trebao ostati na Giovinazzijevoj strani zbog… Read more »

Desmosedici

Naravno da Kimi više ne može biti referentna točka za nekog mladog vozača sa tri godine iskustva u F1..da je tako taj nebi imao što tražiti u F1..OK, Giovinazzi se popravio, stekao je nešto i iskustva, ali ipak mislim da su njegovi rezultati dosta skromni..pitam se koliko bi bodova sa ovom Alfom osvojio mladi vozač tipa Leclerca što smo mogli vidjeti prije tri sezone.

robif

Više od Giovinazzia vjerojatno….Leclerc ima “ono” nešto poput bivših i sadašnjih prvaka…a Kimi je zaslužio ipak koji naslov više,ali jednostavno nije bilo sreće

Related Posts