Hamilton: Hvala momčadi na dobroj strategiji

Nakon što je nadoknadio zaostatak od 22 sekunde te pobijedio na VN Španjolske, Lewis Hamilton zahvalio se svom timu za dobru strategiju.

Iako je startao s pole pozicije, kroz drugi zavoj utrke Lewis Hamilton je prošao kao drugi. Max Verstappen je nakon odličnog starta iskoristio zavjetrinu te je u prvi zavoj ušao zajedno s Hamiltonom. To je skoro završilo kontaktom, a iz te borbe Verstappen je izašao kao pobjednik te je zauzeo prvo mjesto.

Njih dvojica su se vrlo brzo odvojili od ostatka poretka, no Verstappen u prvom dijelu utrke nije uspio stvoriti prednost u odnosu na Hamiltona. U 25. krugu Verstappen prvi odlazi u boks po set srednje mekih guma, i iako je izgledalo da će Hamilton preteći Verstappena kroz boks, Mercedes se odlučio za, u tom trenutku, upitnu strategiju. Hamilton u boks odlazi tek u 29. krugu po set srednje mekih guma, te se na stazu vratio s oko 6 sekundi zaostatka za Verstappenom.

Mercedesovom bolidu je u Barceloni očito odgovarala srednje meka komponenta guma jer je Hamiltonu trebalo samo 4 kruga da ponovno sustigne Verstappena. Sljedećih 10 krugova Hamilton sa svježijim gumama ipak nije imao rješenje kako preteći Verstappena. No u 44. krugu se dogodio odlučujući trenutak u utrci. Nakon samo 14 krugova provedenih na srednje mekim gumama, Hamilton ponovno odlazi u boks po novi set srednje mekih guma.

Čini se da je takva strategija Mercedesa iznenadila Red Bull koji su u kratkom vremenu morali odlučiti kako će odgovoriti. U tom trenutku do kraja utrke je ostalo 22 kruga, a prednost nad Hamiltonom je bila 22 sekunde. U konačnici, Red Bull je ostavio Verstappena na stazi.

Hamilton je odmah počeo smanjivati razliku, nekad i 2 sekunde po krugu, te je u 60. krugu pretekao Verstappena za vodstvo, te u konačnici, i pobjedu u utrci.

To je njegova 3. pobjeda ove sezone u samo 4 utrke, te je sada stvorio prednost od 14 bodova pred Verstappenom u ukupnom poretku vozača.

“Start je bio jako neizvjestan jer je na desnoj strani staze bilo bolje prianjanje guma, pa je Red Bull imao odličan start”,  izjavio je Hamilton nakon utrke pa dodao :

“Nakon starta sam probao uhvatiti Maxa, i dugo vremena sam bio jako blizu. Nisam mislio da će gume izdržati prateći ga cijelo vrijeme. Ali nekako sam uspio sačuvati gume. Nije bilo lako nadoknaditi 20 sekundi zaostatka. To je bila kocka koja se na kraju isplatila, stvarno dobra strategija.”

Hamilton se nakon utrke zahvalio i Jamesu Vowlesu, šefu strategije u Mercedesu, te je u intervjuu nakon utrke naglasio da su na takvu strategiju u Mercedesu računali cijeli vikend:

“Imali smo plan za cijeli vikend da sačuvamo dva seta srednje mekih guma kako bi mogli odraditi dva zaustavljanja u boksu. Iako jedno zaustavljanje u boksu na prvi pogled izgleda kao bolja strategija, iz iskustva na ovoj stazi znam da je takva strategija jako teško izvodljiva.”

No, u trenutku kada su ga pozvali u boks po drugi put, taman kada je izgledalo da će prestići Verstappena na stazi, Hamilton priznaje da nije bilo tako jednostavno poslušati tim i otići u boks.

“Mislim da sam taman prije odlaska u boks došao u priliku preteći ga. Zato sam bio rastrojen. Da li da odem u boks ili da ignoriram tim i ostanem na stazi? Poslušao sam tim i to zato što među nama postoji jedno veliko povjerenje. Rezultat je veliko zadovoljstvo svih unutar tima.  Kakav dan! “, zaključio je Hamilton.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
igo

a kad jadničak ne može preteći boljega od sebe. neš ti prvaka

Goranns

I tvoja vožnja je bila sjajna, spoj je bio savršen!

Related Posts