VN Miamija u kalendaru 2022.?

Sljedeće srijede, 14. travnja, gradski odbor Miami Gardensa, grada koji se nalazi oko 25 kilometara sjeverno od Miamija, glasat će o novoj rezoluciji gradonačelnika Rodneya Harrisa za održavanje Velike Nagrade Miamija za 2022. godinu.

Nova rezolucija sadrži novu financijsku ponudu i prijedlog gradonačelnika Miami Gardensa za održavanje utrke sljedeće godina na ulicama grada na jugu Floride, koju također financijski podupire i promovira građevinski magnat Stephen Ross. Ako gradski odbor izglasa odobrenje nove rezolucije gradonačelnika Harrisa, ona će dovesti do izrade memoranduma o suradnji između samog grada, Formule 1 i kluba američkog nogometa Miami Dolphinsa, čiji je vlasnik upravo Stephen Ross. Valja spomenuti kako je sadašnji gradonačelnik upravo prije dvije godine glasao protiv Formule 1 u Miamiju dok je još obnašao dužnost gradskog vijećnika. U međuvremenu je promijenio mišljenje i postao jedan od glavnih zagovaratelja utrke Formule 1 na ulicama grada kojeg vodi.

Plan je da se utrka za VN Miamija 2022. vozi na gradskim ulicama Miami Gardena, što uključuje i vožnju oko Hard Rock stadiona, inače doma Miami Dolphinsa, u kojem se također 2020. održao Super Bowl, finale američkog nogometa, ujedno i jedan najvećih sportskih događaja u svijetu.

Inicijalna ideja samog Stephena Rossa o dovođenju najvećeg oktanskog cirkusa na jug Floride, 2019. godine naišla je na žestok otpor lokalnih vlasti i stanovnika grada, koji broji nešto više od 100 tisuća žitelja. U listopadu prošle godine stanovnici Miami Gardena su čak pokrenuli i građansku parnicu protiv okruga Miami-Dade, Formule 1 i Miami Dolphinsa optužujući ih za rasnu diskriminaciju.

Miami Dolphinsi su klub koji se natječe u NFL-u, najpopularnijoj i najgledanijoj sportskoj ligi u SAD-u, koji je svoja zlatna vremena doživio sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. Osim toga, pojavljuju se u vrlo popularnoj komediji “Ace Ventura” s Jimom Carreyem u glavnoj ulozi iz 1994. godine. U samom filmu pojavljuje se i jedna od najvećih zvijezda Dolphinsa i NFL-a uopće, Dan Marino. Također, zanimljivost ovog kluba je da je jedan od rijetkih sportskih organizacija u SAD-a koji na pozicijama vlasnika, sportskog direktora i glavnog trenera imaju tamnopute osobe.

Također, memorandum o suradnji promovira grad Miami Gardens kao prvo mjesto održavanja utrke Formule 1 koji sadrži većinski tamnoputo stanovništvo. Usto, sam memorandum uključuje i dodatnih pet milijuna dolara na čiju se isplatu obvezala Formula 1 koje će se upotrijebiti za razvoj pojedinih gradskih programa i gospodarskih djelatnosti kao i za razvoj STEM programa za lokalnu djecu.

Izgled ove ulične staze je redizajniran u odnosu na prethodnu planiranu verziju. Najviše prigovora izazvalo je korištenje 199. ulice koja se prema novoj verziji neće koristiti za utrku nego će ostati otvorena za promet tijekom trkaćeg vikenda. Iako i dalje postoji značajna opozicija za održavanje utrke, ponajviše radi narušavanja ekoloških standarda i kvalitete zraka u tom gradu, utrku F1 na jugu Floride 2022. dijeli samo još jedno glasanje gradskog odbora kako bi ova ideja mogla krenuti u svoju provedbu.

Valja napomenuti kako će klub Miami Dolphins osigurati barijere i aktivno provoditi nadzor i kvalitetu zraka tijekom cjelokupnog trkaćeg vikenda.  Svi obožavatelji Formule 1 i NFL-a se nadaju kako će se slijedeće srijede gradski odbor Miami Gardensa pozitivno izjasniti oko ovog prijedloga. Jer krajnji cilj vlasnika Dolphinsa Stepena Rossa je spojiti američki nogomet s Formulom 1 kako bi se na taj način što više popularizirala oba sporta, američki nogomet u svijetu, a Formulu 1 unutar SAD-a.

Total
3
Shares
Pretplati se
Obavijesti o
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
avatar
Deyo
11.04.2021. 23:55

Ala ce biti opljačkanih i prebijenih i pokradenih turista, nisu ni svijesni. A ovo sto se tice rasne diskriminacije, čista zloupotreba! Čim naprave neki problem, nauče ih od malena, da odmah krenu da se vade na to.
U svakom slučaju, bilo bi mnogo atraktivnije da je približe oceanu, i bude u Brickellu, blizu čuvene Miami marine, gde je Sonny Crocket imao svoj brod u seriji Miami Vice.

avatar
Emil
11.04.2021. 14:12

Bussines as usual. Prvo si protiv, onda pinka, onda si za! I ovaj dio teksta gdje kaže; “ponajviše radi narušavanja ekoloških standarda i kvalitete zraka u tom gradu”. To kažu Ameri gdje štedljiviji auto troši malo manje od Europskog šlepera ili japanske lokomotive. Katastrofa dokle to licemjerje može ići!

avatar
mika.KA
11.04.2021. 13:40

It’s bullshit!!

avatar
mody
10.04.2021. 19:00

vec 4 godine gocore o ovoj stazi ne treba nam ulična vratite sebring u srcu floride

Related Posts
4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x