Momčad AlphaTauri prošle je godine osvojila rekordan broj bodova u svojoj povijesti (pod nazivom Toro Rosso i AlphaTauri), a velike zasluge za to ima Pierre Gasly koji je značajno nadmašio svog bivšeg momčadskog kolegu Daniila Kvjata. Budući da je za novog kolegu dobio novaka Yukija Tsunodu, Francuz je svjestan da mora preuzeti još veću odgovornost i preuzeti ulogu vođe momčadi.

Gasly je 2020. upisao svoju prvu pobjedu u karijeri na Velikoj nagradi Italije, a ukupno je tijekom sezone osvojio 75 bodova, dok je njegov ruski kolega ostao na tek 32 boda. Zbog toga su u AlphaTauriju odlučili zamijeniti Kvjata mladim Japancem Tsunodom.

On je prošle godine bio treći u poretku Formule 2, a u Formulu 1 stiže kao prvi vozač rođen nakon početka 2000. godine. Jasno je da mu manjka iskustva, a predsezonska testiranja ove će godine biti kraća nego ikad. Pa dok će se Yuki prilagođavati na okruženje Formule 1, od Gaslyja se očekuje preuzimanje uloge vođe i odrađivanje velikog posla u pogledu razvoja bolida. Francuz tvrdi da je za to spreman.

“Naravno, Yukijev dolazak znači da ću imati veću odgovornost unutar momčadi i spreman sam preuzeti ulogu vođe. Ipak, on je vrlo brz vozač i pomoći će nam unaprijediti momčad. Znam Yukija, on je kompetitivan tip i pokazao je što može u F2, zato je i promoviran u F1 nakon samo jedne sezone. Radit ćemo zajedno kako bismo ostvarili ciljeve.”

“Iskustva mu nedostaje i neće mu uvijek biti lako, ali mislim da je talentiran. Njegov dolazak zapravo ne mijenja moj pristup, koji će biti isti kao prošle godine, kad smo uspjeli izvući najviše od onoga što smo imali na raspolaganju gotovo na svim utrkama, osim na jednoj ili dvije.”

“Moramo nastaviti s istom filozofijom jer vjerujem da je prošla godina bila najbolja za momčad u pogledu razvoja, performansi i načina vođenja trkaćih vikenda. Isto vrijedi i za mene i samo moramo nastaviti tako i pokušati biti malo bolji nego prošle godine”, rekao je Gasly.

Veliku vjeru u francuskog vozača pokazuje i šef momčadi Franz Tost. Mnogo je puta hvalio Pierrea za njegov oporavak nakon neuspjeha u Red Bullu, a sada mu je uputio doista veliki kompliment.

“Smatram da je Pierre jedan od najboljih vozača današnjice u F1. Pierreovo dobro razumijevanje tehničke strane omogućuje mu izvlačenje najboljeg iz bolida. Sad je već neko vrijeme u momčadi, poznate su mu procedure i naš način rada.”

“On će biti dobar vođa i pomoći Yukiju u njegovom razvoju. Zna dobiti utrku, dokazao je u Monzi prošle godine, a ako mu mi osiguramo kompetitivan bolid, očekujem da će biti vrlo uspješan ove sezone”, rekao je Tost.

AlphaTauri je već predstavio svoj bolid za 2021., s kojim želi nadmašiti prošlosezonskih 107 osvojenih bodova, dovoljnih za sedmo mjesto u poretku konstruktora.

Leave a Reply

Molimo za komentiranje
  Pretplati se  
Obavijesti o