Carey: Honda je napustila F1 iz ekonomskih razloga

Chase Carey je nakon VN Emilia Romagne koja se vozila u Imoli kratko prokomentirao napuštanje Honde kao dobavljača pogonskih jedinica na kraju sljedeće sezone te je rekao kako misli da je ta odluka donesena iz čistih ekonomskih razloga.

Iako je Honda u priopćenju objavila kako se žele posvetiti očuvanju planete i smanjenju zagađenja, Carey smatra kako to može biti djelomično razlog, ali i da iza takve odluke stoji i financijska strana koja nije nimalo jeftina za sudjelovanje u Formuli 1.

”Pretpostavljam da je više faktora utjecalo na takvu Hondinu odluku, a po meni je jedan od ključnih faktora bila financijska situacija unutar cijelog Hondinog sistema, ne samo odjela za Formulu 1, nego i autoindustrije koja je u ovim vremenima prilično pogođena financijski.”

”Mislim da je ekonomski razlog bio najveći, ali zasigurno je bilo i drugih koji su samo pomogli donijeti ovakvu odluku. To nije bilo zasigurno jednostavno, ali to se očito moralo dogoditi.”

Na upit što se očekuje od sljedeće generacije pogonskih jedinica Chase Carey nije mogao dati precizan odgovor, ali smatra da će Formula 1 do 2026. napraviti dobru bazu za pogonsku jedinicu te da će i to potaknuti nove brendove za ulazak u F1.

”Radimo na tome da pogonske jedinice u budućnosti imaju manje utjecaja na okoliš te idemo prema tom zacrtanom planu da Formula 1 postane ‘carbon-free’ do 2030. godine. Mislim da će ovakva strategija potaknuti i neke druge proizvođače da se uključe u naš sport što bi bilo jako pozitivno za budućnost Formule 1,” rekao je Carey.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
mody

honda je 1986 87 bila willamsu odlićna 1 naslov tad su presli u mclaren od 88 do 91 i osvojili 4 naslova,honda je bila pojam.ondase mclarem s njima razisao 1995 i vratili su se 1999 kao bar honda 2004 2 mjesto konkstruktora button i sato,, onda su krahirali bili su losi i 2008 otisli zbog recesije it f1 vratili se 2015 u mcalren ali nisu mogli odmah bit dobri, zadnje 2godine su s red bullom imenesu ugodno iznenadili,, brzi su zbogom honda 2021

Desmosedici

Mali ispravak..Mclaren i Honda su se razišli 1993..tada je u Mclaren ugrađen Fordov motor, slijedeće 1994. ugrađuju Peugeotov motor, a 1995. ugrađuju Ilmor Mercedes motor.

Desmosedici

Ne znam na što je brko mislio sa izrazom “carbon-free”? Ako F1 pređe potpuno na elektirčni pogon, tada nema smisla da se to zove F1, radije neka se zove Formula E..Ionako će se tada logikom stvari morati ukinuti jedan ili drugi naziv..I što je to ustvari “carbon-Free”?..Da bi se proizvela električna energija treba neka druga energija koja će vrtiti generatore i naravno zagađivati okoliš..tako kao najveći proizvođači električne nergije postoje Hidroelektrane i Atomske elektrane, ali i one zagađuju okoliš, doduše ne kao Termo elektrane na ugljen ili fosilna goriva..elektrane koje rade na obnovljive izvore energije su najekološkije, ali je ta… Read more »

mody

od hibrida do carbona,, vratite nam v10

TORPEDO

Da mi je samo vidjeti kako će izgledati ta “carbon free” formula?
Ni sad nitko ne gleda,a onda neće pak nitko pametan…
Formula E…tko to gleda??

Related Posts