Verstappen: Nije nam naštetila zabrana “party modova”

Red Bull je imao velikih problema u kvalifikacijama za Veliku nagradu Italije u Monzi. Alexander Albon osvojio je deveto, a Max Verstappen peto mjesto. Ipak, Nizozemac kaže da uzrok loših rezultata nije zabrana “party modova” rada motora.

Velika nagrada Italije prva je utrka na kojoj su momčadi obavezne poštivati novo pravilo vezano za modove rada motora. Tzv. kvalifikacijski modovi ili “party modovi” su zabranjeni, odnosno timovi moraju koristiti isti mod rada motora tijekom kvalifikacija i utrke.

Smatrali su neki da će takvo pravilo barem malo narušiti dominaciju Mercedesa, no jučerašnje su kvalifikacije dokaz da su bili u krivu. Mercedes je uvjerljivo osvojio mjesta u prvom startnom redu, a Valtteri Bottas se onda zapitao jesu li u Red Bullu sada sretni novim pravilom.

No, za svoj loš rezultat Max Verstappen ne krivi novo pravilo i smatra da ono nije imalo utjecaja. Barem ne ovdje u Monzi.

“Ne, iskreno ne mislim da smo zbog toga otišli unatrag. Također, mislim da je ovo pomalo čudna staza za stvarno vidjeti kompletan učinak i razliku, budući da u Monzi svi koriste zavjetrinu i onda netko ima bolju poziciju od drugih.”

“Moramo pričekati dok ne dođemo na neku od normalnih staza, gdje nitko ne želi zavjetrinu, već je težnja voziti u čistom zraku. Prerano je za reći nešto više o tome. Ja nisam očekivao da će biti puno drukčije, no neki su ljudi slali kojekakve poruke. Kao što vidite, ovo nije promijenilo odnose snaga, ali nisam niti očekivao da hoće.”

“Ja sam na stazi pokušao sve. Voziti s manje ili više downforcea, a na kraju bih imao ista vremena cijelo vrijeme. To jednostavno pokazuje da naš bolid nije dovoljno dobar u ovom trenutku. Znamo da smo ovdje u pogledu maksimalne brzine i snage motora u zaostatku za Mercedesom, ali ovakav zaostatak nije realan. Nije tako velik u pogledu snage, ali nismo imali dobar balans bolida i još to nije sve. Nedostajalo nam je gripa”, objasnio je Max.

I dok je Mercedes na vrhu svijet za sebe, u utrci bismo mogli imati sjajne borbe za poredak od trećeg mjesta. Red Bull, McLaren, Racing Point i Renault su izuzetno blizu i u tom bi dijelu poretka sve moglo biti sasvim otvoreno.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
papaya

Stvarno treba pricekati utrku i odraz PARTY.M. na cili dan utrkivanja..

Related Posts