Tost: Gasly je vozio briljantnu utrku, a prilično sam optimističan da će ostati kod nas

Kakva je to nedjelja bila za AlphaTauri. Šef momčadi Franz Tost osvrnuo se na senzacionalnu i posve neočekivanu pobjedu Pierrea Gaslyja, priznavši da taj trijumf ne bi bio moguć bez faktora sreće, ali svog je vozača zasuo brojnim komplimentima.

Bila je to “luda” Velika nagrada Italije tijekom koje je više incidenata značajno krojilo poredak. Prvo sigurnosni automobil, onda crvena zastava i kazne pojedinim vozačima – sve je to kumovalo velikoj senzaciji, a Pierre Gasly u svom AlphaTauriju bio je u pravo vrijeme na pravom mjestu. I znao to iskoristiti.

“Moram reći da je Pierre odvozio fantastičnu utrku bez ikakvih pogrešaka. Uspijevao je čuvati prednost pred Carlosom, sve je kontrolirao. Imali smo sreću zbog crvene zastave i kazne za Hamiltona, ali moram naglasiti da je momčad odradila fantastičan posao, a Pierre odvozio pravu utrku”, kaže Franz Tost.

Pravi potez bio je Gaslyjev ulazak u boks u 19. krugu, prije nego je krenulo ludilo sa sigurnosnim automobilom i crvenom zastavom. Francuz se onda našao na trećem mjestu, prilikom restarta odmah skočio na drugo, a onda je vodeći Hamilton morao odraditi svoju kaznu i put prema pobjedi bio je otvoren.

U samoj završnici pritisnuo je Carlos Sainz u McLarenu, a Tost objašnjava zašto nije mogao ranije napasti.

“Carlos je bio malo brži u prvom sektoru jer je imao manje krila, ali u drugom sektoru smo mi bili bolji. Ako u drugom sektoru ne možete prići blizu, onda ne možete napasti kroz Parabolicu i nakon Parabolice. Ne možete koristiti slipstream za pretjecanje i to je bila naša prednost.”

“Imali smo malo više krila. Odlučili smo malo riskirati dodavanjem još jednog segmenta zbog degradacije guma. I upalilo je.”

Naravno, nakon ove pobjede brzo su krenule priče o odnosu Red Bulla i Gaslyja. Koliko ova pobjeda boli Red Bull zbog odbacivanja francuskog vozača i hoće li ga Horner i Marko sada poželjeti vratiti?

“Izgubimo li ga zbog Red Bulla, to će značiti da je momčad obavila dobar posao”, kaže šef AlphaTaurija. “U suprotnom ga ne bi uzeli. Međutim, trenutno sam prilično optimističan da će ostati kod nas. Vrlo je motiviran. Bio je još prošle godine kad nam se vratio iz Red Bulla.”

“Došao je u moj ured, pozdravili smo se i tada je rekao: ‘Osjećam kao da sam jučer bio ovdje, ovo je moja obitelj.’ Svidio mu se bolid koji smo imali prošle godine, prilično kompetitivan bolid. Od utrke na Spa poboljšavao je svoje nastupe pa u Brazilu završio drugi.”

“Danas je vozio stvarno briljantnu utrku. Vodio je i kontrolirao situaciju. Kad je Carlos došao malo bliže, povećao je brzinu u drugom sektoru, držao razliku na 1,2 do 1,5 sekundi i to je bilo dobro. Kontrolirao je sve do kraja.”

S obzirom na to da Alexander Albon ove sezone s Red Bullom prolazi slične muke kakve je lani prolazio Gasly, doista će biti zanimljivo vidjeti što će odlučiti šefovi momčadi za 2021. godinu i tko će biti timski kolega Maxu Verstappenu. Gasly je svoju kandidaturu istaknuo.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
r.u.m.

Jedino bi volio da se zovu Toro Roso ne znam ja ih tako pamtim.Ovo AlphaTauri me buni mješam ih sa Sauberom i bijeli su kao Sauber

Related Posts