Vozač dana na VN Belgije: Safety car me koštao plasmana u Top 5

Sadržajan vikend na stazi Spa imao je francuski vozač Pierre Gasly. Počelo je emocionalno, prisjećanjem na tragičnu nesreću u kojoj je prošle godine život izgubio Anthoine Hubert, a završilo odličnim nastupom u nedjeljnoj utrci i titulom Driver of the Day.

Vozač AlphaTaurija odabrao je za start utrke tvrđu smjesu guma i bio je jedini koji se odlučio za takvu strategiju. Na njegovu žalost, tijek događanja nije mu išao u prilog. Zbog nesreće Giovinazzija i Russella na stazu je u desetom krugu izašao sigurnosni automobil i omogućio “jeftino” zaustavljanje u boksu vozačima koji su startali na softu ili mediumu.

Gaslyju nije imalo previše smisla ići tada u boks i nastavio je voziti na hardu. Kad je kasnije u utrci odradio svoju promjenu guma, pao je na začelje poretka, no sjajnom vožnjom dogurao je do osmog mjesta.

“Bilo je jako napeto! Toliko se toga događalo u mojoj utrci. Čini se da izvana utrka nije bila tako uzbudljiva, ali moja je zapravo bila prilično napeta”, komentirao je Francuz.

Imao je već u ranoj fazi utrke dvoboj sa Sergijom Perezom kroz Eau Rouge: “Pri tom napadu na Pereza vidio sam priliku i krenuo sam. Doista me pritisnuo uza zid i ne znam koliko je centimetara prostora još ostalo, ali znao sam da neću odustati jer sam želio napraviti to pretjecanje. Kako je to izgledalo izvana nisam još vidio, ali iz bolida je bilo prilično dobro.”

Od 26. kruga kad je bio u boksu pa do kraja utrke Gasly je na stazi prestigao osam bolida. Svoj veliki uspon kompletirao je novim pretjecanjem Pereza za osmo mjesto na kraju utrke.

“Znali smo prije utrke da bi safety car između 10. i 20. kruga bio najgora stvar za nas jer bi dao besplatno zaustavljanje u boksu vozačima koji su startali na softu.”

“Gledajući odakle smo startali, mislim da se kocka isplatila i da je ispalo dobro. Rekao bih da nas je taj safety car koštao plasmana među prvih pet jer Ocon je na cilju bio samo šest ili sedam sekundi ispred mene.”

“Bolid je bio odličan. Osjećao sam se dobro i pritiskao koliko god sam mogao. Osobno, bila mi je to važna utrka, posebno zbog onoga što se ovdje dogodilo Anthoineu i danas sam stvarno sretan jer sam osvojio ove bodove za njega”, poručio je Gasly.

Utrka u Belgiji bila je još jedna potvrda jako dobre forme francuskog vozača. Ovo mu je četvrti put ove sezone da se našao među osvajačima bodova, a mnogo govori podatak da ima čak 16 bodova više od momčadskog kolege Kvjata.

Related Posts