Steiner vjeruje da će nova financijska pravila motivirati Genea Haasa na ostanak u F1

Ranije ove godine Gene Haas je najavio da će tijekom sezone odlučiti hoće li njegova momčad ostati u Formuli 1 i u narednim godinama. Međutim, njegove planove, ali i planove Formule 1 u globalu, poremetila je kriza izazvana koronavirusom, no šef momčadi Guenther Steiner vjeruje da će Haas ostati dio Svjetskog prvenstva.

Američki biznismen i vlasnik momčadi Haas F1 godinama se zalagao za ujednačavanje odnosa među momčadima u Svjetskom prvenstvu Formule 1. Činjenica da su sada donesena pravila o uvođenju ograničenih proračuna možda bi Genea Haasa mogla motivirati na ostanak u sportu.

Naime, njegov je plan bio tijekom 2020. procijeniti situaciju oko svoje momčadi i onda odlučiti hoće li potpisati novi Concorde Agreement i obvezati se na sudjelovanje u Svjetskom prvenstvu Formule 1 u nadolazećem razdoblju. Pola godine je već prošlo, zbog koronavirusa nijedna utrka nije održana, tako da će Haas odluke morati donositi prilično brzo.

Guenther Steiner smatra da će nova pravila značiti i Haasov ostanak: “Mislim da je ograničenje budžeta generalno dobra stvar za sport, čak i ako ne utječe sasvim jednako na sve. Ako će velike momčadi moći zadržati sponzorske ugovore koje imaju, a raspodjela novca iz nagradnog fonda bude ravnopravnija prema novom komercijalnom ugovoru, postoji šansa da se manje momčadi ujednače s velikima. Naravno, ako odrade dobar posao.”

“To treba biti moj cilj, napraviti tako nešto za gospodina Haasa. Napravim li to, sigurno će potpisati Concorde Agreement. Nismo još vidjeli završnu verziju, ali trebalo bi se i to dogoditi u sljedećim tjednima ili mjesecima. FOM je morao pričekati zbog dogovora oko ograničenja budžeta.”

“Kad ćemo imati završnu verziju, Gene Haas može odlučiti što želi napraviti, ali u ovom trenutku, njegova je namjera ostati u sportu. Ipak, dok nije potpisano, ne mogu reći što će se dogoditi. Momčad je u njegovom stopostotnom vlasništvu i on je taj koji donosi odluke, ali mislim da je Haas ovdje kako bi ostao”, kaže Steiner.

Kad je ova sezona u pitanju, situacija za Haas ne izgleda posebno dobro. Na predsezonskim testiranjima bolid nije briljirao, a Steiner ističe da trenutno nikakve nadogradnje nisu u planu. Razlozi su financijske prirode.

“Ne planiramo nikakve nadogradnje u ovom trenutku, sve dok nećemo točno znati što radimo ove godine u pogledu budžeta i utrka. Ne mogu trošiti novac ne znajući hoćemo li ga zaraditi. Moramo biti vrlo oprezni s onim što činimo jer prihodi će biti manji zbog manjeg broja utrka i činjenice da na utrkama neće biti publike. Zato sam vrlo oprezan dok situacija ne postane jasnija.”

Prošle se godine Haas “opekao” s nadogradnjama bolida. Sjećamo se kako cijelu sezonu nisu uspjeli dokučiti zašto bolid nije konkurentan i da su na mnogim utrkama koristili jedan bolid s nadogradnjama, a drugi s primarnom specifikacijom s početka sezone.

“Naučili smo prilično mnogo o nadogradnjama. Nikad nisu značajne kao što se nadate da će biti. Ovih dana mnogo se može napraviti na prvom bolidu pa prema našem mišljenju, nadogradnje nisu neophodne. Ono što nam stvarno treba je izbjegavanje pogrešaka, to će biti odlučujuće”, poručio je Steiner.

Related Posts