Vasseur: Vidjet ćemo kakva će biti financijska šteta

Šef Alfe Romeo, Frederic Vasseur, tvrdi da nitko ne zna koliko će biti velika šteta za Formulu 1 zbog krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Izbijanje virusa prisililo je Formulu 1 da odgodi prvih osam utrka u sezoni, uz očekivanje mnogih kako slijedi još. Trenutno kao prva utrka na rasporedu stoji VN Kanade koja bi se trebala održati u lipnju.

Nedostatak utrkivanja je momčadima donio ogroman financijski pritisak i stvaraju pitanja o budućnosti, odnosno o novcu koje su momčadi trebale zaraditi od sponzora i komercijalnih prava.

Uvedene su i neke izvanredne mjere, poput zatvaranja tvornica i odgode novih regulacija koje su trebale debitirati 2021. Međutim, te mjere vrlo vjerojatno neće biti dovoljne da nekim momčadima zajamče preživljavanje. U intervjuu s Motorsportom, Vasseur je izjavio da je svima najteže to što ne znaju kako će se stvari razvijati u sljedećim mjesecima.

“Problem je što ne znamo koliko će teška biti kriza,” rekao je. “Ne znamo hoće li sezona krenuti u Montrealu ili ne.”

“Teško je imati čistu sliku o trenutnoj situaciji i onome što slijedi sa sezonom. Trenutno se mučimo sa stvaranjem donekle kvalitetnom i dobrom sezonom, ali nikada ne znate.”

“Nije nam lako zamisliti kakve će biti posljedice za momčadi. Moramo biti spremni, radimo na planovima B, C i tako sa svim slovima u abecedi. Važno je razumjeti da su odluke koje donesu vlasti trenutno važnije i mi moramo dati svoj doprinos.”

McLaren je potvrdio kako planiraju smanjiti troškove unutar čitave kompanije, a taj plan uključuje smanjivanje plaća u čitavoj momčadi. Vasseur je dodao da su vjerojatno sve momčadi pod velikim pritiskom zbog trenutnih događaja.

“Prije svega, više se fokusiram na situaciju u svojoj momčadi. Ne znam kakva je situacija u drugim ekipama, ali očekujem da će svima biti isto,” nastavio je.

“Svim proizvođačima automobila prijeti kriza. Red Bull vjerojatno prodaje manje limenki nego prošle godine zato što su svi kafići zatvoreni.

“Kriza vrijedi za sve. Moramo reagirati kao kolektiv, nije bitno koga je ovo pogodilo više ili manje, bitno je da nađemo rješenje. Svi smo pogođeni ovom krizom.”

Prema Vasseuru, Alfa Romeo je pričala sa svojim sponzorima o vladajućoj situaciji i da su prihvatili da je situacija trenutno teška za sve.

“Bili smo u kontaktu s našim sponzorima,” objasnio je. “Naravno, nitko nije sretan s trenutnom situacijom. Moj posao i moja strast je utrkivanje – ne boravak kod kuće.”

“Volim svoju obitelj, ali ne želim biti doma šest mjeseci! Na kraju, bitno je da shvatimo situaciju. Sponzori se trenutno muče s drugim stvarima.”

“U kontaktu smo s njima i pokušavamo im objasniti situaciju. Radimo na odličnom kalendaru i cilj je vratiti se čim to bude moguće. Kada će to biti, još nitko ne zna,” zaključio je šef Alfe.

 

Related Posts