Ferrari je podržao odgodu promjene pravila zbog pokazivanja odgovornosti

U Ferrariju kažu da ih je prihvaćanje odgode uvođenja novih pravila za sezonu 2021. vjerojatno stavilo u nepovoljan položaj u odnosu na rivale, no morali su to učiniti zbog dobrobiti Formule 1.

U vrijeme dok pandemija koronavirusa remeti raspored Formule 1, a momčadi se suočavaju s velikim financijskim pritiskom zbog izostanka novčanih nagrada i sponzorskih prihoda, vodeći ljudi sporta tijekom posljednjih su tjedana donijeli drastične odluke. Nakon razgovora između momčadi, FIA-e i Formule 1, dogovoreno je da će se aktualna generacija bolida koristiti i sljedeće godine, dok će se predviđena promjena pravila odgoditi za 2022. godinu.

Takva odluka otežava Ferrarijevu situaciju, budući da priznaju kako njihov sadašnji bolid nije dovoljno konkurentan u odnosu na Mercedes i Red Bull. Šef momčadi Mattia Binotto naglasio je kako je ipak bilo važnije da Ferrari podrži odluku kojom bi se pokušale spasiti manje momčadi nego usredotočiti se na vlastitu priliku za povećanjem konkurentnosti. U razgovoru za televizijsku mrežu Sky Italia, Binotto je izjavio:

„Uzevši u obzir trenutnu osnovu i povratne informacije s testiranja, ne mislimo da nam ovakav izbor donosi prednost. To nije bila jednostavna odluka, no morala se donijeti. Ovo je poseban trenutak i bilo je važno pokazati odgovornost za budućnost.“

Binotto je rekao da su potrebni dodatni razgovori kako bi se točno dogovorilo koje će promjene biti dopuštene momčadima za sljedeću sezonu.

„Pravila za sezonu 2021. ostaju ista, no još uvijek postoji prostor za razvoj aerodinamičkih postavki. To se još treba detaljno odrediti. Raspravljamo o tome sa svim predstavnicima momčadi i FIA-om, kako bismo shvatili što će ostati zamrznuto, a što će se moći razvijati. Cilj nam je održati DNA Formule 1, a to je i dalje suparništvo i međusobno uspoređivanje.“

Binotto je i ovom prilikom potvrdio da nakon pozitivnog testa na koronavirus jednog člana McLarenove momčadi u Australiji njegova momčad ne bi nastupila u utrci, čak i da se ona održala.

„Naše stajalište odmah je bilo jasno, ne bismo se natjecali čak i da je trkaći vikend započeo prema planu. Već tijekom noći obavijestili smo naše vozače da su slobodni i  da se mogu vratiti kući.“

Related Posts