Australci razmišljaju o promjenama na stazi Albert Park za 2021. ili 2022.

Velika nagrada Australije ima osigurano mjesto u kalendaru Formule 1 minimalno do 2025. godine, nakon što je nedavno potpisan petogodišnji ugovor, no vrlo brzo bismo mogli utrku gledati na donekle izmijenjenoj stazi Albert Park.

Budući da javne ceste, koje dijelom čine stazu, nisu renovirane od 1996. godine, organizatorima VN Australije već su duže u planu određeni radovi i obnova Albert Parka. Prema trenutnim planovima, želja je odraditi reasfaltiranje podloge ili za 2021. ili za 2022. godinu.

Kao dio tog projekta, spominju se i određene promjene u konfiguraciji staze, kako bi se poboljšalo utrkivanje i olakšalo pretjecanje. O tome Australci trenutno razgovaraju s čelnicima Formule 1.

“U sljedećih godinu ili dvije odradit ćemo promjenu podloge”, potvrdio je Andrew Westacott, CEO Australian Grand Prix korporacije, u razgovoru za Motorsport.com.

“Vodimo dijalog s Formulom 1 o tome kako bismo mogli poboljšati stazu, tako da ona bude u većoj mjeri prilagođena promjenama koje su se dogodile na bolidima od prve utrke 1996. Bi li riješenje bilo širenje nekih dijelova, možda nagib staze u nekim zavojima ili možda nešto treće?”

“Sve je to još u fazi dogovora. Vjerojatno ćemo u vrijeme ovogodišnje utrke realistično moći najaviti kada će se ti radovi i dogoditi, hoće li to biti u sljedećih 12 ili 24 mjeseca”, dodao je Westacott.

Jedna od ideja bila je promijeniti slavne brze zavoje 11 i 12 te napraviti jedan spori zavoj, koji bi u zoni kočenja omogućavao pretjecanje, međutim AGPC i FOM procijenili su da te promjene ne bi bile od velike koristi za utrkivanje.

“Nema sumnje da su bolidi napredovali i promijenili se od 1996. do 2020. i ponovno će se mijenjati za 2021. Ono što mi sada možemo napraviti je, kad već idemo nešto mijenjati, razmisliti o svim opcijama.”

“Razmišljamo o vrsti asfalta i utjecaju na degradaciju guma, kao i o zavojima koje bismo možda mogli promijeniti. Međutim, ne želimo mijenjati karakter staze. Moramo voditi računa o jezeru, igralištima i velikom broju publike u zavojima 1 i 2 ili 15 i 16. Sigurno nećemo raditi nagib staze u stilu Zandvoorta, to mogu obećati”, jasan je Westacott.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
mody

staza je kakolijepa dobraamtmosfera ali je nemoguca za pretjecanje 20 zavioja,, ne sjecam se nikad neke utrke za pamćenje tu jedino 2003 coulthard pobijedio,,,,, adeladie je bio bolji,,prava ulična ovastaza je je oko jezera nema se gdje širiti

Related Posts