Raikkonen: Oštrije kazne smanjile bi “glupo” ponašanje u F1

Kimi Raikkonen vjeruje da bi oštrije suđenje težih incidenata smanjilo “glupo” ponašanje od strane vozača F1.

Od stavljanja bivših vozača u uloge suca do prilagođavanja primjene raznih kazni, FIA konstantno prilagođuje i radi na unaprjeđenju procesa suđenja loše i neprimjerene vožnje.

Nove kazne i sistem kaznenih bodova među najnovijim su načinima kojima FIA pokušava smanjiti i najmanje prekršaje i smanjiti njihovo ponavljanje.
Suci su već nekoliko puta bili kritizirani zbog prestrogih kriterija kazni, no Raikkonen smatra suprotno.

“Toliko su nasumične da se ne može reći da su stroge. Kad bi bile stroge na pravim stvarima, onda ne bi bilo potrebe za ostalim kaznama.”

“Ukoliko bi kazne bile dovoljno oštre za određene gluposti koje se događaju, mislim da ne bi bilo potrebe za malim kaznama koji se katkad dodjeljuju bez dobrog razloga.”

“Nekad postoji dobar razlog, ali nekad ne – vrlo je nasumično. Mislim da ako bi se inzistiralo na strogoći na pravim mjestima, da bi se cijela stvar promijenila. Gluposti se više ne bi događale,” smatra Raikkonen.

Trenutno, ako se dogodi prekršaj, vozaču se automatski dodjeljuje jedan kazneni bod.

Max Verstappen bio je jedan od protivnika takve ideje, a pogotovo oko kažnjavanja vozača za manje prekršaje.

Raikkonen vjeruje da ako se postavi presedan za veće incidente, onda nema potrebe za dodjeljivanje pet ili 10 sekundi za “ludosti”.

“To je problem. Trenutni sistem izgleda vrlo strog, no zapravo nije dovoljno strog na pravim mjestima. Nakon što se to riješi, ostalo bi se riješilo samo od sebe.”

“Mislim da sve izgleda pomalo smiješno. Dobijete kaznu za određenu stvar, a kad netko drugi to isto ponovi, dobije sasvim suprotno.”

“Da je sve odrađeno kako spada i dovoljno strogo na pravim stvarima, gdje sve počinje, uvjeren sam da bi se funkcioniralo mnogo bolje, ” zaključio je Finac.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
johhan peacedohan

Bilo bi šteta da se poslje F1 karijere Kimi ne okuša u politici.

modesto

grosjean je opasnost nastazi

Pratiteljcro

…kao i mag. Taj haas nema ko voziti a sto je najgore po njih bolid im je dovoljan za puno vise od mizerije koje skupljaju ova 2 klauna.

Related Posts