Preminula Maria Teresa de Filippis, prva vozačica Formule 1

Jutros je u 89. godini života preminula Maria Teresa de Filippis, prva vozačica Formule 1 i po mnogočemu pionirka u svijetu motorsporta. Talijanka je pet puta prisustvovala na Grand Prix vikendu, te se uspjela kvalificirati tri puta u vremenskom razdoblju od godinu dana. Njen prvi službeni start je bio na Velikoj nagradi Belgije u Maseratiju 250F, a to je ujedno i jedina utrka koju je završila. Maria je iduće godine prešla u Porsche, te se pokušala kvalificirati za Veliku nagradu Monaka i to je bio njen zadnji nastup na Grand Prix vikendu.

Talijanka se u svom životu borila s mnogim predrasudama, a posebno se ističe skandal na Velikoj nagradi Francuske kada joj je direktor utrke zabranio nastupanje uz izjavu da žene trebaju nositi samo jednu kacigu, onu u frizerskom salonu.

Iduća vozačica u Formuli 1 nakon De Filippis je bila Lella Lombardi koja je nastupala u razdoblju od 1974. do 1976. godine, te je zasad jedina žena s osvojenim bodovima. Kasnije smo u bolidima Formule 1 vidjeli još nekoliko žena, a posljednja je Susie Wolff koja je 2014. godine odvozila dva slobodna treninga u Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

Maria Teresa de Filippis (11. studenog 1926. – 9. siječnja 2016.)

Počivaj u miru.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
avalon

R.I.P. maria . stvarno je žena imala m*** već u 8. sezoni F1 pojavit se u MC u društvu sa brabhamom , hawthornom , mossom , von tripsom , hillom Sr …. btw , tu trku se pojavija na gridu i bernie u connaughtu 🙂 teresa se nije kvalificirala , bila je 23. ….bernie 28 .

Related Posts