Mercedes odgovorio Ecclestoneu: Pogonske jedinice imaju svoju upotrebnu vrijednost

Nije tajna da je Bernie Ecclestone veliki protivnik aktualnih pogonskih sustava u bolidima Formule 1 – 84-godišnji Britanac već dugo govori da ovako tihim motorima nije mjesto u najelitnijem oktanskom natjecanju, a u prilog im ne ide ni cijena. Dapače, ‘iako zeleniji’, troškovi koje sa sobom povlače ‘pogonske jedinice’ su uvelike nadmašili njihove V8 prethodnike, a same momčadi su ovaj problem nekoliko puta iznosile još prošle sezone.

Ono na što se pozivaju sami proizvođači je povezanost ovih hibridnih sustava s cestovnom tehnologijom, ali Bernie se ne slaže ni s tim. Smatra da aktualni motori nemaju nikakve veze s automobilima i da u njima nikada neće naći primjenu. Mercedes je odbio takve tvrdnje, a direktor njihovog AMG High Performance Powertrains odjela Andy Cowell tvrdi da će automobili uskoro koristiti upravo takvu tehnologiju.

V6 turbo motori, uvedeni prošle sezone, koriste dvije različite hibridne tehnologije. Jedna skuplja energiju sa stražnje osovine prilikom kočenja, sprema ju u bateriju i zatim iskorištava prilikom ubrzanja. Na ovaj način funkcioniraju i trenutni hibridni cestovni automobili. Druga, nova tehnologija, koristi energiju dobivenu radom osovine turbopunjača koja se kasnije koristi u dvije svrhe: može se prenijeti direktno na stražnje kotače za potrebe ubrzanja ili kao pomoć u radu turbopunjača sprječavajući turbo rupu, odnosno omogućava njegov odziv čim vozač stisne papučicu gasa.

Kombinacija ove dvije hibridne tehnologije znači da F1 motori sada imaju toplinsku učinkovitost veću od 40% – a to je više od cestovnih dizelskih motora.

“Motore za cestovne automobile nastojimo napraviti toplinski učinkovitijima. Motor s unutarnjim izgaranjem napravite efikasnijim tako da ga smanjite. Manji obujam, oduzimanje cilindara, smanjivanje broja okretaja. Onda kažete: ‘Ali to ne stvara puno snage’. Zatim dodate turbopunjač kako bi više kisika stavili u motor. Nakon toga možete zapaliti istu količinu goriva, manju nego u većem motoru, i dobiti jednaku snagu. Budući da se to nastavlja razvijati, završite s jako malim motorima opremljenim jako velikim turbopunjačima. Kao posljedicu imamo puno turbo laga. Kako ga možete smanjiti? Možete ugraditi hibridni sustav pa da, dok odlazite sa semafora, veliki elektromotor pomaže prije nego što se turbopunjač zavrti. Ili možete ugraditi elektromotor na turbopunjač tako da on zavrti kompresor. U tom slučaju imate potisak, odnosno snagu kada odlazite sa semafora. Tu su F1 motori relevantni za cestovne automobile”, rekao je Cowell.

Dodaje da će se ovaj sustav definitivno početi pojavljivati na cestovnim automobilima.

“U svijetu cestovnih automobila ne trebamo količinu snage koju imamo u Formuli 1. Snaga će biti manja, ali shema pogonske jedinice će biti potpuno ista. Svi ćemo na kraju voziti automobile u kojima će elektromotor kočiti za nas kada stisnemo papučicu kočnice; kočioni diskovi su tu za hitne slučajeve. Sva energija će prilikom kočenja ići u električne uređaje, obje osovine, a na kraju će se sačuvati u bateriji. Završit ćemo s jako malim obujmom, malim brojem okretaja, s agregatima koji imaju elektromotor čija je svrha zavrtjeti kompresor. Kada odemo ‘krstariti’, imamo priliku obnoviti energiju iz turbine u taj elektromotor. Na autocesti je možemo prikupiti. To je upravo ono što radimo ovdje u Formuli 1.”

Sva četiri proizvođača motora u Formuli 1 – Mercedes, Ferrari, Renault i Honda – žele nastaviti s hibridnim turbo motorima iz ovog razloga. Na prošlotjednom sastanku Strateške grupe je odlučeno da će aktualna specifikacija pogonskih sustava u Formuli 1 ostati i nakon 2017.

77 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Chik

Koji proljev!!!!!!!Da hoče bilo koji proizvođač može napravit tu shemu u roku manjem od makova zrna, netreba mu F1, a i nevidim smiso uvođenja tako nečega u običan auto. Cijena takvog auta bila bi nesiplativa za obične smrtnike..

avalon

šta je to AMG High Performance Powertrains pitam se ? je li to onako najjednostavnije rečeno odio mecedesa koji je oduvik “frizira” mercedese da budu jači , brži , vozljiviji itd ? ako je čudim se da je na čelu neki andy cowell koji izgleda ( bar kao sam shvatija po nekim komentarima ) nema pojma ni kako “običan” motor radi , a kamoli ovakovi motori i znalcima prodaje priče . ne prolazi to kod nas andy , možda možeš to prodavat nekim drugim neukim ali ne i hrvatima , stručnjacima za motore , razvoj istih i F 1 .… Read more »

avalon

PS interesantno je ovo “Sva četiri proizvođača motora u Formuli 1 – Mercedes, Ferrari, Renault i Honda – žele nastaviti s hibridnim turbo motorima iz ovog razloga.” valjda su razlozi komercjalni ali pljuc , pljuc na navedene …kako se usuđuju želit nastavit rad na ovim PU i to SVI !!!! i oni su mi neki sportaši i proizvođaći ( bar neki od njih ) sportskih automobila ?!?!?!? ma opet…pljuc , PLJUC …

west

Ovo si dobro napisao,sve pohvale!

Zeus

Šta si opet nadrobio svega, a normalno od teme otišao? Pitao sam te i zadnji put, objasni mi isplativost MGU-H i njegovu upotrebu u cestovnoj industriji, Andy kaže da će SVE to biti u automobilima-laže, neće valjda reći ne valja, mogli smo to rješiti jeftinije. Ne znam samo otkud ispuha da to funkcionira…koliko prosječni automobili troše, a koliko F1 motori? Jel tebi jasno da za isplativ harvest treba puno više goriva i zraka nego što troše najjači serijski ili ekskluzivni automobili? Usporedbe su ti strašne, uspoređuješ televizore sa koštanjem F1 tehnologije, šta misliš da je bilo koji motor iz F1… Read more »

raca

Zeus, dobro zboriš. Ne znam kad bi ova tehnologija bila jeftina za cestovna vozila u masovnoj proizvodnji, za širu populaciju koja upravo razvojem tehnologije gubi radna mjesta a, kako opet najavljuju novu svjetsku krizu, ljudima uskoro neće trebati ni bicikl a kamo auto

avalon

Zeus.. koji si ti kur ovde pa tako nabusito nastupaš ? ako ti ipak možda nešto nije SLUČAJNO jasno možda bi treba poslat mail sa upitima cowellu . možda bi ti bolje bilo da proučiš rad motora , njegovu efikasnost ili te to ne zanima jer tako prizemno zvuči za razliku od izraza HARVEST koji koriste samo ultra stručnjaci . da ne duljim citirat ću forumaša westa “Krajcar ,a ti si kao domena Andy Cowella?! E pa bogami ova je najjaca danas sto sam cuo ha ha ha!” koji ti je sve reka u svom komentaru . btw , jesi… Read more »

avalon

raca-ka .. da i tebi nešto napišem 😉 turbo se počeja koristit na avio motorima ( npr B 17 ili lovac P 47 ) i da je nekome tada neki inžinjer kaza da će se ta tehnologija koristit u malom motoru automobila vjerovatno bi reakcija bila ista ka šta neki sad reagiraju na ono šta je izjavija cowell . no ka šta svi znamo danas je normalna stvar vozit neki turbo dizel ili benzinac sa turbom . koliko je to danas skupo može se vidit na netu di firme prodaju CX Racing DIY T3/T4 Turbocharger Kit (Includes Intercooler / Piping… Read more »

raca

avalon, ne spominjem ja da visoka tehnologija, koja je u jednom momentu skupa, jednog dana ne može naći širu upotrebu, već samo kažem da bi ovo moglo potrajati. Gledajući komplet pizdarija koji vuče za sobom mgu-h izgleda skupo. Pa sad, kad ti meni spominješ neke stvari koje su izgledale sf ili bile skupe za mas proizvodnju, da ja tebe priupitam koliko modela automobila za cestovnu proizvodnju za široke mase pravi šasiju od karbonskih vlakana, ne zaboravi prvi f1 bolid (naravno, zna se koji) je napravljen 1981.

Zeus

Isti sam kao i ti ovdje, sa istim pravima, samo iznosim činjenice. Jesi objasnio upotrebu? Nisi, naravno, opet drobiš bez veze i daleko od teme, vidim da niti nećeš odgovorit, nego si opet samo sarkastičan, o MGU-H nema upotrebne vrijednosti u autoindustriji u Wikipediji, objašnjena je samo šturo njegova koncepcija, pa onda samo tu koncepciju pokušaj implementirati u neki automobil, kako bi to funkcioniralo, za koje novce i zašto bi se netko odlučio na to. Ja sam ovo, ono, ako je Andy to rekao, mora da će biti tako, Biblija. Negiranje logike, nema objašnjenje za svoj stav. Uporno izbjegavaš temu… Read more »

otto

Kad si neko uzme westa,od glave do pete navijača Hamilton-Mercedes,kao referentnu točku za ismijavanje nekog tko smisleno objašnjava kako je manje ispušnih plinova,manje od više,jedino što mogu zaklučit kako je avalon jedna od onih fetivih na balkonu,koje melju li ga pa melju.Pozovi vatrogasce da te izvuku iz vlastitih usta u koja neprestano uskačeš,drobeči svašta nevezano za temu-Trke F1-.Nemoj mi odgovarat jer mi je tvoj repertoar poznat,zapravo daj,nije loše ponekad pročitat več pročitano.Jbg zeus.Istovremeno.

avalon

Zeus… jesam li ti ja možda pokuša osporit pravo da komentiraš ? jesam li ja možda pokušavam “proizvest” neki konflikt tvrdeći da drobiš ? možda sam ti se direktno obraća (ka šta ti radiš na neke moje komentare u zadnje vrime ) nezadovoljan tvojim stavovima , razmišljanjima ? ne sićam se baš da se to ikad dogodilo . šta se mene tiče možeš mislit , pisat šta želiš . izgleda po onome kako si se postavija ( drobim , idem off ) da ja to ne mogu iako kako si napisa za sebe “Isti sam kao i ti ovdje, sa… Read more »

avalon

otto… naravno da tebe baš ne zanima ono šta tipkam ( ka ni npr u zadnje vrime Zeusa ili zekohondu ) pa ni ne pročitate ( mada ti je moj repertoar poznat … znači čitaš ? 😉 ) ali “uredno” replicirate . vidi vraga … i ovde ste se svi nabrojani našli da me “operete” hahaha . šta ima veze čiji je navijač forumaš west koji u svom komentaru ne spominje ni hamiltona ni mercedes . valjda mu je čudno da neko ko nije inžinjer i zna neke OSNOVE kaže za direktora AMG -a da kenja i “pobija” njegove izjave… Read more »

zekohonda


mene zanima što bilo ko ođe tipka, pa tako i ti. zasmetaju me greške, poluistine, krivi zaključci, selektivno korištenje statistike za branjenje teza…pa upozorim autora na to.

otto

Čitam ja avalone sve pa čak i naslov članka na kojeg se referiramo:”Mercedes odgovorio Ecclestoneu:Pogonske jedinice imaju svoju upotrebnu vrijednost.”Vidiš taj naslov i trenutni raspored snaga u F1,vrijedi mi više nek svi komentari.To kako su se složili svi,vražja je neistina,jer kad nemaš konsenzus koji je potreban za bilo kakvu promjenu,zbog mira u kući najlakše je napisat-složili su se-a u naslovu mercedes odgovara berniju.Naravno njima paše postoječe stanje i kraj priće.Otud West,a oni koji napišu svoje mišljenje,ma kakvo ono bilo i pritom nikom ne sole pamet,nek pišu i V30.Ne zanima me.

avalon

raca-ka… ovo je pravi kontra komentar . naravno , sve šta je tako sofisticirano treba vrimena da bi se implementiralo u svakodnevnu upotrebu . misliš da se turbo preko noći sa avio motora “ugradija” u motore automobila ? misliš da u početku to nije koštalo puno i previše ? danas se (kako sam napisa ) može kupit kit komplet za 7 – 8000 kna + montaža 😉 o karbonu …a zašto bi se klasičim automobilima šasije radile od karbona ? da im se smanji težina jer je to jako bitno za npr jednog golfa , mazdu , škodu itd ?… Read more »

avalon

otto… “proširi” sliku . ne radi se ovde samo o motorima ove koncepcije za F 1 . virujem da navedeni proizvođaći misle na budučnost i implementaciju ovih “sistema” i u svoje “obične” aute . na kraju kad spominješ naslov “Pogonske jedinice imaju svoju upotrebnu vrijednost” ka nekakav “dokaz” on ima i svoj natavak “Andy Cowell TVRDI da će AUTOMOBILI uskoro koristiti upravo takvu tehnologiju.” u nastavku priča o AUTOMOBILIMA , a ne BOLIDIMA pa su priče kome sada šta odgovara u F 1 malko deplasirane jer… bernie kaže da ovo nikad neče imat primjenu u auto industriji , a cowell… Read more »

avalon

zekohonda.. ma znam da si ti dobronamjeran samo …vjerovatno ja najviše griješim pa me ti ispravljaš za moje dobro . virujem i da ti nikad ne griješiš , zaključci su ti zadivljujuće točni ( jbga , kad posjeduješ veliko znanje o F 1 ) , a poluistine i selektivno korištenje statistike za branjenje teza koje koristim .. pa pobij to istinama koje ja zaobilazim i onim kompletnim statistikama koje će srušit moje lažne “teze” . jednostavno je zar ne – “proganja” bi ja tebe ispravlja ( ka šta ti radiš…neka , neka , interesantnije mi je ) ali jednostavno mi… Read more »

otto

Jbg,opet smo na poćetku.Andy Cowell je zaposlenik Mercedes AMG-a i prića-pitanje dali je i usta otvorio-što mora a ne kako zapravo je,bez obzira što mu priča izgleda ko da je pao s marsa i konačno,zašto proizvođači motora nisu dali zajedničku jednako blesavu izjavu-S potrošnjom od 3-4l/100km MGU-H funkcionira ko u formuli koja troši 70l/h i cca12kubičnih metara zraka/min!?To je ko da HE Đerdap preseliš na Lonju-nije važno što nema dosta vode,važno je da je vlažno- i očekuješ iste rezultate.Nonsens na kvadrat.Tolko o proširenju pogleda.A što se bojeg sutra tiče,nek dotična gospoda ovu sama sebi svrha formulu odnesu na svoje probne… Read more »

Zeus

Molim te, svi kao grčevito hoće ovu koncepciju? Nemaju baš izbora jer u F1 nema demokracije, ko je jači taj kvači. Svi su na ovo pristali, Luca kaže da mu je sad žao što nije uložio veto, sad mu je žao…prošao vlak. Mercedesu je dosta samo njihov glas da ostane stanje kakvo je. Zarađuju puno više nego ulažu u F1 i ostale reklame. Zašto je Horner danas rekao da se priča puno, ali skoro ništa ne dogovara? Jedino su na nekim aero promjenama suglasni. Nakon druge sezone da drastično mijenjaju koncepciju dogovorenog pogona? Možeš mislit, još da nema taštine u… Read more »

zekohonda


”…vjerovatno ja najviše griješim pa me ti ispravljaš za moje dobro . virujem i da ti nikad ne griješiš , ”
ne griješiš najviše, niti sam ja to ikad izjavio.
griješim i ja, niti sam ikad izjavio suprotno. i očekujem da me drugi isprave, ali mi nije problem priznat pogrešku za razliku od tebe.
-”. pa pobij to istinama koje ja zaobilazim i onim kompletnim statistikama koje će srušit moje lažne “teze” . ” sve pobijeno.
zaboli me za tvoj dijalekt. .. niti sam te ikad zbog toga prozvo. zašto ideš u OT po 143. put???

raca

avalon: meni je baš fora tvoj dijalekt i općenito dalmatinski a i drugi dijalekti i jezici. Ko ti prigovori, za to pošalji ga u ku..c, a i ja ću ti se pridružiti. Baš me zanima ko ti je to spočitao

zekohonda

” sugerira sam “žugašim” da pogledaju neke trke V12ica , da kompariraju zvuk sa ovim V6 ali nije bilo no odaziva ni komentara .”
-nisam neki žugaš ali sam čuo i jedne i druge uživo. neusporedivo bolje/glasnije/moćnije zvuče V12.
isto ko što i npr. neusporedivo bolje zvuči v6 1,5 turbo iz 80-tih u odnosu na ove nove pu… i što sad?

bare

Sva sreća da postoji ovaj portal i toliko stručnjaka na njemu, pa će vodeći ljudi proizvođača motora na vrijeme biti upozoreni u kakvoj su zabludi! Oni, jadni, vide neku svrhu u ovim motorima, ulupali su strašne pare u razvoj a za uzvrat će dobit samo uštedu u tih par litara po utrci. Tko je lud tako skupi i komplicirani motor stavit u B-klasu ili Civic? Nitko! Isto kao što nitko neće stavit na Megana Pirellieve gume dimenzija F1. Ali će tehnologija, u takvom ili sličnom obliku, podaci i znanje dobiveni iz ovih ekstremnih motora biti iskorišteni u cestovnim vozilima. A… Read more »

Groff

Moderni auti uz postojeću elektroniku troše znatno manje benzina od onih prije desetak i više godina tako da je ta priča o implementaciji sadašnjih PU u cestovna vozila nekako ne drži vodu.

prosti

ako smijem primjetiti velika većina forumaša je ogorčena na zvuk; ok, bio sam na trci u eri v8 i što se toga tiče je stvarno fascinantno, ali osvrnem se malo i vidim više/manje svi u gledalištu nabili čepove u uši – ovdje nešto ne štima, svi se bune na nedostatak zvuka, a onda začepe uši (ja nisam niti pomišljao da stavim čepiće). mislim da je zvuk značajniji za gledanje trke na TV. s druge strane sada se čuje škripa guma koju prije od buke nismo mogli registrirati…. mogli bi tako unedogled, ali fokus bi trebalo prebaciti na jednu drugu kategoriju,… Read more »

Zeus

Kako ga kenja Andy…sa kojim plinovima će se puniti baterija na cestovnim automobilima? Slično kao što kolega Otto piše, isprdcima? Potrebne su ogromne količine goriva za izgaranje da bi snaga ispuha bila iskoristiva za harvest, Andy sam sebe demantira, motori su sve manji, niti najveći cestovni motori, najsnažniji (recimo Agera) nemaju približno dovoljno snage u ispuhu da bi harvest bio upotrebljiv, kamoli standardni automobili. Ide se na manju kubikažu, varijabilne turbine jako dobro rade svoj posao, nema turbo rupe, kao i dvostruki turbo sistem, obje varijante su kudikamo jeftinije nego MGU-H, to služi samo u ekstremnim uvjetima, a toga osim… Read more »

west

Krajcar ,a ti si kao domena Andy Cowella?! E pa bogami ova je najjaca danas sto sam cuo ha ha ha!

zekohonda

audi je pred početak prošle wec sezone testiro mgu-h, nisu bili zadovoljni rezultatima, pa su odustali od njega.
jedino porsche koristi i mgu k i mgu h u wec-u.

Zeus

Možeš ti dat čiste podatke, ali svatko vjeruje u ono šta sam bira vjerovati. Ovo je čisti pijar Cowella, neće valjda protiv svoje firme koja ga masno plaća, pogotovo dok su u ovakvoj prednosti. Neće priznati da su napravili sranje direktno, priznali su to indirektno sazivanjem te strateške skupine i sad mijenjanjem pravila.
Iako će to biti kozmetika jer je interes sasvim drugdje od sporta i F1. Zašto nema niti jednog većeg sponzora koji se bavi hibridnom i sličnom tehnologijom? Da ova kombinacija ima budućnost, bilo bi njih, bez brige…

west

Krajcar ,pa sve vodece auto tvrtke se bave vec naveliko hibridnom tehnologijom. U F1 su Mercedes ,Ferrari a vani su Toyota ,WV,Porche i da sad ne nabrajam!

Zeus

Dobro da je netko objasnio kako bi cestovni automobili vrtili svojim isprdcima od ispušnih plinova generator koji bi punio bateriju, to bi bilo iskorištavanje MGU-H u cestovnoj industriji. To će se dogodit nikada jer nije moguće bez ogromne potrošnje goriva i zraka, to nije nikakva viša matematika. To je jednostavno dio tehnologije koji bi morao biti napravljen u onoj veličini u kojoj je izrađen turbokompresor, za automobile bi to bilo još manjih dimenzija, znači još skuplja izrada, da samo troši bateriju na turbo lag nema smisla, za to već postoje jednostavnija i puno jeftinija rješenja, punit bateriju ne može, pa… Read more »

mika

Pa onda bi mogli koristiti plin kao pogonsko gorivo ( koliko bi to bilo jeftinije) serijske gume, staviti led lampice i ostale pizdarije. Više ne pratim F1 kao nekad jer mi se te šatro uštede gade tj. F1 troši više nego ikada.

John Coltrane

to je tzv. “štednja na način hrvatskih političara”. 🙂
I njihov pojam štednje je da potroše duplo više. 🙂

pila

Sve se slažem sa dotičnim gospodinom, jedino mi nije jasno zašto je Formula izabrana kao poligon….puno bi više efekta imalo da razvijaju motore u utrkama cestovnih automobila…..ako več motor iz formule nikad u cijelosti neče biti primjenjen…

Frano Kiso

Ključna je činjenica da SVI proizvođači automobila žele ovu hibridnu tehnologiju i da još mnogi žele ući u Formulu 1 zbog nje, dok smo u V8 eri vidjeli odlaske Honde, Toyote, BMW-a, itd. To znači da se ovaj sport nikada neće vratiti na stare, čiste atmosferske motore. S jedne strane gubimo to, a s druge dobivamo veću konkurenciju na gridu. Ali, tu ne mora biti kraj – iako su nove pogonske jedinice skupe i tihe, nema sumnje da ćemo kroz par godina gledati njihove jefitnije varijante i glasniji zvuk, a ako Bog da ukinut će se i ograničenje potrošnje. Imamo… Read more »

hrcfaca

Apsolutno se slažem, već sam nekoliko puta napisao i sad ću opet ponoviti. Meni je svejedno da li je u bolidu v6 , v8, v10 ili v12. Važno mi je da su bolidi glasniji kao nekada što su bili, a vjerujem da kroz koju godinu će to uspjeti postiči i sa ovim v6 motorima.

mclaren tooned

A sto su svi zapeli oko potrosnje goriva. Da se to pravilo ukine uz ostala ogranicenja na motoru kao okretaji i sve ostalo svaki tim bi ulio mozda 10 kg vise. Pa ne razumijem sto svi navijaci ocekuju da bi se onda dogodilo.

junuz

Nemam vremena biti strpljen,a ni spašen.Odnosno spašen sam jer više nema ronce nedeljom ni trčanja kući na trku.Kada budu opet formula možda i odvojim vrijeme nedeljom a ovo sada je gubljenje vremena.Napunit bazen da se voda grije,i ostalo.

mika

Toyota, BMW i Honda su otišli zbog toga što nisu imali rezultata, ako govorimo o troškovima cijena ondašnje formule jedan je bila puno, puno jeftinija nego danas.
P.S. Proizvođači su uvijek odlazili i vraćali se. Mercedesu, se trebalo zahvaliti i ne pristati na njihove ucjene nego na postojeće V8 motore staviti te gluposti što danas imaju.

otto

Ne uništava se formula od jučer ili dolaskom V6 hybrida.Počelo davno prije,onog trenutka kad su interesi pojedinaca ili interesnih skupina postali daleko važniji od strasti za utrkivanjem,sportskim nadmetanjem istinskih znalaca,vožnjom na granici mogučeg,zapravo svega zbog čega smo zavoljeli F1.Prema tome kako svijet danas funkcionira,mislim da čemo o gore navedenom,govoriti isključivo u formi prošlog vremena.Zato nažalost,zbogom Formulo!

Slavenowsky

Svidjalo se to nama ili ne, ova hibridna era je duboko postavila kamen temeljac u F1, koji se ne moze vise izbiti niti sa Thor-ovim cekicem! Da timovi od ovog nemaju korist, nebi se svi slozili za ulazak ovih motora, koji po meni nisu trkaci, bez obzira na njihovu snagu. Ako se ova F1 zeli poistovjetiti sa Cliom, Meganom, A, C i S klasom, onda je ovo propao slucaj. Na kraju od super trkacih bolida, ova F1 ce se transformisat u DTM I WTCC automobile. WEC se smatra Mekom za ovakvim stvarima, Audi nastupa sa Turbo Dizel V6 motorom, da… Read more »

Slavenowsky

Zaboravih dodat, ako vec furaju hibridnu eru, onda neka vrate jace motore, tipa V8 ili V10, a ove prdekavce ostaviti za GP2 klasu!

Mrav074

Zaboravia si navest i Nissana koji je u WEC doveo najnapredniji i najinovativniji hybrid u povijesti auto sporta

zekohonda

slažem se za inovativnost, ali moram napomenut kako im zasad hybridni dio šteka. umjesto 8 mj, izabrali su najslabiju kategoriju od 2 mj jer su imali velikih problema prilikom testiranja.

Schumi1

Kakve ti gluposti pišeš…
Čuj nisu trkaći, najjači motori do sada. Koji onda jesu…

Slavenowsky

Sine moj, prijasnji atmosferci bez bilo kakvih pizdarija su imali 1000 ks-a sirove snage, pogotovo V10-ke! Samo pogledaj kvalifikaciona vremena sve ce ti biti jasno! Mozda ti treba crtat!?

Ferrari Maniac

“To je upravo ono što radimo ovdje u Formuli 1.” Karakter i značenje današnje F1 sažeto u jednoj jedinoj rečenici. E sad bi bilo dobro vratiti se u prošlost – pogledati snimku neke brutalne utrke otprije 10-20 god. (kojih je bilo na pregršt) i onda ponovno pročitati ovaj članak i obratiti pozornost na ovu zadnju citiranu rečenicu. Samo se nadam da ćemo uskoro tresnut na dno da netko pametan i normalan preuzme kormilo i napravi od ovog “sporta” (u kojem je misao vodilja idemo raditi motore za cestovne aute i trošiti što manje goriva jer će tih xy litara po… Read more »

prosti

lijepo je to andy opisao, djeluje savršeno samo nije rekao ključni podatak – koliko će ta cestova čuda koštati? nekako mi se čini da će to u lijepoj našoj dok se nakalemi porez na porez moći sebi priuštiti samo onih 200 obitelji…

prosti

… i dodatak – a do tada ja i dalje kotrljam svoj plinski hibrid, ha, ha …. možda da se organizira i takvo natjecanje – plinski hibridi, a generalni sponzor gazprom

Groff

Ovi iz Mercedesa koriste F 1 za testiranje što je nonsens.
Treba ih potjerati da više ne seru.
I vratiti Cosworth.

ferrari 012

J… se vi kolko ce ti automobili koštati? Koliko sad pu koštaju ekipe? Budimo realni bit će to samo za ljude duboka đepa za nas obične smrtnike bit će dobar 1.9 tdi

raca

šta dobar? To je najbolji dizelaš, gotovo izvrstan

Mrav074

Je prekrasan je. Svi mehanicari ga obozavaju

f120
stari lisac

Imat će. Inače će propasti… Kad konkurencija bude imala vozila sa 500 KS, a koja troše ispod 3 ili manje od 3 L na 100 km, dok Ferrari bude gurao 20 do 30 L, i imao problema sa turbo lagom vidjet ćemo tko će kupovati takva vozila….

Mrav074

Ja jos cekam vidit auto od 50ks da trosi 3l. Ali ne po putnom kompu nego po mjerenju od cepa do cepa

stari lisac

Pa nečeš čekati jako dugo… Daj im 3 – 4 godine!

otto

Nemoraš meni,objasni sebi zašto današnjoj formuli treba potrošnja cca70l/h,da bi kroz hybridne sustave dobili bjednih 160ks/30sec i to najskupljih 160ks u povjesti automobilizma?
Naime po tvojoj analogiji,prema takvoj potrošnji morali bi imati ks ko prekooceanski brod.

Iceman

O Bože…. Dakle Ferrari proizvodi cca 7000 automobila godišnje, što znači da će tih 7000 automobila kupiti 7000 ljudi, što znači da tih 7000 ljudi čini 7000 bogatih ljudi a ne 7000 ljudi koji kopaju po kontenjeru ili vuku kraj s krajem. Mercedes! U brojke neću dirati jer ih ne znam, ali sigurno su veće nego kod Ferrarija. 1 Mercedes može vrijediti kao čitav stan. 1 Mercedes može vrijediti više od jednog stana. Čak i jedna obična A klasa nije za svakoga, barem ne u ovim krajevima. No da se vratim na temu, Ferrari će kupiti ili arapski šeik ili… Read more »

stari lisac

Kao što i Volvo XC-90 kupuju siromasi, pa su u Volvu hibrid tog modela planiorali sa oko 10% od ukupnog broja za ovu godinu. DObili su prednarudžbi za duplo… Plan je promjenjen na 20%, a kako izgleda i to će se mijenjati u korist Hybrida…
Bogati ljudi imaju, ne zato jer troše nerazumno, već zato što kontrolirajku svoje troškove…

otto

Lisac-taj koji če trošiti 3l/100km imat će ispuših plinova ko moj isprdak tako da zaboravi na vrtnju bilo čega osim turba a i to je upitno.Osim toga u drugom pasusu opisuju se hibridi koji prometuju več dugo-kočenje elekto motorom-a to s F1 koja ima BBW i MGU-K koji je u stanju uništit karbonske-ima li otpornijih-kočnice,nema nijedne dodirne točke.
Umoran sam više od dokazivanja kako je 10 više od 5,jer če neki genijalci,potaknuti neznam čime uporno misliti drugačije.

stari lisac

http://www.porsche.com/international/models/cayenne/cayenne-s-e-hybrid/

Pogledaj pod potrošnju – kombinirano! I to je danas! I to sa motorom većim od 1,6 L…

Tako da te priče o tome koliko se što može objesi mačku o rep… Ne pratiš te stvari, jer te ne zanimaju, ali nemoj onda pričati o njima, jer ne znaš…

otto

Kratke si pameti skroz.Prije godinu sam ja tebe uvjeravao kako cestom voze napredniji hybridi od F1 ali za tebe je sustav formule bio i ostao Bogom dan.Da nisi tolko ograničen sigurno bi se toga sjetio i nebi mi sad prodavao “pamet” i mene proglašavao neznalicom.Da te podsjetim-Porsche 919 spider hybrid a ima još toga što si zaboravio.

stari lisac

Koji su to napredniji hibridi vozili cestama prije godinu dana od F1?
Niti Toyota Prius, kao prvi komercijalni hibrid nije bila složena naprednije od KERS-a u F1. Da znaš koliko energje bolid F1 dobije u odnosu na cestovni hibrid pri svakom kočenju mogli bi dalje razgovarati… Zato i jesu krenuli sa ulaganjem u ove hibridne motore kroz F1…

Mrav074

Prvi komercijalni hybrid je Honda Insight
A tim tvornickim podatcima ne vjeruju ni ti koji su ih pisali. Kad svakog auta se pokaze da trosi barem 30% vise nego sta proizvođaci napisu. Pocevsi od Smarta dizela do elektricne Tesle

otto

Pročitaj komentar #2.1.2-vezano za kočenje i potrošnju.
Nemam više vremena pa nemoj posat jer ti neču moči odgovoriti.Čujemo se navečer.

stari lisac

nema problema… SIguran sam da će ova tema još mnogostruko puta biti na ovom portalu…
Iz razloga tehnološkog napretka, ograničena je snaga elektromotora na bolidu F1 na ukupno 160 KS, kao i snaga ICE-a na najviše 700 KS… A ti ICEi mogu razvijati i preko 1200 KS, no to je ograničeno… Radi se o rješenjiuma u sustavu a ne u odvrtanju snage…
No, dobro, javi se… Pa ćemo dalje

stari lisac

@Dajiro74
već sam stavio povijest električnih i hibridnih vozila na ovaj portal… Ne da mi se opet…

Mrav074

Da si stavia zna bi da je Insight prvi Hybrid, a oni neki kinez kojeg nemogu izgovorit ime prvi plug in hybrid. Jedino sta je sa toyotom krenula masivna prodaja u “ekoloski osvjestenih” hollywoodasa

F1 Karthikeyan

Samo mi nije jasno zašto Ferrari želi nastaviti ? Mislim da oni nemaju ni jedan auto sa v6 motorm.

Slavenowsky

Sto je najgore imaju, tacnije rade na LaFerrari XX, gdje ce umjesto V12, samo se prebaciti na V6. Naravno ostati ce i V12-ke, ali eto u Ferrari-u uvijek prate F1 standarde, tako da ce i V6 ugledati svjetlo dana.

Mrav074

Da pratis auto industriju onda bi dosad na mali miljon stranica procita izjavu iz rukovodstva Ferraria da ce se u hyperaute tipa LaFerrari, Enzo… i dalje nastavit ugrađivat iskljucivo n/a V12 motori u kombinaciji s el. motorom zato jer to tako mora bit. Dok ce se u ostalu liniju automobila ugrađivat V8 biturbo bez ikakvog hybridnog sustava. Taj LaFerrari sta je kruzia stazom s V6 hybridom je bia test mule u kojoj su testirali motor za bolid F1. Ove stvari vise znaju i ptice na grani

Mrav074

Uz to FXX je davno ugleda svijetlo dana, V12 850ks+190e.ks

Zeus

Dajiro dobro piše, ostaju na V12 za top modele, turbaci idu u manju zapreminu od osmero braće. Prvi je već izašao 488GTB. Da nadopunim…

https://www.youtube.com/watch?v=ljamNF5NLD8

dečko ima jako kvalitetan zvuk na klipovima, 19Bozzy92, još jedan, isto kvalitetan kanal, NM2255 Car, bolje zvukove nisam našao. Brm brmm…

Mrav074
Zeus

Je li trnce tako izvlače F1 bolidi danas? Još ćemo se načekat da F1 zvuk bude bar blizu cestovnih jurilica…u WEC-u je logično da se gura izdržljivost i efikasnost motora, ali u F1 ići u takve krajnosti? Zato je gledanost u padu, to je ograničilo puno toga, od kilometraže, brzine po krugu u utrkama, a kupcima zadalo debele minuse na računima. Evo dogovorili su se nakon 18. mjeseci da se nisu ništa dogovorili. Horner ima pravo u izjavi da timovi trebaju dobiti upute i pravila, a ne da oni odlučuju, jer konsenzusa u tom slučaju nema. Dr. Doolittle, strateška grupa,… Read more »

Related Posts