Abiteboul o nagodbi FIA-e i Ferrarija: Odluke trebaju biti objašnjene svim sudionicima

Iako nagodba FIA-e i Ferrarija polako postaje “lanjski snijeg”, šefovi drugih momčadi povremeno se vraćaju toj temi i poručuju kako bi se trebala znati istina o tom slučaju. Šef Renaultove momčadi Cyril Abiteboul naglašava da sva pravila i sve odluke trebaju biti pojašnjene svim sudionicima Formule 1.

Po završetku predsezonskih testiranja u javnost je puštena vijest o nagodbi Svjetske automobilističke federacije i Ferrarija, do koje je dovela istraga prošlogodišnjih motora talijanske momčadi. I na tome je ostalo.

Javnosti i ostalim momčadima nije prezentirano što je istraga pokazala, je li i na koji način Ferrari prekršio pravila. To je bio uvjet Ferrarijevog pristanka na nagodbu, da ona ostane tajna, što je, sasvim razumljivo, iziritiralo sve ostale timove koji sudjeluju u Formuli 1.

Nedavno je šef McLarena prozvao svog kolegu, Mattiju Binotta. Talijan je rekao da se protivi rezanju timskih proračuna jer ima etičku dužnost prema zaposlenicima Ferrarija, a Zak Brown mu je odgovorio da bi za primjer svoje etičke dužnosti mogao dopustiti objavu detalja spomenute nagodbe.

O toj temi govorio je i šef Renaultove momčadi, Cyril Abiteboul: “To je nešto i prošlosti, ali je ipak nešto što bi trebalo biti objavljeno. Živimo u svijetu koji je totalno otvoren. Mi ne dovodimo proces u pitanje, samo želimo znati što se dogodilo.”

“Želimo otkriti u čemu je legalnost dovedena u pitanje i pobrinuti se da ostanemo podalje od istih pitanja vezanih uz legalnost. Vrlo je jednostavno, ja sam također proizvođač motora i želim biti siguran da moji motori nemaju upitnu legalnost iz istog razloga.”

“Mislim da sve ima smisla jedino ako su pravila jasna, a sve odluke objašnjene svim sudionicima. To je ono što tražimo. Nemamo nikakvu namjeru mijenjati ono što je napravljeno. Željeli bismo znati što je bilo i krenuti dalje.”

27 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Pratiteljcro

“Mi ne dovodimo proces u pitanje, samo želimo znati što se dogodilo.”
Sta se mucis frende samo pitaj desmosedicija ovdje taj ti sve zna o nagodbi u detalj!!

Desmosedici

Opet i ti..ne mogu vjerovat..postao sam vam opsesija..nikako ne trpite da netko ne dijeli vaše mišljenje.

Pratiteljcro

Misliti je drek znati ili misljenje je kao dupe, svako ga ima al necije smrdi vise od drugih dupeta 🙂 Opet ti kazem, nemozes znati sto su se mafia i fer dogovorili unutar 4 zida dok neizadju sa informacijom u javnost, a izgleda da ni nece kako je “krenulo”

Desmosedici

Opusti se..ne razbijaj glavu sa tim..ovaj svijet tako funkcionira..nitko nikad neće “istjerati pravdu”..mi možemo samo navijački nagađat o čemu se tu radi..znam samo da u demokratskim društvima vrijedi pravilo da se krivnja mora dokazat da bi se nekoga osudilo i kaznilo..bez dokaza sve pada u vodu..još je gora stvar ako se tako nekoga sudi i on zbog toga bude oslobođen krivnje, više ga se za to ne može suditi.

Pratiteljcro

Stvarno si nevjerovatan! Ti si taj cijelo ovo vrijeme koji “zna” o cemu su se dogovorili, tako si pisao kontantno citajuci klikbejtove prije vise mjeseci a sada mijenjas pricu.
“mi možemo samo navijački nagađat o čemu se tu radi”
Tako je i napokon si shvatio da si kakio sve ovo vrijeme “znajuci” ishod tog fiafer dogovora.
Jos jednom da ti nacrtam TI NEZNAS STA SU SE DOGOVORILI! …nitko nezna

Desmosedici

Vidi stvar je tu vrlo jednostavna..zapadno društvo nije savršeno..idealno, ali je to najbolje uređenje koje je čovjek dosad stvorio. Tu je ipak vladavina prava i vlasništvo zagarantirano i štiti svakoga. Ako je netko u nečemu oštećen može tražiti pomoć pravosuđa..ako je Ferrari varao i tako oštetio..kako sam razumio Red Bull..Mercedes nije ničim oštećen..ako je Red Bull ili bilo tko drugi, siguran u svoje tvrdnje, može vrlo jednostavno tužiti Ferrari. Na zahtjev suda FIA mora predati svu dostupnu dokumentaciju koja bi poslužila kao dokaz. U slučaju da se dokaže optužba, Ferrari bi morao platiti svu nastalu štetu, plus bi ga i… Read more »

Pratiteljcro

Jel moguce da se toliko pravis glup? Samo priznaj sebi da nisi bio u pravu nemoras javno i sve 5.

Desmosedici

Bio sam potpuno u pravu..da nisam u pravu to bi se odvijalo kako sam rekao ..po sudovima..ti možeš mislit što želiš..ali da bi ti netko vjerovao to moraš dokazat.

Pratiteljcro

I evo ga opet veliki desmosedici zna sto je bilo unutar 4 zida haha kakav ego triper. Dobro kazes, da bi ti netko vjerovao to moras i dokazati, pa hajde onda ti dokazi da su fer i fia postigli dogovor oko sive zone i eko goriva! Dokazi ako mozes! Jer Abiteboul horner i ostatak ekipe nezna ali grande desmo zna!! Hej legendo sveznajuca cujes li ti sebe?

Desmosedici

P.S. Ne znaš osnovne stvari..nevinost se ne dokaziva..krivnja se dokaziva..svatko je nevin dok mu se ne dokaže krivnja..tako je barem u demokratskim zapadnim društvima..ti si se očito odgojio negdje drugo..gdje je kriv onaj tko ti se ne sviđa..pa ne treba to ni dokazivati već tražiti da ga se što stože kazni.

Pratiteljcro

Kako ti se ego vjesto izmotava nebi li izbjegao odgovor, BRUTALA.
“mi možemo samo navijački nagađat o čemu se tu radi”

Tako je, napokon malo lucidnosti u tebi.

“ti možeš mislit što želiš..ali da bi ti netko vjerovao to moraš dokazat.”

Ova izjava reflektira tvoje MISLJENJE.Onda se sukladno tome tako i ponasaj i nepametuj.
Hajde onda pametnjakovicu dokazi sto mislis sve ove mjesece sto nagadjas i fanboyiziras zagadujuci portal svojim MISLJENJEM gdje je sve divno i krasno…u tvojoj glavi u odnosu ti navijac+ferari.

Desmosedici

P.S. Stalno brkaš pojmove..kad sam rekao da ne znamo o čemu se tu radi i da možemo samo navijački nagađat, mislio sam da ne znamo kako radi ta tehnologija..ali uglavnom znamo o čemu su se dogovorili..nagodili..FIA ne može dokazati da je tu nešto nelegalno..dogovorili su se da se stavi taj još jedan senzor da se i teoretski onemogući bilo kakav veći protok goriva..dogovorili su se da povjerljive podatke ne daju u javnost jer bi nanijeli veliku štetu Ferrariju..dogovorili su se o budućoj suradnji..savjetničkoj..u pomoći kod otkrivanja sivih zona kod svih bolida..suradnja u razvoju ekološkog goriva ..ima nešto u svezi isporuke… Read more »

svakako

Čiril bi to trebao pitati Maxa Verstapena i ostale manijake iz Red Bulla jer oni su to prvi skužili i sigurno znaju bolje od FIA da li i kako to Ferrari vara.

LHx6

Najbolje da pita na fejsu.

Pratiteljcro

Jedno je sigurno, RB vidi brzinu ferarija uz pomoc stoperice ali neznaju kako i na koji nacin “varaju”.Garant je i mecka skuzila, jer hamster od pocetka sezone prica kako je ferari really fast na ravnome.

svakako

Eto neka pita onda njih jer oni sigurno znaju kad već FIA ne zna, i ne može pronaći ništa.

LHx6

FiA ne želi reći što su našli. To je problem. Još veći je da im treba suglasnost Ferrarija.

Dakle, netko je optužen, njemu se sudilo, presudu možeš reći samo ako krivac dopusti!?

Probaj to primjeniti kad slijedeći put budeš optužen da nisi platio parking.

LHx6

Fascinanto je kakvi talenti rade po boxevima F1 i kakvu tehnologiju imaju kad su oni samo promatrajući bolid otkrili sa 99% sigurnosću što i kako radi druga ekipa.

svakako

To je tebi problem što treba suglasnost Ferrarija.
Zašto bi netko pristao da se otkrije nešto privatno pa da onda to i drugi primjene i napreduju na osnovu tuđe snalažljivosti.

Nebi ni ja dozvolio.

Ti vjerojatno bi, svaka ti čast na tome, da su bar svi tsko velikodušni kao ti.

LHx6

Za autora.

Sjećate se ono kad vam je prije godinu dana netko nešto ukrao? To je lanjski snijeg, zaboravite na to i idite dalje.

😁

LHx6

Toto te na ovo nagovorio priznaj 😜

Desmo garant ima neku jednadžbu sa 16 nepoznanica koja upravo to potvrđuje.

LHx6

Brišu te jer niai kulturan. Nego kad si se već javio reci jel ga Toto nagovorio na ovo?

S obzirom da po twbi Toto nagovara RP, Browna i ostale.

Desmosedici

Da..Totto manipulira sa njima..ta dvojica su sada njegovi sateliti..preko njih radi ono što on ne smije direktno ili javno..vodi politiku protiv opasne konkurencije..a to su Red Bull i Ferrari..Što je tu čudno?

Desmosedici

P.S. nisam bio nepristojan..to nije moj stil..ovo isto sam napisao, samo savjet kako da ti pomognem je bio drugačiji.

LHx6

Drugim rječima pokušavaš me uvrijediti, a da prođe ispod radara admina.

Problem je što imaš balkanske uvrede.

Vidiš, ja tebi mogu napisati da nemaš pojma o F1 i ti si uvrijeđen i sav zajapuren. Kužiš?

LHx6

Eto, i onda kažeš da ti ja stavljam riječi u usta.

Ti si otvorena knjiga i nije teško vidjeti što slijedeće piše.

Hehe, Totoooooooo kriv si opet.

Desmosedici

Ohoho, opet si se pojavio. Jesi podmazo lagere i opro gusjenice? Nisi mi odgovorio..Jesi li kad vidio ili čuo za njega: V-12 benzinski motor Maybach HL230 P45?..još i u hybrid verziji sa generatorom i elekromotorom.

Related Posts