Lewis Hamilton na pole positionu za VN Australije!

Lewis Hamilton u Mercedesu startat će s najbolje startne pozicije u sutrašnju utrku za VN Australije. Britanac je u kvalifikacijama bio najbrži ispred Ferrarijevog dvojca Kimija Raikkonena i Sebastiana Vettela.

Četvrto vrijeme postavio je Red Bullov Max Verstappen, a odmah iza njega smjestio se njegov momčadski kolega Daniel Ricciardo koji će zbog kazne startati tri mjesta niže.

Odlično šesto i sedmo startno mjesto uzeli su Haasovi vozači Kevin Magnussen i Romain Grosjean, a potom slijedii Renaultov dvojac, Nico Hulkenberg na osmom mjestu i Carlos Sainz na devetom. Kao deseti će startati Valtteri Bottas koji nije odradio treću kvalifikacijsku rundu jer je pri izlaznom krugu završio u zidu nakon što je izgubio kontrolu.

https://www.youtube.com/watch?v=FeWP6dy3dnM

TIJEK KVALIFIKACIJA

Q1

Vozači kao da su jedva čekali da krenu u novu sezonu i vrlo brzo su svi izašli odraditi svoje brze krugove. Prvi je izašao Hulkenberg, a najbrže vrijeme nakon pola sesije postavio je Raikkonen. Hamilton je imao manjih problema u svom krugu. Bilo je vidljivo kako mu bolid proklizuje u zavojima pa je i njegov momčadski kolega odvezao brži krug od njega. No, oba Mercedesa su ubrzo preskočili Ricciardo i Verstappen, a onda je Raikkonen odradio fantastičan krug s kojim je bio pola sekunde brži od najbližeg pratitelja. Tek ozbiljnije mu se, oko sedam minuta prije kraja runde, uspio približiti Hamilton i to na više od desetinku i pol zaostatka.

U tim trenucima u knock-out zoni bile su dvije Sauber Alfe, oba Toro Rossa te Williamsov Lance Stroll. Tek pet minuta prije kraja iz zone ispadanja uspio je pobjeći Marcus Ericsson, a time je tamo gurnuo Sergeja Sirotkina.

Na stazi je krugove nastavio nizati Hamilton. Čak je tri puta lovio najbrži krug dok su ostali bili u boksu. To mu je i donijelo najbrži krug. Prvi se spustio ispod 1:23 i pobjegao Raikkonenu na 2,7 sekunde prednosti.

I u sredini poretka vodila se zanimljiva borba. Fernando Alonso je veći dio runde bio ‘najbrži od ostatka’, ali onda su se u borbu uključili Grosjean i Magnussen koji su preskočili Španjolca.  Renaultovi vozači nekako su se cijelo vrijeme kretali na granici zone ispadanja.

Na samom kraju treninga iz zone ispadanja je pobjegao Sirotkin koji je u opasnost doveo Vandoornea, ali Belgijac je brzo pobjegao. Stroll se također uspio izvući i gurnuti Estebana Ocona u opasnost, ali najsporija ekipa nije imala snage i Francuz će nastaviti kvalifikacije.

Eliminirani: Pierre Gasly, Sergej Sirotkin, Charles Leclerc, Marcus Ericsson, Brendon Hartley

Q2

I u drugoj rundi vrlo brzo je na vrh zasjeo očito vrlo raspoloženi Raikkonen. Njegov momčadski kolega ovaj put se smjestio odmah iza njega, a Red Bullovi vozači bili su tek treći i četvrti. Tek ih je uspio razdvojiti Bottas, a onda je na scenu stupio Hamilton sa svojim magic modeom i pobjegao Raikkonenu na pola sekunde prednsoti.

Ponajviše su se u drugoj rundi mučili Renaultovi vozači. Hulkenberg je imao jedno veliko blokiranje kotača pa se malo vozio i preko šljunka, a zbog blokiranja kotača je i Sainz uništio svoj krug. U počeku druge runde Alonso je još jednom bio best of the rest.

No, pred sam kraj treninga u zonu ispadanja gurnut je Vandoorne, a i Alonso je bio u opasnosti. Dobra vremena su odvozili Haasovi vozači, ali i Renaultovi su pronašli dosta brzine. Time je u knock out zonu ispao i Alonso pa su McLarenovi vozači prerano završili kvalfikacije. To se dogodilo i Force Indijinom dvojcu koji nije bio dovoljno konkurentan za treću kvalifikacijsku rundu.

Nakon isteka vremena, veselje je za Ferrarijeve vozače pružio je Vettel koji je postavio najbrže vrijeme.

Eliminirani: Esteban Ocon, Lance Stroll, Sergio Perez, Stoffel Vandoorne, Fernando Alonso

Q3

Odmah na početku treće runde CRVENA ZASTAVA. Valtteri Bottas je na nekoliko rubnika otišao preširoko, a potom je izgubio kontrolu nakon izlaska iz zavoja te je udario u zid. Jako puno krhotina je bilo na stazi pa je runda prekinuta na neodređeno.

Nakon desetak minuta pokazana je zelena zastava. Staza je bila očišćena i vozači su mogli krenuti u lov po najbolje krugove. No, i kontrola utrke je izdala upozorenje kako staza može biti skliska zbog istjecanja tekućine iz Bottasovog bolida.

Hamilton je prvi ušao u brzi krug i odmah postavio najbolje vrijeme po sektorima. Red Bullovi vozači nisu ga uspjeli prestići. Vettel je potom ozbiljno zaprijetio Hamiltonu. Preuzeo je najbrža vremena po sektorima od Hamiltona i svi su očekivali kako će zasjesti na vrh, ali izgubio je dosta u zadnjem sektoru i zasjeo je na drugo mjesto sa 34 tisućinke zaostatka za Britancem.

Nakon najbolje šestorke, na stazu su izašli i ostali vozači. No i dalje je najzanimljiviji bio onaj dvoboj za vrh. U svom drugom pokušaju Hamilton je odmah postavio pola sekunde brže vrijeme u prvom sektoru. Raikkonen je u tom dijelu bio sporiji desetinku. U istom ritmu je i u drugom sektoru nastavio Britanac, a njegovo vrijeme na kraju je išlo ispod 1:22. i to osam desetinki. Vettel nije imao tako dobar krug kao u prvom pokušaju pa je završio i ispod Raikkonena, a Red Bullov dvojac je zauzeo četvrto i peto mjesto.

1   Lewis Hamilton      Mercedes         1:21.164
2   Kimi Raikkonen      Ferrari         1:21.828   +0.664
3   Sebastian Vettel    Ferrari         1:21.838   +0.674
4   Max Verstappen      Red Bull        1:21.879   +0.715
5   Daniel Ricciardo    Red Bull        1:22.152   +0.988
6   Kevin Magnussen     Haas            1:23.187   +2.023
7   Romain Grosjean     Haas            1:23.339   +2.175
8   Nico Hulkenberg     Renault         1:23.532   +2.368
9   Carlos Sainz        Renault         1:23.577   +2.431
10  Valtteri Bottas     Mercedes        -          -
11  Fernando Alonso     Mclaren         1:23.692
12  Stoffel Vandoorne   McLaren         1:23.853
13  Sergio Perez        Force India     1:24.005
14  Lance Stroll        Williams        1:24.230
15  Esteban Ocon        Force India     1:24.789
16  Brendon Hartley     Toro Rosso      1:24.532
17  Marcus Ericsson     Sauber          1:24.556
18  Charles Leclerc     Sauber          1:24.636
19  Sergej Sirotkin     Williams        1:24.922
20  Pierre Gasly        Toro Rosso      1:25.295

Utrka je na rasporedu sutra u 07:10 po našem vremenu.

53 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
cooper

Krenuli, novi portal, nova sezona stara ekipa Novak i Blazicko u svojim egotripovima ne vide nista o dogadjanju na stazi…

F1 fan

Noćas se pomiče sat sa 2 na 3 sata ujutro

dansla

Nisam siguran kad počinje utrka , ovdje piše 7:10 , a u programu (preciznije njemačkom RTL-u) 8:10 .
A noćas se i sat pomiče . Zna li netko pouzdano ?

dansla

Pozdrav svim ljubiteljima F1 okupljenim oko ovog portala ! Prije svega , čestitke na novom ruhu portala , stvarno odlično i funkcionalno izgleda , kao i na trudu i uloženom vremenu svih zaslužnih za njegovu izradu !
Kvalifikacije – uglavnom očekivano . Malo me možda iznenadila poveća razlika između Lewisa i konkurencije , iako sam prošle sezone nekako imao osjećaj da će Mercedes ove sezone biti još bolji u odnosu na konkurente .
Što se tiče Bottasa , opet nije na razini , ali s obzirom kako Ham vozi , nije ni važno , pa ni za momčadski poredak .

teo_S

Ne moze se s jednim bolidom osvojiti konstruktorski naslov. Bottas je napravio gresku, desava se… idemo dalje. Ne treba covjeka odmah u startu pokopati, duga je sezona. Zao mi je zbog Riccijeve kazne, ali pravila su pravila i treba ih postivati. Bice zanimljivo gledati sto ce napraviti u konkurenciji Hassovih i Renaultovih vozaca i hoce li se moci probiti naprijed vec u prvim krugovima. Naravno, tu je i Bottas koji starta 15. pa cemo gledati i njegov proboj. A zao mi je i greske koju je napravio Max u 3. sektoru, kako kaze, bila bi to glatko 2. pozicija na… Read more »

teo_S

Ne moze se s jednim bolidom osvojiti konstruktorski naslov. Bottas je napravio gresku, desava se… idemo dalje. Ne treba covjeka odmah u startu pokopati, duga je sezona. Zao mi je zbog Riccijeve kazne, ali pravila su pravila i treba ih postivati. Bice zanimljivo gledati sto ce napraviti u konkurenciji Hassovih i Renaultovih vozaca i hoce li se moci probiti naprijed vec u prvim krugovima. Naravno, tu je i Bottas koji starta 15. pa cemo gledati i njegov proboj. A zao mi je i greske koju je napravio Max u 3. sektoru, kako kaze, bila bi to glatko 2. pozicija na… Read more »

kimi car

Dobro,samo da bude sutra jos bolje i bit ce pravo dobro.Ajmo ferrari, oderi guzove tim meckama kineskim,inace ce oni oderat svima ostalim a to vec postaje pomalo neugodno. Sala mala,nek najbolji,najspretniji i najsretniji pobjedi.Start se ceka s nestrpljenjem.

Worf

nije mi se dalo dizat jutros (sutra hocu naravno), i idem procitat rezultate……..ham prvi. ok, moze, sve u redu. gledam dalje. dva ferrarija pa 2 redbulla. moze, nema problema odlcino (ja to sam sebi). kontam, svi su tu nedje, cim bottas nije drugi. a onda hladan tus. procitam da se bottas zabio, i da ce zbog tog startat na 10. mjestu. onda mahinalno scrollam skroz do dolje da vidim bas cijeli poredak sa zaostacima i……… imam sto vidjeti. 6 desetinki bokte mazo………….pa nevjerujem, lani su ferrari i rb u kvalama bili blizi nego sad. ako me memorija dobro sluzi. iako… Read more »

r.u.m.

Nadam se da če Alonso s novim motorom moči nešto napraviti u utrci (ne mislim čuda več da ga ne zaobilaze) jer lani s Hondom im je bio očajan race-pace 1-2 kruga dobro i onda su ih svi zaobilazili,nadam se da če Renault biti bolji u utrci nego što je to bilo s Hondom.

F1MclarenST

kad bi se bar kimi zakucao u Lujka odman na startu , i da onde bude borba max vs vettel

r.u.m.

Jedino tako se može zaustaviti Luju do 5 WDC.

F1ALONSO

1. Zanima me da li je Mclaren donia upgrade u Austaliju ili nije pa se iman čemu nadat? 2. Mercedes opet razvaljuje. Samo se nadan da i drugi imaju još šta za pokazat. Ipak je prva utrka. 3. Sredina jako zgusnuta. Nadan se da će Mclaren napredovat kroz sezonu i uvatit koje postolje. 4. Sve pohvale za portal. Odlično napravljen. Samo molin vas prozor za komentiranje stavite na početak komentara, a ne da moramo scrollat do dna jer mi odma padne volja za išta napisat. Šta više tekstova, šta manje obrisanih komentara i portal će bit odličan. 5. Za kraj… Read more »

F1ALONSO

Ima li neko da odgovori na prvo pitanje ???

Luka_M

Donesen je update za pokrivanje problema sa zimskog testiranja, ono na što treba polagat nade je to što novi bolid u kojem treba tek otključat potencijal. Utrku su vozilo u prigušenom modu, bolid tek treba odvrtit do maksimuma, a također treba imati na umu da tokom sezone McLaren ima bolji “obrtaj” updateo-ova od ostatka sredine poredtka. Alonso je izjavio da je cilj Red Bull.

Ayrton Mclaren

Eto nama i sezone 2018….pozdrav svima, čestitke ekipi za novi izgled portala izgleda dobro. Jedna stvar mi se ne sviđa a to je da ste preselili GP1 prvenstvo, bolje bi bilo da niste ništa mijenjali nego da smo kao i prošle godine svoje prognoze ostavljali u komentarima i to je to…ali ok, ja sam se prijavio pa da probam obranit naslov 🙂 neću izvesti “Rosberga” i zbrisati :)…..Kvalifikacije? Pa kao i svakog proljeća u F1: “Tresla se brda….kad ono sve po starom”. Rano je za neke preciznije ocjene, ali Mercedes izgleda odlično, Lewis ove godine očito spreman odmah na početku… Read more »

madgalico

Cestitike Ham! Kimi, Vet, Max tko zna kako ce proci start? hehe
Super im je kamera sa bolida sa kosarkaskog obruca…

rossi2012

sve je isto ko i lani

r.u.m.

Skoro pa da, jedino Mclaren možda malo bolje s Renolom.

LHsince2007

Nisam mogao ustati jutros tj tek sad sam ustao a vjerovatno će biti i sutra tako 😁
Mogu samo reći bravo Lewis, Red Bull je blizu Ferraria i bit će zanimljivo to pratiti kroz sezonu, Haas iznenađenje ali vjerovatno će kroz sezonu pasti, malo me McLaren razočarao, očekivao sam ih na mjestu Haasa ili na mjestu Renaultovog dvojca, a Williamsa mi više neće biti ni žao, baš naprotiv, želim im sve najgore ove sezone zato što zbog njihove želje za novcem jedan talent kao Wehrlein nema mjesta ili Kubica nije dobio povratničku sezonu.

alfa707

Nakon dugo vremena da najmanje mercedesovih motora u prvih 12 mjesta

alfa707

Navijač ferrarija sam al ako bi hamilton došao u ferrari Ja ne znam dal bi mogao navijat za njih,navijao bih samo za 1 bolid🎒Imam averziju prema njemu Priznajem mu brzinu al nije samo bit brz pokazatelj prave kvalitete f1 vozača!Budimo realni al luis od kad je u f1 vozi samo mercedesove motore i samo gas do daske ne razmišlja o drugim stvarima kao većina drugih.Ajd to poštujem jer je bio pametan,nije riskiro Al kad mu mečka stane jer ju je razvalio on pizdi na mercedes…? Mislim da je fernando još uvijek najbolji i volio bih da vozi sa hamiltonom u… Read more »

papaya

Dobar dan prije svega….nista jos neznamo za uvod u sezonu osim da je Ham prvi u kvalifikaciji,prošle godine smo gledali pobjedu feraria…ali reć da Ham samo zna stisnit gas…očito je mŕžnja ogromna…

Panzer

Kakva demontaža za početak!

mika.KA

blitzkrieg

Letecibalkanac

Potpuno ocekivano. Mercedes, nazalost po zanimljivost sezone, predominantan. Iako treba sacekati utrku, jer taj famozni “party mode” im daje veliku prednost u kvalama. Negativno me u odnosu na ocekivanja iznenadio RB, a Ferrari cini se ima zagarantovano mjesto na podiju, ako nista drugo. Mclaren je definitivno napravio los bolid i ove price o motoru vise ne piju vode. RB i Renault imaju iste motore, pa….

PavleF1

K vragu, kad vidim da je moj Fernando zaglavio 2,5 sec iza vodećeg dođe mi da plačem 🙁
Prevelike su mi razlike čak i među prve tri momčadi, Mercedes je opet napravio čudovište od motora i nekako se ne nadam uzbudljivoj sezoni :/
No dobro, još je za vidjeti kako to sve izgleda u samoj utrci, pa ćemo svi biti pametniji..
Lp svima 🙂

F1 Driver

Nadao sam se da Mercedesova prednost ipak nece biti toliko velika. Nazalost izgleda da nas ocekuje opet jedna dosadna sezona i ne znam ima li ovo vise uopste ikakvog smisla, ako se sve zna pre nego sto trka i pocne. Bar da je neki drugi vozac u Mercedesu umesto Bottasa, jer on stvarno kao sto sam i tvrdio jos pre, nema nikakvog osnova da bude zadrzan u Mercedesu,ali Totto je hteo da ima resenu borbu izmedju svojih vozaca,odnosno nije hteo nikakve nesuglasice sa dva priblizno jaka vozaca. I evo sad imamo resenu borbu i izmedju Mercedesa i svih ostalih, a… Read more »

mika.KA

tvoj post me asocira kao da opisujes MS doba.tada si sigurno svršavao na svaki njegov pole i pobjedu.
tko je kriv ostalima sta neznaju napraviti bolid.ali sve u svemu ne kukaj.tek je prva utrka koja btw nije ni pocela!!

F1 Driver

Ne, bas nasuprot, Sumaher mi uopste nije bio omiljeni vozac.

alfa707

Da oni kao nemaju prvog i drugog vozača

Chik

Zaostaci su tako zgusnuti da bi mogli imat 6 bolida unutar jednog kruga na kraj.

Luka_M

Eto, 1 bolid osta van kruga..

modesto

vie bi volio da je alonbso bio u tip 5 ali opet to famozno 11 mjesto nece ni renaultovi motori bit dobri…mercedes se može zaustavit samo ako se vrati v8,,,volio bi da bude kiša sutra da spasi utrkui da pobijedi netko sasvim treći, uzasno je gledat ovo kameru iz bolida izgleda čudno ,,,

Chik

Kaže Blažićko samo 0.7s zaostatak Mclarena nakon Q2 ha ha. Prevelik zaostatak od 2.5s to s imali i s Hondom..

mika.KA

i eto na ponovno.bitke na stazi,bitke ovdje 😉
eto prva utrka a vec rekord.bit ce zanimljiva ova sezona.
čestitke luji na poleu.
ferrarijevci cuvajte leđa jer iza leđa vam je max 🙂

loni

Zanimiljive kvalifikacije dok Ham nije stisnuo “magic” gumbić… no sutra bi im moglo biti malo teže. Za RB je najbolje da odmah od slijedeće utrke pređe na Hondu koju su ovih dana nahvalili, vidi se kako je Torro Roso odmah napredovao … došao je čak do Q1.

klepesina

taj MAgic gumbic se zove MERCEDES KOMPLETAN PAKET nikakav GUMB NE POSTOJI…nije ovo igrica asphalt 8 pa da kupis nitra po cesti i stiskas gumbice,jednostavno ljudi napravili kompletan bolid zar je tesko priznat

loni

Ma sve priznam i super krug od Lewisa i super pakert od Merca .. ali 0.6 sec odjednom je ipak previše.
Magic button, magic mode … nešto poput toga je u igri.

ren_esp_89

baš tako.. Lewis to zove “party mode”.. Ove sezone svi imaju tzv. power-mode, samo sto MB-u najvise snage donosi. Renaultov motor tim modom je danas dodao 0,2s (H.Marko)

Letecibalkanac

Klepesina jeste i to sto pises,ali taj gumbic postoji. To je mod u kom motor ide na najjace i sve se podredi jednom krugu. Njihov problem je sto u utrci to ne mogu koristiti, jer bi zavrsili nakon 10 krugova.

Luka_M

Party gumb postoji, sami su priznali, i to je tako barem zadnje 2 sezone..

Senninho

E i pohvala na novom izgledu samo još popravit objave komentara!

Senninho

Napokon je počelo, pozdrav svim ljubiteljima F1 nadam se uzbudljivoj sezoni kao i svake godine u nadi je spas! Sad malo o kvalifikacijama čini mi se da se nastavlja prošla sezona s tim da je RB još bliže Ferrariu, čestitke Hamilton može te vi govoriti o “magic buttonu” (Novak a i neki forumaši) ali čovik je prirodno najbrži u jednom krugu i kraj priče! Bottas sam sebi daje izlaznu kartu iz Mercedesa s ovakvim rooki greškama! Ricci je tu puše čudu od talenta za vrat a u utrci će biti druga priča! McLaren sitni pomak sa “puno boljom pogonskom jedinicom”… Read more »

mika.KA

još nam se “prijatelji” nisu oglasili!?

Senninho

Ma jesu ali samo lupaju minuse a ja guštam koji likovi ostali su bez teksta!?

mika.KA

oo da.vidi na mojim komentarima minusa 😉
jedva cekam sutra u mercedesov blitzkrieg!
lujo kada se bude odvajao a bottas probijao!

srakar

Četitke svima odlične kvale!
Ali mili Bože na što liče ovi bolidi katastrofa!
Trebalo bi više reklama stavljati za vrijeme utrke tj kvala, a manje kad se ne događa ništa na stazi tj. kad su npr crvene zastave…. 🙁

r.u.m.

Opet u Q3 Mercedes napravi nevrijeme u drugom stintu nitko od vodečih ne uspijeva nešto baš popraviti vrijeme dok Hamilton u svakom sektoru ljubičast i popravi vrijeme čini mi se za 0,800 pa to je čudo doslovno u Mercedesu i dalje imaju gumb za Q3,Znam da je Hamilton zvijer za kvale ali baš toliki nije. Ostale dvije momčadi O.K. Ferrari i dalje je malo brži zahvaljujuči motoru ali RBR treba stvarno skinuti kapu kako oni uspiju držati korak za ove dvije tvorničke momčadi dok su oni ipak kupci Reno motora koji je 1,8 sec sporiji.Zamislite Mercedesov motor u RBR zato… Read more »

loni

Nije baš precizna informacija da je Reno motor sporiji samo 1.8 sec , to je vjerojatno 4-5 sec, Prema informacijama iz Hornerovih snova, RB šasija je brža od svih drugih za barem 5 sekudi.

loni

…No sad za ozbiljno … Renault (momčad) je zaostala danas za Mercedesom 2.3 sec. – 1.8 sec. “navodno” zbog motora =0,5 sec . Znači da bi razlika između Mercedes i Reno časije bila 0.5 sec? Tko prati Formulu 1 i misli da je Renoov motor sporiji od Mercedesovog 1.8 sec i da je Mercedes šasije brža od Reno šasije trenutno samo 0.5 sec. nek se ostavi ćorava posla i pređe na neki jednostaviji sport.

kmarus

Ham ih je pomeo , Kimi se vratio , Verstappen dolazi …

F1 Karthikeyan

Nek Bottas uziva u Mercedesu ovo mu je zadnja godina.

klepesina

Its another day in office….Yesss tako se to radi….

Related Posts