Horner: Maxa vrlo vjerojatno čeka kazna radi promjene motora

Svjetski prvak Max Verstappen suočava se s potencijalnom kaznom na gridu jer Hondina inspekcija njegovog motora iz Kanade ne daje obećavajuće rezultate za daljnje korištenje.

Nizozemac se tako priprema za potencijalno loše vijesti jer je sve vjerojatnije da će Honda potvrditi kako je izgubio jednu pogonsku jedinicu.

Rani kvar gotovo novog motora koji je uklonjen iz njegovog bolida u Kanadi koji se trenutno pregledava u Hondinom sjedištu u Sakuri u Japanu, zahtijevao bi da Verstappen uskoro upotrijebi dodatnu pogonsku jedinicu.

A s obzirom na to da je već iskoristio svoj četvrti i posljednji motor s unutarnjim izgaranjem (ICE) ove sezone na prošlotjednoj Velikoj nagradi Španjolske, uzimanje još jednog značilo bi automatsku kaznu od 10 mjesta na gridu.

Takav pad mogao bi biti značajan s obzirom na to da je vozač Red Bulla sve više u tijesnoj borbi s McLarenom za pobjede u utrkama.

Iako su se problemi u Kanadi činili “električnima”, postojala je zabrinutost da su mogli uzrokovati širu štetu na ostatku pogonske jedinice – posebno na ICE elementu.

Motor korišten tada u Kanadi bio je nova instalacija (Verstappenov treći ove godine) i uveden je tog jutra.

Problem s ERS sustavom naveo je Hondu da ukloni taj motor iz njegovog bolida i pošalje ga izravno u Japan, gdje sada prolazi analizu kako bi se utvrdilo može li se spasiti.

“Mislim da je važnije samo shvatiti što se zapravo dogodilo i kakve će posljedice to imati za ovaj vikend ili ostatak godine.”

Max Verstappen

Pošto je prošlo više od dva tjedna otkako je taj motor u Japanu, a bez ikakvih pozitivnih vijesti do sada, sve je vjerojatnije da se ne može spasiti.

Christian Horner misli da će njegova ekipa to sigurno morati učiniti:

“Morat ćemo vidjeti kako će se to razvijati tijekom nadolazećih utrka, ali mislim da je neizbježno da ćemo u nekom trenutku uzeti sljedeći motor.”

Red Bull je u prošlim sezonama s lakoćom odrađivao ovakve kazne, ali sada nema onakvu prednost u performansama kakvu je imao u prošlosti i ponavljanje lakog oporavka utrke moglo bi biti teže ovog puta.

Pad na gridu za Verstappena bio bi sjajna vijest za McLaren i Landa Norrisa, koji se pokazao kao najkonzistentniji izazivač Red Bullu do sada i mogao bi uzeti veliki broj bodova od svog rivala ako se takav događaj odigra u nepovoljnom trenutku.

Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x