Flavio Briatore opet u Formuli 1, sada kao savjetnik u momčadi Alpine

U jedinoj francuskoj momčadi u Formuli 1 neprestano se događaju kadrovske promjene, a najnovija vijest je da Flavio Briatore dobiva službenu funkciju unutar Alpineovog F1 tima.

Flavio Briatore, 74-godišnji Talijan, itekako je poznata ličnost ljubiteljima Formule 1. Složit će se mnogi, i vrlo ekscentrična te kontroverzna ličnost. Posebno se pamti era kad je obnašao dužnost šefa momčadi u Benettonu. Bilo je to još u 90-im godinama prošlog stoljeća, a taj su period obilježili uspjesi ostvareni s Michaelom Schumacherom, titule osvojene 1994. i 1995.

Nakon jednog perioda izvan Formule 1, Briatore se vratio početkom novog tisućljeća, sada u ulozi šefa Renaultove momčadi. I to je bilo uspješno vrijeme za njega, obilježeno novim titulama osvojenim u suradnji s Fernandom Alonsom 2005. i 2006.

Napustio je spomenutu dužnost nakon afere ‘Crashgate’, vezane uz događanja na Velikoj nagradi Singapura 2008. godine. Tada se drugi vozač Renaulta, Nelson Piquet Junior, namjerno razbio kako bi izazvao izlazak sigurnosnog automobila na stazu, čime je izravno profitirao njegov momčadski kolega Fernando Alonso i pobijedio u utrci.

Cijela ta priča izašla je na vidjelo godinu kasnije, a FIA je Briatoreu odredila doživotnu zabranu djelovanja u Formuli 1. Ipak, on je kasnije sudskim putem uspio pobiti tu zabranu, a iako ne direktno, ostao je djelomično vezan uz Formulu 1. I danas je član Alonsovog menadžmenta, a imao je i ulogu u projektu Velike nagrade Azerbajdžana.

Međutim, Briatore će nakon 15 godina obnašati službenu rolu u jednoj momčadi Formule 1, rolu izvršnog savjetnika u Alpineu. Francuska je momčad to službeno potvrdila ovog petka.

“BWT Alpine F1 Team potvrđuje da je Flavio Briatore angažiran od strane CEO-a Renaultove grupacije, Luce de Mea, za njegovog izvršnog savjetnika u odjelu Formule 1. Briatore će se pretežno fokusirati na područja visoke razine u momčadi, uključujući skauting vrhunskih talenata i pružanje uvida u stanje na vozačkoj tržnici, provjeru postojećih projekata analizom trenutne strukture i savjetovanjem u pogledu strateških pitanja unutar sporta”, stoji u objavi francuske momčadi.

Briatore će dakle odgovarati direktno De Meu, a trebao bi napraviti procjenu isplate li se Renaultu ogromna ulaganja u razvoj vlastitih pogonskih jedinica ili bi možda bila bolja opcija da Alpine počne koristiti motore nekog drugog proizvođača.

Pretplati se
Obavijesti o
6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
sladjan87

On je sudskim putem uspio pobiti tu zabranu ,a mislim da ce pomoci Alpineu .

loni

Briatore je blago rečeno kontraverzna osoba, ali barem nije dosadan. Tip je već danas bio u padocku, Alpine – oba u top 10. Slučajnost? Da…, ali zanimljiva slučajnost.

schumy

Čuda se ne događaju iznebuha…
Briatore je netko tko, po meni ne pripada u F1!

loni

Bojim se da tebe, niti mene nitko ne pita puno. Kada bi se otvorile sve tajne F1, mnogi tamo ne bi “pripadali”. Neki razbiju auto, drugi u F1 koriste novac i poltičku moć da usmjere vodu na svoj mlin.

schumy

Briatorw ćw jako pomoći Alpineu, moš’mislit kako taj starkelja nakon što je pred 15 god. izbačen iz F1 zbog makinacija i namještanja namjernih sudara da bi njegov trenutni pulen (Alonso) pobijedio…
Tada je bio mlađi i brže je razmišljao, sada po izgledu podsjeća na vinara koji je ispuzao iz bačve nakon čišćenja…
Vijest koja ne zaslužuje da se objavi bilo na kojem portalu!

DMX

Taj Alpine je hrpa nesposobnjakovića. Od kada je otišao Abiteboul stalno su u silaznoj putanji.

Related Posts
6
0
Would love your thoughts, please comment.x