Norris o vraćanju Sainza na treće mjesto nakon crvene zastave: Frustrirajuće i nepošteno

Pravila Formule 1 u mnogim su slučajevima komplicirana, a očigledno je kako ponekad frustriraju ne samo gledatelje na tribinama ili pred malim ekranima, već i osobe koje sjede za volanima bolida.

Jedna takva situacija dogodila se na početku Velike nagrade Monaka. Carlos Sainz je startao s treće pozicije, a u prvom zavoju imao je lagani kontakt s Oscarom Piastrijem. Pritom mu je probušena guma, zaustavio se uz stazu nekoliko zavoja kasnije i pao na začelje poretka.

Paralelno s tom situacijom, nešto niže u poretku odigrao se sudar između Sergija Pereza i Kevina Magnussena, u kojem je kolateralna žrtva bio i Nico Hülkenberg. Komadi bolida bili su rasuti posvuda i utrka je morala biti prekinuta crvenom zastavom.

Tada se postavlja pitanje kakav će biti poredak za nastavak utrke, a pravila kažu da se poredak uzima na zadnjoj točki prema kojoj su se mogle odrediti pozicije svih bolida. U ovom konkretnom slučaju svi su bolidi prošli liniju koja označava kraj prvog sektora staze u Monte Carlu, osim Saubera kojim je upravljao Guanyu Zhou, a koji je zapeo iza onog opisanog kaosa. Zbog toga se za određivanje poretka koristila takozvana druga linija sigurnosnog automobila, na kojoj je Sainz još uvijek bio treći u poretku. Tako je Španjolac opet startao treći, a treći je i završio utrku.

Njemu je u leđa cijelo vrijeme gledao Lando Norris pa evo što je McLarenov vozač rekao o tom slučaju:

“Ne mislim da je to najpoštenija stvar, ali siguran sam da je bilo trenutaka u prošlosti kad sam možda ja imao sreće zbog toga, a oni su mogli malo popraviti bolid ili nešto takvo.”

“Kad razmišljate o tome na jednostavan način, onda je to frustrirajuće i nepošteno. Zato što je netko napravio pogrešku i zato što određena količina bolida ili čega god nije prešla liniju prije crvene zastave… bla, bla, kako god da glasi to pravilo, nekome drugome se poništi njegova pogreška ili dobije besplatno zaustavljanje u boksu. To je nepošteno.”

Sretan nije bio ni šef momčadi Andrea Stella, iako on se nije toliko fokusirao na taj poredak prilikom restarta, već smatra da je Carlos zbog drugih stvari trebao snositi određene posljedice.

“U pogledu toga kako je određen poredak za restart, mislim da je FIA napravila ono što je najbolje. Takav je dogovor, da se koristi ta linija sigurnosnog automobila ako vremena sektora nisu dostupna. Ne mislim da bi bio dobar način koristiti mini sektore. Jasno, stvar je u tome da je Carlosa spasilo što Zhou nije prošao liniju prvog sektora do trenutka kad je utrka zaustavljena. Sreća za Carlosa.”

“Mislim da je sretan bio danas i sa blagim pristupom sudaca, zato što je sudar u prvom zavoju evidentno kreirao značajno oštećenje na Oscarovom bolidu, a to se nadovezalo na subotnju situaciju s blokiranjem drugog vozača. Kako sam rekao, sretni Carlos, to mu je donijelo postolje.” “Mi smo sretni zbog njega, ali to subotnje blokiranje, još smo uvijek malo zbunjeni koja je razlika između te situacije i Imole”, komentirao je Stella.

U Imoli je upravo Piastri bio kažnjen zbog toga što je zasmetao Kevinu Magnussenu, tako da nije mogao startati iz prvog reda, iako je u kvalifikacijama bio drugi. U Monaku je pak Sainz prošao bez kazne, iako su suci istraživali situaciju između njega i Albona.

Pretplati se
Obavijesti o
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
DMX

To su mu vratili za šaht.

Jim Clark

O
Sainz može biti presretan sa konačnim rezultatom
Sreća prati hrabre
Volim taj njegov temperament u vožnji mada ga to koštalo
Ovaj vikend mu se posrećilo

srakar

Slažem se u potpunosti. Promašio kočenje pao na začelje kolone i onda te vrate zato jer nije završen prvi sektor. Opet pravila.Definitivno nepošteno.

papaya

Cijenim ferrari

Nijenkriv ferrari

Ali nepošteno totalno

Related Posts
4
0
Would love your thoughts, please comment.x