Alonso: Kvalifikacije u Monaku treba voziti u grupama

Svoj nastup u kvalifikacijama na ovosezonskoj Velikoj nagradi Monaka, Fernando Alonso završio je već u prvoj rundi. Kaže kako sreća predstavlja značajan faktor na putu do konačnog rezultata te da bi na toj uličnoj stazi trebalo uvesti kvalifikacije po grupama.

Tek 16. startnu poziciju osvojio je Fernando Alonso u kvalifikacijama na ulicama Monte Carla. Nije on bio jedina ‘velika žrtva’ u Q1, budući da je Sergio Perez zauzeo tek 18. mjesto.

Španjolac je nakon kvalifikacija govorio o tome koliki je faktor sreće u pogledu prometa tijekom brzog kruga, a rekao je i da bi podržao uvođenje kvalifikacija po grupama, nešto slično kako se primjenjuje u juniorskim kategorijama Formule 2 i Formule 3.

“Mislim da bi kvalifikacije po grupama bile odlične. Monako je tako uzbudljiv i napet, da bi bilo lijepo vidjeti svačiji krug uživo, a ovako propustimo puno odličnih trenutaka. No, sad je tako kako je. Možete biti sretni ili nesretni.”

“Mislim da sam ja imao sreće prošle godine pa sam napredovao u Q1 i Q2, a onda sam u Q3 završio na drugom mjestu, dok su možda neki drugi među jakim konkurentima ispali u Q1 ili Q2.”

“Ovaj smo put mi završili na lošoj strani, kao i Checo. To je Monako. Trebate pronaći svoju sreću, a mi to danas nismo napravili”, komentirao je vozač Aston Martina.

Prema njegovoj procjeni, izgubio je tri desetinke sekunde na dijelu staze kod šikane Nouvelle pa još dvije u zavoju Rascasse, što bi mu u teoriji bilo dovoljno za prolazak u iduću fazu.

“Nismo imali bolid za pole position, ali mislim da bismo bili dovoljno brzi za pozicije sedam ili osam. Našao sam se u krivo vrijeme na krivom mjestu. Znate da je ovdje teško imati čisti krug, ali mislim da sam izgubio tri desetinke na izlasku iz zavoja broj 11 zbog bolida ispred mene. Još dvije desetinke u zadnjem zavoju jer su tri bolida bila parkirana tamo, prije nego su krenuli u svoj krug.”

“Nikoga ne treba kriviti, ne mogu oni nestati sa staze u zadnjem trenutku, ali da, imali smo nesreću danas. Sutra je cilj ne razbiti bolid, zadržati ga u jednom komadu. U ovo doba godine pokušavamo donositi što je moguće više nadogradnji. Trebamo pokušati završiti utrku pa otići u Kanadu nešto bolje pripremljeni. Mislim da je nemoguće napraviti nešto ranim ulaskom u boks. Napravio sam to u Imoli u sedmom krugu pa je u osmom pola grida bilo u boksu. To je tako”, rezignirano će Alonso.

Aston Martin će jako teško do bodova u Monaku. Alonso starta 16., a kvalifikacije nisu puno bolje prošle niti za Lancea Strolla. On je ušao u Q2, ali je tamo zauzeo tek 14. poziciju.

Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x