Autosport i AMuS: Newey napušta Red Bull

U četvrtak popodne odjeknula je vijest kako Red Bullov dugogodišnji genije Adrian Newey napušta redove englesko-austrijske momčadi.

O Neweyjevom skorom odlasku prvo je izvijestio njemački Auto Motor und Sport, a potom su vijest za engleski Autosport potvrdili i njihovi izvori upoznati sa situacijom.

Newey je odlučio napustiti Red Bull nakon čak dva desetljeća staža u momčadi, igrajući ključnu ulogu u dizajniranju bolida koji su Sebastiana Vettela i Maxa Verstappena doveli do ukupno (za sada) sedam naslova svjetskih prvaka među vozačima i šest konstruktorskih naslova.

Unatoč tome što je tek prošle godine potpisao novi ugovor s Red Bullom, Neweyeva budućnost u momčadi iz Milton Keynesa bila je predmet intenzivnih nagađanja posljednjih tjedana.

Red Bull je još uvijek opterećen “građanskim ratom” za moć između tajlandske strane poslovanja korporacijom, koja podržava Christiana Hornera, i austrijske strane koja uključuje savjetnika momčadi Helmuta Marka.

Problem je došao do vrhunca ususret ovoj sezoni, nakon interne istrage o navodnom Hornerovom nedoličnom ponašanju prema članici osoblja.

Newey je očito uznemiren situacijom u Red Bullu i sagom oko Hornera, što je dovelo do odluke da obavijesti upravu momčadi da je odlučio otići.

Auto Motor und Sport za razloge navodi još i Adrianovo nezadovoljstvo nastalo radi projekta super sportskog automobila RB17, na kojem Newey očito više ne želi raditi, tj. želi biti u potpunosti posvećen omiljenoj Formuli 1.

Njegov ugovor službeno traje do kraja 2025., a prema glasinama, Newey želi biti slobodan za nove zadatke do kraja 2024. godine.

Pretplati se
Obavijesti o
23 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Gigi

Što li če sad Max, taman je postao najbolji vozac ikada?

marinx

jos se iducu godinu moze red bull borit al za 2026 mu je pametnije poc dalje. Ode D.M odmah raskol

marinx

Kad bi dosa u ferrari tu bi mu definitivno bilo lakse u kratko vrijeme napravit odlican posao jer oni imaju sve svoje od motora do mjenjaca, tako da svugdje bi se prilagodili kako njemu pase . ali mislim da ce otic u aston martin jer tamo ce imat maximalnu podrsku od glavnog tatice pruzit ce mu najbolje uvjete a i kod kuce je. a takoder netreba spomenuti da imaju ALONSA koji zna informacije sa staze objasnit izinjerima. i pokazat pun potencijal

boxbox

ako gospod Newey i dodje u Aston ili Ferrari zar je realno odmah očekivati čuda, s mojim skromnim znanjem i stažem oko 30god praćenja F1, mogu samo napisati NO WAY!
Puno toga se tu mora posložiti da bi on došao do izražaja,…

mika.KA

Nebi se slozio.
Zamisli da nema Neweya ovih godine u bullu (u eri seba i sada).
Koja momcad bi bila prva?
Tako da Newey mora “samo” usavrsiti malo bolid i to je to.

boxbox

ajmo ovako, kad je dotični stigao u RB?
Koliko im je trebalo da slože da sve bude u fullu.
Previše se očekuje od jednog segmenta, što je s motorom, ovjesom,..

west

Mislim da je boxbox u pravu,to jest ako Newey negdje dođe i ako dođe neće to radit odmah na prvu,biti će potrebno neko vrijeme !!!

mika.KA

Ajd ovako, da nema neweya dali bi ferr bio najbolji bolid?
Znaci i da ne dode u ferr da ne radi za nikoga velile se sanse da ferr ima najbolji bolid.ovo sa njim i ferr je samo šlag na tortu.

boxbox

šta bi bilo kad bi bilo,..hm…da
Bilo kako bilo, treba ostat realan, pustimo navijanje, emocije

mika.KA

Kak bi rekli,vrijeme ce pokazat

Webmaster

Pitanje svih pitanja: kojoj će se momčadi priključiti?

DMX

Ferrari

147 kt

FERRARI.?????

Desmo

Nagađa se i da sam Newey nije sam sa sobom definitivno odlučio gdje želi nastaviti posao..Aston Martin ili Ferrari?..Aston Martin bi značilo nastavak života na kakav se navikao on i njegova obitelj, dakle i dalje u Engleskoj..ništa se značajno ne mijenja jer bi udaljenost bila nekih četrdesetak kilometara između bivše baze u Milton Keynesu i nove baze u Silverstoneu..odlazak u Maranello bi mnogo toga promijenio u njegovom životu..ali tu je onaj izazov koji se teško može odbiti..Ferrari! Vidjet ćemo..zasad su obje opcije otvorene.

mika.KA

Hmm..nezz kako stvari stoje u AM svezi budeta za razvoj bolida.
Mislim da je realno ferr a opet u AM ceka ga odlican vozac (kao i u ferr) a i wolff je kupio dionice od AM pa sve je moguce.

klepesina

Tu je Lewis Hamilton sam Nevey je rekao da zeli da radi sa njim

mika.KA

To da, daj zamisli da se to ostvari,da mu napravi odlican bolid.

klepesina

To je drug sasvim realno da ako Nevey dodje u ferari netreba sumnjat da ce skocat bolid a to jedva ceka Lewis bolid dostojan pobjeda.Ja sam uvjeren svakako da ide 8 titula 2026 najdalje

kado

Taman. Godinu dana radnog odmora da u miru pripremi aston martin Hondu za 2026.
Bellissimo!

klepesina

Nema Aston niti Strol ni promil sanse da Newey dodje kod njih.Pored Ferarija koji ima para koliko god hoce za takog gurua aerodinamikle plus Lewis je tu za kojeg je vec Newey rekao da zeli i da jedva ceka da radi sa njim.Samo se Newey ceka da to sve sjedne na svoje mjesto….

Desmo

Tako je, novokomponovani kolega!..Hahahaha!

1borna

Bomba!
Spekulira se da bi mogao otići u Ferrari za Hamiltonom, ali navodno mu je Stroll
ponudio 100 mil. dolara za 4 godine u Aston Martinu?
To bi moglo potaknuti i Maxa da prihvati ponudu Mercedesa, i onda je sa dominacijom
RB od iduće godine zasigurno gotovo (ovu će još jednom osvojiti obje titule)

Legenda F1

Tako je 1borna.….Ja garantiram da ovaj vraća Ferrari na stazu slavnih ili Aston Martin u novu eru.Treće opcije nema.A ovo još nije kraj transferima koji su još pred nama.Neka,baš volim da se karte izmješaju malo.

Related Posts
23
0
Would love your thoughts, please comment.x