Alonsa kaznili zbog opasne vožnje uoči Russellove nesreće

Fernando Alonso dobio je vremensku kaznu od 20 sekundi nakon Velike nagrade Australije nakon što je sudačka komisija FIA-je zaključila kako je opasnom i nemarnom vožnjom doveo u opasnost Georgea Russella, koji je izletio sa staze i imao teško sudar.

Vozač Mercedesa je ‘lovio’ Alonsa u borbi za šesto mjesto. Russell je imao novije gume i bio brži od Alonsa u posljednjih krugovima utrke, ali nije bio pripremljen za potez iskusnog Španjolca, koji je zakočio, prema riječima FIA-je, stotinjak metara ranije nego što je to radio u prethodnim krugovima.

Zbog Alonsove kazne Yuki Tsunoda je promoviran na šesto mjesto, a Lance Stroll na sedmo. Dvostruki svjetski prvak je nakon kazne na osmom mjestu.

Russell je nakon utrke objasnio što se dogodilo.

“Stvarno mi nije jasno što se dogodilo, iskreno. Bio sam pola sekunde iza Fernanda i onda sam odjednom, prije vrha zavoja, izgubio kontrolu nad bolidom i otišao široko,” rekao je.

FIA je obrazložila zašto je Alonso kažnjen.

“Alonso je objasnio sucima kako je namjeravao drugačije pristupiti zavoju 6, ranije je pustio gas i htio je s manje brzine ući u zavoj kako bi imao bolji izlaz iz zavoja. “

“Russell je sucima objasnio kako iz je, iz njegove perspektive, Alonso napravio nepredvidljiv potez koji ga je iznenadio i zbog kojeg je smanjio udaljenost između dva bolida neobično brzo. To je rezultiralo gubitkom potisne sile na vrhu zavoja, nakon čega je izgubio kontrolu i sudario se na izlazu iz zavoja. Nije bilo kontakta između bolida.”

“Telemetrija je pokazala kako je Alonso zakočio 100 metara prije nego što je ikad to napravio u tom zavoju tijekom utrke. Također je malo zakočio na dijelu staze gdje obično nije kočio (iako je toliko malo zakočio da to nije glavni razlog zašto je njegov bolid izgubio na brzini) i promijenio je brzinu na mjestu gdje to nije radio.”

“Alonso je objasnio kako je njegov plan bio zakočiti ranije i da je u tome pogriješio, zbog čega je morao napraviti dodatni potez kako bi nadoknadio brzinu. Ipak, njegov je manevar uzrokovao značajnu i neobičnu razliku između dvojice vozača.”

“Suci su se tijekom analize fokusirali isključivo na pravilo koje glasi: ‘U nijednom trenutku bolid se ne smije voziti na način koji je nepotrebno spor ili opasan za druge vozače i osobe.”

“Specifično, u ovom slučaju, suci nisu razmatrali posljedice sudara. Suci su zaključili kako nisu imali dovoljno podataka kako bi presudili je li Alonso svojim manevrom htio uzrokovati probleme Russellu.”

“Je li Alonso trebao drugačije pristupiti zavoju? Da. Je li Alonso odgovoran za prljavi zrak, koji je uzrokovao nesreću? Ne.”

Pretplati se
Obavijesti o
16 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Jim Clark

Svaki vozač mora odvesti svaki krug u utrci na identičan naćin i to bi suci htjeli da bude tako
Ili u protivnom kazna od 20 sekundi
Ova FIA postaje cirkus na otvorenom
Kriteriji su im blago rečeno čudni

Riješenje posjesti suce u bolid i da nam pokažu kako se treba voziti

robif
sec107

Bravo suci,najbolje bi bilo da voze robotaxiji,sramota u što se F1 pretvorila.Sječam se Kimmija i Hamiltona mislim da je bila 2008 i njihov duel.Kišna utrka i Kimmi je vozio nepredvidivo i po nekim čudnim putanjama od ostalih,a na kraju se borio s Hamiltonom par krugova i to je izgledalo spektakularno,za obojicu.Hoću reći da se od oktanskog cirkusa napravio sudski cirkus.Koliko puta smo gledali opasne i spektakularne poteze Montoye,pa nasuprot njemu Trulli vlakić,pa je bilo i kamikaze Sato,da ne govorim o pretjecanju Hakkinena u Belgiji,koje bilo isto opasno jer bilo nepredvidivo.E to je bila formula zbog koje mi nije bilo žao… Read more »

mody

Formula je postala sterilna kzna je stroza jer je Russel imao tezak udes bolid se preokrenuo bilo je opasno

Jim Clark

Šta je pokazala telemetrija Russellovog Mercedesa
Išao je prebrzo
Treba i njega kazniti sa 20 sekundi

nazareth

Ovo je postao p…kasti sport.

RAJUS

Nepotrebna kazna a i previsoka.
Alonso nije mogao uticati da ovaj Russel se izbaci iz balansa…U svakom slucaju AM bolji od fabrickog Mercedesa…Nevjerojatno

1borna

Alonso: Moj manevar nije bio “opasan”Španjolac je komentirao svoju kaznu u priopćenju za tisak utrke Aston Martina, objašnjavajući: “U posljednjih nekoliko krugova, George me brzo sustigao. […] Zatim je bio unutar dometa DRS-a pet ili šest krugova, pa je vozio I preostale su još samo kvalifikacijske runde da ostanem na čelu.” “Želio sam maksimizirati svoju brzinu pri izlasku iz zavoja 6 kako bih se obranio od njega. Svaki vozač utrka bi to učinio i nisam osjećao da je to opasno,” rekao je Alonso o svom manevru. “Razočaravajuće je dobiti kaznu od redara za teške, ali poštene utrke. Ipak, drago mi… Read more »

sladjan87

Ma dajte , da je vozio iza Hanta verovatno bi mu dim od cigarete usao u oko . Balerine a ne vozaci .

F1 Driver

Svašta, mene ovo interesuje u pogledu daljeg borbi na stazi, mislim svako može da bira kad će da uđe u zavoj i koliko brzo. Ali problem je što oni upoređuju njegove krugove sa njegovim prošlim, a normalno je da neko kada se brani ili kada napada nekog ne može isto da vozi tako i na čistini. Kažu – TELEMETRIJA JE POKAZALA KAKO JE ALONSO ZAKOČIO 100 METARA PRIJE NEGO ŠTO JE IKAD TO NAPRAVIO U TOM ZAVOJU TIJEKOM UTRKE. TAKOĐER JE MALO ZAKOČIO NA DIJELU STAZE GDJE OBIČNO NIJE KOČIO (IAKO JE TOLIKO MALO ZAKOČIO DA TO NIJE GLAVNI RAZLOG… Read more »

stoka

Tebi je logicno da na 270kmh neko koci 100m ranije a brani se… logika ti nije jaca strana

Bobo2411

da je Max ovo napravio bilo bi ništa 🙂 🙂

west

Najstariji a najprljaviji , živi pokvarenjak !!!

mody

Trolas opet I kmecis

robif

Svašta….. Čini mi se da su suci u F1 u nekom bliskom odnosu sa HR pravosudjem

stoka

Prljavi igraju prljavo

Related Posts
16
0
Would love your thoughts, please comment.x