Optimizam u McLarenu: Je li Red Bull pobjediv? Želimo vjerovati da je

Tijekom prošle sezone McLaren se istaknuo izvanrednim razvojem svog bolida, velikim napretkom i odličnim rezultatima u drugom dijelu sezone. Na temeljima tih uspjeha ekipa iz Wokinga gradi optimizam za novo prvenstvo.

Prije otprilike godinu dana raspoloženje u Wokingu bilo je prilično tmurno. Ekipa je bila svjesna da na početku sezone neće imati bolid koji bi mogao isporučiti željene rezultate, ali i odlučna napraviti potrebne nadogradnje. Te nadogradnje prezentirane su u Austriji i nakon toga je krenuo strmi uzlet koji je rezultirao s čak devet plasmana na postolje. Na dvije utrke McLaren je imao oba vozača na postolju.

Nedostižan je ostao samo Red Bull, ali uoči Svjetskog prvenstva 2024. u McLarenu vjeruju da mogu ugroziti i Bikove, ali pod uvjetom da nastave razvijati svoj bolid kao u prošloj sezoni. Šef momčadi, Andrea Stella:

“Na početku sezone očekujem da će Red Bull i dalje uživati određenu prednost. Nisu previše razvijali svoj bolid prošle godine. Smatram da je razumno očekivati da su akumulirali, recimo to tako, određeno znanje i razvoj prošle godine koji će se kapitalizirati na bolidu za 2024. To su moja očekivanja.”

“Rekavši to, mislim da gledajući nas, gledajući McLaren, ako – naglašavam ako – zadržimo stopu razvoja koju smo imali 2023., onda mislim da možemo biti u dobroj poziciji.”

“Hoće li to biti dovoljno za izazvati Red Bull i druge timove iz vrha, koji će sigurno imati dobra poboljšanja, saznat ćemo, ali smatramo da je ovo jaka stopa razvoja. Kao što sam rekao, sada je na nama da se pokušamo konsolidirati s vremenom.”

Lando Norris je prošle godine čak pet puta osvajao druga mjesta na utrkama. Još čeka prvu pobjedu, a također je optimist uoči nove sezone. Vjeruje da se Red Bull može pobijediti tu i tamo, ali teško u prvenstvu.

“Ako biste pitali može li ih se pobijediti, odgovor bi morao biti – da. Mislim da želimo vjerovati da možemo reći ‘da’ jer smo bili vrlo blizu u određenim trenucima [prošle godine] i u određenim trenucima ih jesmo pobijedili.”

“Pitanje je možemo li ih pobijediti u sezoni. Mislim da će to biti izazovno i mislim da će biti vrlo teško to učiniti s obzirom na to kako dobro odrađuju utrke. Dakle, da, optimističan sam. Je li moguće pobijediti ih u određenim trenucima? Želim vjerovati da je.”

Oscar Piastri i Lando Norris

Oscar Piastri imao je izvrsnu rookie sezonu, a posebno se pamti njegova pobjeda u sprint utrci u Kataru. Dijeli optimizam šefa momčadi i starijeg momčadskog kolege, no naglašava da se ne treba fokusirati samo na McLaren, već da će opasni biti i Mercedes i Ferrari.

“Morate imati optimizam da ih možete pobijediti. Kao što je Lando rekao, vrlo smo blizu bili u određenim trenucima, s nekim uspjesima u određenim sesijama. Mislim da, kao što je Andrea rekao, ako možemo zadržati istu stopu razvoja, možemo biti vrlo optimistični.”

“Ali moramo biti svjesni da se ne borimo samo protiv Red Bulla. Također smo u vrlo intenzivnoj borbi s Mercedesom i Ferrarijem – tako je bilo u drugoj polovici prošle godine. Što se tiče bodova u prvenstvu, u drugoj polovici sezone bilo je izuzetno tijesno između nas.”

“Svi su timovi imali puno uspjeha u različitim fazama pa moramo biti oprezni da se ne borimo samo protiv Red Bulla. Mislim da će i drugi timovi iz vrha također napredovati.”

Zbog lošeg ulaska u sezonu, McLaren prošle sezone nije mogao bolje od četvrtog mjesta u poretku konstruktora. Vidjet ćemo jesu li u Wokingu naučili sve što su trebali i hoće li ove sezone već od Bahreina biti na visini zadatka.

Pretplati se
Obavijesti o
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Webmaster

Osobno bih volio da se stvari malo zakuhaju,da se Mcl uključi u borbu za vrh,vozači su dobri,a ostaje pitanje koliko je bolid dobar i brz???

1borna

Hmm Aston Marina ne spominju kao konkurenta?

klepesina

avjerojatno se ni u aston martinu ne osjecaju tako pa zasto bi ih iko drugi spominjao jer to sigurno nisu vec sad mogu tvrdit

Related Posts
3
0
Would love your thoughts, please comment.x