Perez: Ako želimo zadržati sprint format, onda ga treba mijenjati

Jučer je u Sao Paulu održana posljednja ovosezonska sprint utrka. Puno je različitih mišljenja o tom formatu trkaćih vikenda, a Sergio Perez smatra da trenutna verzija sprint vikenda ne funkcionira.

Ove smo sezone gledali šest trkaćih vikenda koji su uključivali sprint utrku. U odnosu na prethodnu sezonu, broj sprint vikenda je povećan, a mijenjao se i koncept pa sprint utrke više nisu određivale startni poredak za nedjeljni Grand Prix, već je subotnji program bio nekako izoliran od ostalih dana i sadržavao je Shootout (kvalifikacije) i Sprint.

Mišljenja vozača o ovom formatu razlikuju se. Neki nemaju ništa protiv, dok neki smatraju da sprint vikendi ne funkcioniraju, odnosno da ne donose ono zbog čega su izmišljeni. Max Verstappen često u svojim izjavama zagovara povratak klasičnim trkaćim vikendima, a Sergio Perez ne misli da sprint nužno treba izbaciti, već da ga treba mijenjati.

“Moje je mišljenje, ako žele zadržati ovaj format sprint utrka, onda ga moramo mijenjati. Ja bih predložio obrnuti startni poredak, nešto što bi učinilo stvari zanimljivijima za navijače jer ne mislim da sprint trenutno čini ono što smo željeli postići.”

“Zapravo se ništa ne događa u ovom tipu utrka. Mislim da bi obrnuti startni poredak promiješao stvari i stvorio više prilika, puno više pretjecanja. Ako želimo zadržati ovaj format, trebalo bi isprobati nešto dosta drukčije. U zadnje dvije godine ovaj format nije donio puno dobrog utrkivanja”, smatra Perez.

Ove je subote u Sao Paulu zapravo bilo dosta akcije u sprint utrci, samo što se ona uglavnom odvijala negdje na rubu osvajanja bodova ili izvan tog kruga osam najboljih. Naprijed nije bilo toliko napeto, a dodatna je kritika što su vozači i tijekom te kratke utrke morali jako puno razmišljati o čuvanju svojih guma, budući da je degradacija istih bila dosta naglašena.

Stav Landa Norrisa razlikuje se od Perezovog. Isto tako, McLarenov vozač smatra da ne bi bilo dobro kad bi se taj faktor degradacije guma izbacio iz jednadžbe.

“I dalje vi vozite na limitu koliko možete. Naravno, ne kao da su kvalifikacije, ali to ionako nikad nije slučaj u F1. Opet ste vidjeli dobro utrkivanje među vozačima iza. Kad bi svi vozili punim gasom, mislim da biste imali još manje pretjecanja nego što ih je bilo danas. U tom pogledu, ispalo bi da tražite još dosadnije utrke, a to nije ono što želite.”

“Mislim da je ono što smo imali danas bilo teško i možda nismo najviše uživali. Nema osjećaja da se pritišće tako puno, ali opet se vozi na granici s gripom kojeg imamo i svim tim stvarima. I dalje je to izazov za nas koji smo za volanom. Kad ne bi bilo degradacije, onda vjerojatno ne bi bilo niti jednog pretjecanja u cijeloj utrci”, naglasio je Norris.

Ostaje nam vidjeti što će vodstvo Formule 1 smisliti u pogledu sprint formata za 2024. Svakako se očekuje promjena rasporeda, prema kojoj bi se kvalifikacije za sprint vozile u petak, a kvalifikacije za Grand Prix u subotu, no treba ipak pričekati službenu potvrdu.

Pretplati se
Obavijesti o
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
parazit

Okani se ti F1, sprinta i svega vezano za F1. Idi u IndyCar ili nešto slično, te oslobodi mjesta za F1 vozače poput Liama Lawsona.

mody

Slazem se cega se boje zanimljivih utrka OVO je predosadno

Related Posts
2
0
Would love your thoughts, please comment.x