Haasova pritužba na rezultate VN SAD-a odbijena

Momčad Haas pokušala je osporiti rezultate Velike nagrade SAD-a, utrke održane 22. listopada. Zatražena je revizija zbog sumnje da su neki vozači kršili pravila, a da zbog toga nisu sankcionirani, no zahtjev američke momčadi je odbijen.

Vodstvo Haasa tvrdilo je kako ima jasne dokaze da je nekolicina vozača tijekom utrke u Austinu višestruko kršila pravila o granicama staze, a da suci te prekršaje nisu adekvatno sankcionirali. Zatražena je revizija, a onda je organizirano saslušanje na kojem su Haasovci trebali dokazati da imaju nove i relevantne dokaze, koji u vrijeme utrke sucima nisu bili na raspolaganju.

Zašto se Haas uopće žalio? Po njihovom mišljenju dolazilo je do višestrukog kršenja pravila o granicama staze, odnosno do opetovanog izlaženja izvan granica staze sa sva četiri kotača, konkretno u zavoju broj 6 na Circuit of the Americas. U pitanju su bili Sergio Perez, Lance Stroll i što je Haasu bilo najvažnije, Williamsovi vozači Alexander Albon i Logan Sargeant. Njih su dvojica utrku završili na devetom i desetom, a Haasov Nico Hülkenberg na 11. mjestu. Stoga, američka se momčad nadala da bi mogla ugrabiti bod ili dva.

Saslušanje je bilo zakazano za srijedu, a odluka je naposljetku objavljena u četvrtak. Sudjelovali su predstavnici Haasa, Aston Martina, Red Bulla, Williamsa, Ferrarija i McLarena. Suci su proanalizirali Haasove “jasne dokaze”, ali po njima nisu zadovoljeni ranije navedeni kriteriji, da ti dokazi budu novi i značajni, odnosno da sucima daju neki novi pogled na cijeli slučaj.

Haas je priložio video zapise sa spomenutih bolida koji su trebali dokazati prelaženje bolida preko granica staze u zavoju broj 6. Napomenuli su još da se na sastanku održanom prije utrke u Meksiku moglo čuti od direktora utrka kako nadzor tih granica staze u Austinu “nije bio idealan”, ali sve to sucima nije bilo dovoljno za pokretanje postupka revizije rezultata Velike nagrade SAD-a. Zahtjev momčadi Haas je odbijen. Ali…

Da stvar bude zanimljivija, suci su poručili sljedeće: “Ustanovili smo da je naša nemogućnost ispravnog provođenja trenutnih standarda poštivanja ograničenja staza za sve natjecatelje kompletno nezadovoljavajuća i stoga snažno preporučujemo svima kojih se to tiče, da se brzo primijeni rješenje za sprječavanje daljnjeg ponavljanja ovog jako raširenog problema.”

Današnja Formula 1 ima nekoliko gorućih problema koji stvaraju dosta lošu sliku o samom natjecanju, a za farsu oko granica staza, koja se iz godine u godinu ponavlja na određenim lokacijama u F1 kalendaru, doista bi hitno trebalo pronaći zadovoljavajuće rješenje.

Pretplati se
Obavijesti o
4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Webmaster

Mukte do bodova,da…moš misliti.

MikiRi

Jedini problem su idioti koji su donijeli taj propis o poštivanju ograničenja staze. To je najgori propis koji je ikad donesen u povijesti utrkivanja. Staza je ista za sve…..i svi mogu izletit sa staze ili ne, ovisi o stilu vožnje. U nekim zavojima dobiješ na vremenu a u nekim izgubiš ali svima je isto. A ovako moraš kočiti da ne prijeđeš liniju…totalni debilizam. Ako su baš tvrdoglavi pa žele zabraniti izlazak sa staze…..pa nek naprave zid i riješen problem….pa u Kanadi postoji zid prvaka….i ne bi se iznenadio da ti debili počnu kažnjavati sve one koji poljube zid sa 5… Read more »

schumy

Ako je i bilo sumlji ( a nije), ovakve odluke 3 tjedna nakon održane utrke bilo bi u najmanju ruku deplasirano i protivno bilo kakvim kodeksima ponašanja i časti (iako je moje povjerenje u FIU OZBILJNO poljuljano!

DMX

Očekivano

Related Posts
4
0
Would love your thoughts, please comment.x