Gasly: Ovoliko nesreće još nisam doživio u svojim F1 sezonama

Prvi dio aktualne sezone Formule 1 bio je prilično neuspješan za momčad Alpine, na svim poljima. Rezultati na stazi ispod su očekivane razine, a u vodstvu momčadi prometno je kao na kolodvoru. Pierre Gasly došao je u Alpine iz AlphaTaurija, a dosadašnji tijek sezone opisuje kao – nesreću.

Dobro, ne bismo mogli reći da je Pierre Gasly požalio što je iz AlphaTaurija preselio u Alpine, budući da je njegova bivša momčad na posljednjem mjestu u poretku konstruktora, ali sasvim sigurno prvi dio sezone u Alpineu nije bio dobar i francuski vozač nema previše razloga za zadovoljstvo.

Od loših stvari svakako se može izdvojiti čak dva međusobna sudara Gaslyja i njegovog momčadskog kolege Estebana Ocona (Australija, Mađarska), ali i brojna lutanja u vodstvu momčadi. Ljudi na ključnim pozicijama stalno se mijenjaju. Posljednja u nizu tih promjena vezana je uz odlazak šefa momčadi Otmara Szafnauera i sportskog direktora Alana Permanea.

U poretku konstruktora Alpine je tek šesti, nakon što je McLaren u utrkama prije ljetne stanke skupio veliki broj bodova. Društvo iz Wokinga ima 103, a Alpine 57 bodova. Komentirajući taj prvi dio sezone, Gasly ističe da na puno utrka jednostavno nije bilo sreće, iako priznaje da se za slabije rezultate ne može kriviti isključivo lošu sreću.

“Mislim da je bilo prilično zeznuto zbog puno različitih razloga. Generalno, vjerojatno smo bili toliko nesretni, kao što nikad nisam doživio u svim svojim sezonama u Formuli 1”, kaže francuski vozač.

“Bilo je par propuštenih prilika, koje su onda imale efekt snježne kugle i posljedično predstavljale prilično veliki udarac na konačni rezultat. Očigledno je da rezultati ne reflektiraju puni potencijal našeg paketa. S druge strane, nismo bili onako kompetitivni kao što smo ciljali na početku godine.”

“Alpine je lani završio na prilično čvrstom četvrtom mjestu, a ovu smo godinu započeli iza Astona, dakle kao peta momčad. Onda je McLaren imao bolji razvoj nego što smo mi imali do sada, tako da smo pali na šesto mjesto. Naravno da to nije bio cilj za ovu sezonu.”

“Lagao bih kad bih rekao da smo ispunili očekivanja, ali imamo još pola godine pred nama i još uvijek dosta toga u pripremi po pitanju razvoja. Neće to sasvim okrenuti našu sezonu, ali definitivno se nadam da možemo pokazati bolju formu u drugom dijelu godine.”

Što se bolida tiče, Gasly objašnjava da ne postoji jedan konkretan problem zbog kojeg A523 nije dovoljno moćan u utrkama.

“Poboljšanja trebamo u različitim područjima. Tu je ukupna potisna sila koja vam donosi opterećenje i čini vas bržima. Jasno, poboljšanja u pogledu balansa bolida prilikom prolaska kroz zavoje, što vuče za sobom drugu temu osjetljivosti u različitim uvjetima. U ovom trenutku, da budem iskren, tražimo sve to. Nije da imamo jedno područje u kojem smo slabiji od drugih. Jednostavno, pokušavamo učiniti boljim moćnijim, a nismo još napravili korak kojem smo se nadali”, objasnio je Gasly.

Šesto mjesto za Alpine ne bi trebalo biti upitno jer četvorka sa začelja je daleko po bodovima, no za ulazak među prvih pet francuskoj momčadi treba nagli zaokret i niz dobrih rezultata počevši već od VN Nizozemske krajem kolovoza.

Pretplati se
Obavijesti o
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
johhan peacedohan

Pucali su sami sebi u nogu i to nekoliko puta. Vozači se često dovode u riskantnu poziciju međusobnih kontakata, a to posebno važi za tvrdoglavog Ocona. Zadnjih 15 godina meni ova ekipa nije nikako jasno. Za 15 godina sa malom pauzom oni su prosjek i sredina, i 4. mjesto konstruktora im je najveći uspjeh. Za 15 godina. Ne mogu da vjerujem da je samo onaj šarlatan Flavio mogao da ih podigne. Takvu ekipu sa takvim renomeom. Oni ako završe na 5. mjestu i to im bude uspjeh nek prodaju ekipu Andrettiju i neka se ne vraćaju narednih 15 godina.

Related Posts
1
0
Would love your thoughts, please comment.x