Domenicali za rujan najavio odluku o eventualnom ulasku nove momčadi u F1

Priča o mogućem povećanju broja F1 timova traje već neko vrijeme. FIA želi povećati broj sudionika u Svjetskom prvenstvu, dok Formula 1 i aktualni timovi nisu oduševljeni tom idejom. Stefano Domenicali kaže da bi odluka trebala doći vrlo brzo, vjerojatno već idućeg mjeseca.

Međunarodna automobilistička federacija (FIA) otvorila je ranije ove sezone proces prijava novih momčadi za ulazak u Svjetsko prvenstvo Formule 1. Za povećanje broja sudionika zalaže se predsjednik Mohammed Ben Sulayem, budući da prema Concorde ugovoru prvenstvo može imati 12 timova. FIA još uvijek razmatra prijave potencijalnih novih F1 timova.

Međutim, vodstvo Formule 1 nije jednako entuzijastično po tom pitanju, a aktualni timovi pružaju dosta žestoki otpor pridruživanju novih natjecatelja. Razlozi su naravno financijske prirode jer bi se u tom slučaju prihodi namijenjeni timovima dijelili na 11, a ne kao sada na deset gladnih usta.

Stoga, često se može čuti fraza kako Formula 1 i postojeći timovi nisu protiv dolaska nove momčadi, već kako je važno da ta 11. momčad predstavlja dodatnu vrijednost za čitavi sport. Govorio je to Stefano Domenicali, predsjednik Formule 1. Govore to šefovi timova, a slaže se i Greg Maffei, CEO Liberty Medije:

“Nema velikih razlika između Stefanovog i mog stajališta, koje je da imamo deset odličnih timova i vrlo smo uzbuđeni zbog onoga što oni rade. Postoji taj proces za dodavanje novih timova, ali letvica je postavljena vrlo visoko. Nejasno je koju bi vrijednost taj 11. tim donio. Među ostalim timovima postoji velika sumnja prema tom 11. timu. FIA je s nama imala produktivne rasprave o svemu ovome. Slažemo li se o svemu u svakom trenutku? Ne, ali razgovaramo i nadam se da ćemo pronaći rješenje”, prenosi Maffeijevu izjavu Motorsport.com.

Eventualni ulazak nove momčadi prema tom planu FIA-e trebao se dogoditi već 2025. godine, tako da nema previše vremena za mudrovanje. Stefano Domenicali najavljuje da će odluka biti donesena uskoro.

“FIA je započela proces, što je njezina mogućnost. Mi čekamo konačne zaključke. Ali kako to uvijek bude u ovakvim raspravama, zajednički se moramo dogovoriti. Ta odluka, ta informacija, doći će vrlo, vrlo brzo. Rekao bih unutar mjeseca rujna.”

Domenicali je još napomenuo da se radi i na novom Concorde ugovoru koji će stupiti na snagu 2026. godine: “Razgovori napreduju jer momentum našeg sporta je doista odličan. Naravno, ne žurimo se, ali rekao bih da sve ide prema pozitivnom raspletu u tim razgovorima, i sa strane timova i sa strane FIA-e.”

Biste li voljeli vidjeti povećanje broja timova u F1?

Rezultati

Loading ... Loading ...
Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x