Albon nakon osmog mjesta: Sretan sam, ali šesto mjesto je bilo moguće

Alex Albon žali zbog odabira guma i smatra da je to zapravo najveći razlog gubitka ključnih bodova na Velikoj nagradi Nizozemske jer misli da su mogli ostvariti puno bolji rezultat u odnosu na osmo mjesto.

Alex Albon kvalificirao se na četvrto mjesto tijekom kvalifikacija za Veliku nagradu Nizozemske i tako izjednačio svoj najbolji rezultat kvalifikacija. Zadnji put se Albon kvalificirao tako visoko na Velikoj nagradi Bahreina 2020. godine, dok je još vozio za Red Bull Racing.

Međutim, unatoč odličnim kvalifikacijama, kiša je pogodila Zandvoort već u prvom krugu utrke te se momčad Williamsa odlučila ne zaustavljati u boksu. Albon je tako bio prisiljen voziti 44 kruga na svojim početnim mekanim gumama i gubiti pozicije, dok su svi išli po intermedije, prije nego što je odradio odličnu vožnju na srednje tvrdoj smjesi guma koja ga je vratila u Top 10.

”Iskreno govoreći, u početku smo bili na petom mjestu, onda je došla ta kiša. Po mom mišljenju, očito nismo napravili najbolji potez da rano uđemo po gume, onda smo ostali vani kako bismo produžili njihov vijek trajanja.”

”Imali smo sjajan period na najmekšoj smjesi guma, također imali smo sjajnu vožnju na srednje tvrdoj smjesi guma. Znate, prestizanje Mercedesa je bilo sjajno. Sve je išlo u dobrom smjeru, bili smo na šestom mjestu, zapravo sam sustizao petog i četvrtog. Pomislio sam da će ovo biti nevjerojatna utrka, samo trebam završiti ovdje”, rekao je Albon.

No, kako je Albon ostvarivao napredak dok je bio na srednje tvrdoj smjesi guma, nova kiša pred kraj utrke dovela je do užurbanih odluka oko promjene guma. Neki vozači su išli po intermedije, drugi su išli po full wet gume, a treći su ostali na gumama koje su do tada i imali. Britansko-tajlandski vozač smatra da Williams mora istražiti trenutak odluke oko prelaska na intermedije, s obzirom na to da je zbog kasnog ulaska u boks izgubio dvije pozicije.

Albon je u konačnici završio na osmom mjestu, ali s obzirom na to kako se dobro osjećao u bolidu, priznao je da je razočaran što nije osvojio veći broj bodova.

”Moramo istražiti taj drugi poziv u boks. Tako je teško jer nisam otišao u boks i prošao sam pola kruga i pomislio ‘prebrzo su otišli u boks, nadmašio sam ih’. A onda se za tri zavoja strmoglavila kiša, promijenilo se sa suhih uvjeta na potpuno mokre u 20 sekundi i to je bilo to.”

”Mislim da sam na neki način bio malo oprezan i ostao vani malo predugo, zapravo izgubio sam prednost pred drugim bolidima. Djelomično krivim sebe, mislim da sam mogao odlučnije donijeti tu odluku, ali bilo je tako teško procijeniti”, komentirao je Albon.

Alexander Albon, Williams (Photo by Zak Mauger / LAT Images)

Unatoč svim problemima Albon je zauzeo osmu poziciju i tako četvrti put ove sezone završio u top 10, iako smatra da je bilo moguće uzeti šestu poziciju.

”Ukupno gledajući, osmo mjesto – to je najbolje kako se bolid ponašao i kako sam se osjećao u bolidu Williamsa cijele godine. To je sjajan dan, moramo biti zaista pozitivni u vezi ovog vikenda, osmo mjesto je i dalje razočaravajuće jer je šesto bilo moguće, ali moram biti vrlo, vrlo sretan”, zaključio je Albon.

S druge strane garaže, Logan Sargeant je prilično rano završio svoj nastup na Velikoj nagradi Nizozemske. Izletio je sa staze i zabio se u ogradu, te tako izazvao izlazak sigurnosnog automobila. Prvotno je to izgledalo kao greška vozača, no šef momčadi, James Vowles, kaže da je došlo do kvara hidraulike.

”Nakon onoga jučer, pokušao sam biti izuzetno oprezan i postupno razvijati brzinu. Nažalost, to se nije završilo onako kako smo željeli. Samo sam dotaknuo pasicu i od tog trenutka sam izgubio bilo kakvu vrstu pomoći pri upravljanju ili tomu slično, pa je to razočaravajuće, ali morat ćemo istražiti što se dogodilo.”

”Očito je da kvarovi ne bi smjeli biti prisutni, pa moramo istražiti što je pošlo po zlu. Momčad je napravila sjajan posao, čak su uspjeli pripremiti bolid za danas. Samo je razočaravajuće da imamo još jedan razbijen bolid”, rekao je Sargeant.

S ovim rezultatom Alex Albon trenutno ima 15 bodova, dok momčadski mu kolega i dalje nema niti jedan upisani bod. Sljedeća stanica je Monza, a s obzirom na to da postavke staze odgovaraju Williamsovom FW45 bolidu jer je potrebna mala količina downforcea, mogao bi se očekivati nekakav dobar rezultat za britansku momčad.

Pretplati se
Obavijesti o
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Webmaster

Istina da je sje.strategiju,i da se moglo do ivše bodova,ali ni ovo nije loše,iza njih su Aplha Tauri i Haas,nakon dugo godina nisu fenjeraši,vidi se napredak.

robif

Svaka cast majstore

Related Posts
2
0
Would love your thoughts, please comment.x