Max Verstappen najbrži na jedinom treningu u Austriji!

Aktualni dvostruki svjetski prvak, Max Verstappen, postavio je najbrže vrijeme na jedinom slobodnom treningu na Velikoj Nagradi Austrije. Nizozemac je bio brži od Ferrarijevog dvojca kojeg je predvodio Carlos Sainz, a Charles Leclerc smjestio se na trećem mjestu.

Verstappen je bio najbrži s krugom od 1:05.742, a Sainz je kasnio 0.241, a Leclerc 0.270 sekundi. Ferrarijevi vozači jedini su bili unutar pola sekundi zaostatka za Verstappenom, s obzirom na to da je četvrtoplasirani kasnio 0.509 sekundi.

Peti je bio Sergio Perez u Red Bullu (+0.520s), a šesti je bio Aston Martin, ali ovoga puta u rukama Lancea Strolla (0.598s). Kevin Magnussen završio je na sedmom mjestu (+0.755s), ispred Fernanda Alonsa (0.914s).

George Russell bio je deveti (0.954s), ispred Zhoua Guanyua (+1.038s) na desetom mjestu.

Podsjetimo, Austrija je domaćin drugog sprint vikenda sezone. Kvalifikacije se održavaju danas u 17 sati, a sutra u podne sprint shotout i sprint utrka (16.30 sati).

Image

TIJEK TRENINGA

Nakon odlaska u Kanadu, oktanski cirkus Formule 1 nastavlja s europskom turnejom. Iza nas su utrke u Monaku i Španjolskoj, a Red Bull Ring u blizini austrijskog grada Spielberga domaćin je nove utrke Formule 1.

U Austriji se nastavlja trend nepredvidljive vremenske prognoze. Moguća je kiša u subotu i nedjelju, ali u prvom, a i jedinom treningu, vremenski uvjeti bili su odlični. Temperatura zraka iznosila je visokih 27 stupnjeva na početku treninga, a podsjetit ćemo kako je Austrija i domaćin drugog sprint (od ukupno šest) vikenda ove sezone.

To znači da će prvi slobodni trening biti jedini u cijelom vikendu, a u petak popodne održat će se i kvalifikacije za utrku. U subotu će se održati ‘spring shotout’ i sprint utrka, a u nedjelju spektakl u vidu utrke. Upravo zato je prvi slobodni trening bio itekako sadržajan. Po samom početku treninga vozači su u velikom broju izašli na stazu, a gotovo cijeli trening vidjeli smo neku akciju na stazi.

Prvi favorit za slavlje u Austriji svakako je Max Verstappen. Aktualni dvostruki svjetski prvak vodio je svaki krug u zadnje četiri utrke, a u Austriji će uživati u velikoj podršci nizozemskih navijača, koji su poznati kao ‘narančasta vojska’. Napunili su tribine i punim će plućima navijati za svojeg junaka, koji je na samom početku treninga postavio vrijeme od 1:08.94s. Perez je zatim postavio najbrže vrijeme s 1:07.5s, a nakon četiri minute treninga svi su vozači, izuzev dva Williamsa, bili na stazi.

Verstappen i Perez mijenjali su se na vrhu najbržih vremena u prvih 15 minuta treninga, uz kratku vladavinu Alonsa. Žute zastave nakratko su usporile promet na stazi nakon 20 minuta treninga. Netko je iz publike bacio narančastu baklju pored staze, a krivac je vjerojatno upravo netko iz ‘narančaste vojske’. Srećom, baklja nije prouzročila dodatne nevolje, brzo je uklonjena sa staze, a sesija se nastavila bez daljnjih ometanja s tribina.

Nakon pola sata sesije, Lewis Hamilton preuzeo je vrh ispred Verstappena i Alonsa. Tada se Verstappen žalio na nedostatak gripa, a nekoliko vozača izlazilo je dosta široko iz prvog zavoja. Među njima su bili Alonso, Tsunoda, Leclerc, Sainz i Bottas.

Krajem treninga vozači su prešli na soft komponentu guma kako bi u jednom, ali vrijednom pokušaju, vidjeli kako se bolid snalazi po pitanju brzine u jednom krugu. Sainz je preuzeo vrh pet minuta prije kraja, Leclerc nije mogao srušiti to vrijeme, ali Verstappen je sa skoro tri desetinke prednosti osvojio prvi slobodni trening.

Pretplati se
Obavijesti o
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Max8

Opet Max vadi vise od moguceg. Biti ce tijesno u utrci posto Perez ne moze doc ispod 0.5 sec do Maxa na tako kratkoj stazi

mody

igf opet red bull na svakoj stazi.su brzi ne treba se vise voziti do kraja prejaki.su to nije dobro za f1.iszo kao ferrari 2002 i 2004 ili 2013 red bull mercedes 2014 15 17 19 20 nitko ga ne moze skinuti jedino.kisa moze spasit utrku

Related Posts
2
0
Would love your thoughts, please comment.x