FIA doradila pravilo o gumama za sprint kvalifikacije

FIA je izmijenila pravila o gumama za sprint kvalifikacije (shootout) kako bi izbjegla nenamjerne posljedice koje su se pojavile u Bakuu kao prvom sprint vikendu održanom prema tada novim pravilima.

Prema izvorno napisanim pravilima, vozači su bili dužni koristiti novu srednju (medium) komponentu guma u subotnjim SQ1 i SQ2 sesijama, a zatim novi set najmekše komponente na SQ3.

Timovi su shvatili da ne moraju čuvati set novih softova za SQ3, ako su smatrali da će im te gume biti korisnije ranije tijekom vikenda, bilo u FP1 ili glavnim kvalifikacijama u petak za nedjeljnu utrku.

U Bakuu, Yuki Tsunoda i Lando Norris iskoristili su sve svoje meke gume prije tih sprint (shootout) kvalifikacija.

Tsunoda nije ušao u SQ3, ali Norris jest.

McLaren je Norrisu ostavio otvorenu mogućnost da vozi na intermedijima – što su pravila i dopuštala – da su oba vozača u toj situaciji došla do SQ3, mogli su se međusobno nadmetati na intermedijima, iako bi se to uglavnom radilo o posljednja dva mjesta (9. i 10.). Međutim, Norris tako nije trebao ni voziti pa je ostao u garaži i kvalificirao se kao 10.

Mogućnost korištenja intermedija u suhim uvjetima mnogi su u paddocku vidjeli kao farsu, a sada se o tome i raspravilo.

Pravila su se promijenila kako bi se vozačima omogućilo korištenje bilo kojeg seta mekih guma u SQ3.

To znači da vozači još uvijek mogu koristiti sve setove softa prije sprint (shootout) kvalifikacija, te u SQ3 mogu voziti čak i na korištenim setovima.

Osam timova se moralo složiti oko promjene, a u ovom slučaju svi osim jedne momčadi podržali su promjenu.

U svojim bilješkama objavljenim uoči ovog trkaćeg vikenda na Red Bull Ringu, direktor F1 utrka Niels Wittich napisao je:

“U razdoblju SQ3 sprint shootout-a može se koristiti do jedan set guma za suho vrijeme, a to mora biti samo set mekih specifikacija.”

Pretplati se
Obavijesti o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Related Posts
0
Would love your thoughts, please comment.x