Ocjene s VN Miamija: Verstappen demonstrirao klasu, a Leclerc je razočarao

Samo tjedan nakon VN Azerbajdžana oktanski cirkus Formule 1 otišao je ‘preko bare’ na istočnu obalu SAD-a. Miami je drugu godinu zaredom bio domaćin Velike Nagrade, a Max Verstappen slavio je u utrci nakon što je startao s devete pozicije.

Prije nego što počnemo s ocjenama i kratkim komentarom svakog vozača, još ćemo jednom podsjetiti na kriterij za ocjenjivanje. Zlobno je kažnjavati vozače zbog mehaničkih kvarova i vanjskih faktora, tako da su ocjene isključivo usredotočen na performanse vozača tijekom GP vikenda.

Najbitniji je, naravno, konačan plasman u utrci. On najviše određuje ocjenu, ali u obzir se uzimaju i kvalifikacije, kao i slobodni treninzi – koji bi ipak samo u rijetkim slučajevima trebali raditi razliku na ocjenu. ‘Default’ ocjena je pet, dakle svaka je veća ocjena prikladna za nastup iznad prosjeka. Sukladno tome, ocjene manje od pet su za slabije nastupe. Važno je dodati i da se najviša ocjena (10) i najniža (1) ne koriste često. Desetka je rezervirana za izuzetne vožnje, one koje se pamte i godinama nakon utrke. Tako izuzetne vožnje rijetko vidimo, stoga neće često biti ni ocjene 10. Isto vrijedi i za ‘jedinicu’, pri ocjenjivanju više se držimo sredine, nego odlaska u ekstreme.

Za kraj ćemo još istaknuti da se u obzir uzima i mašinerija, odnosno, u nastup vozača uzimamo kontekst brzine njegovog bolida i očekivanja momčadi. Zato istu ocjenu može dobiti pobjednik utrke i netko tko je u najgorem bolidu na gridu osvojio mršavi bod.

Pa, krenimo s ocjenama.

  • Logan Sargeant (3,5) – Domaća utrka za američkog rookieja. Oštetilo mu se prednje krilo u uvodnom krugu, a utrku je završio kao 20. i jedan od dva vozača s krugom zaostatka.
  • Alexander Albon (5) – Završio utrku na 14. mjestu, što je njegov najgori rezultat ove sezone. Čini se da je u Miamiju trošio gume više nego što je htio, ali tempo njegovog momčadskog kolege, koji je završio posljednji, govori da je Albon vjerojatno ostvario maksimum na stazi.
  • Nyck de Vries (2,5) – Iako se kvalificirao u Q2, De Vries je svoju utrku upropastio već u prvom krugu. I to ne samo svoju, već i utrku Landa Norrisa, što se također odražava na ocjenu vozača AlphaTaurija. Pogriješio je u kočenju i blokirao kotačima te se zabio u stražnje krilo McLarena. Na kraju završio kao 18.
  • Yuki Tsunoda (7,5) – Kvalificirao se kao 17. i utrku završio na 11. mjestu. To znači da je Tsunoda uspio u utrci zadržati Lancea Strolla iza sebe, što je prilično veliki uspjeh za AlphaTauri. Već treći put ove sezone završava utrku na 11. mjestu.
  • Nico Hülkenberg (5) – Prilično nesadržajna utrka za Nijemca, posebno u usporedbi s momčadskim kolegom. Kvalificirao se na 12. mjesto, a utrku završio kao 15. Nije se po ničemu istaknuo ni pozitivno ni negativno.
  • Kevin Magnussen (8) – Odlazi iz Miamija s osvojenim bodom. Kvalificirao se na fantastično četvrto mjesto uz malo sreće, ali u utrci je pokazao sjajne obrambene vještine protiv Leclerca u puno bržem Ferrariju. Vrlo dobar vikend za Magnussena koji je u dosadašnjem dijelu sezone lošiji od momčadskog kolege.
  • Fernando Alonso (8,5) – Natjecao se sam sa sobom ovoga vikenda. Španjolac je bio vidno brži od ostatka konkurencije (Mercedesi i Ferrariji, kao i Stroll), ali sporiji od Red Bullova. Vikend odrađen bez greške, a posebno je miran bio na početku utrke dok je iza sebe imao Carlosa Sainza, kojeg je bez problema kasnije prestigao nakon dužeg stinta na mediumu.
  • Lance Stroll (3) – Prvi put ove sezone nije osvojio bodove. Vlastitom greškom ispao je u Q1. U utrci je mogao doći do bodova u Aston Martinu koji je u rukama njegovog momčadskog kolege osvojio četvrti podij u pet utrkama ove sezone.
  • Valtteri Bottas (6) – Možda jest samo 13. mjesto, ali u ovoj je utrci Bottas pokazao solidan tempo nakon što je utrku u Azerbajdžanu završio kao zadnjeplasirani.
  • Zhou Guanyu (5) – Sporiji od momčadskog kolege. Kvalificirao se na 14. mjesto i završio 16. Mogao je u drugom stintu bolje iskoristi medium gume.
  • Oscar Piastri (5) – Nije mogao puno u nemoćnom McLarenu. Pokazao je vještinu na startu utrke i iskoristio je set soft guma, pa je brzo napredovao do 14. pozicije. Međutim, zbog visoke degradacije brzo je morao u boks, a nakon toga je pao u zaborav.
  • Lando Norris (5) – McLaren je izgledao dosta slabo u Miamiju. Oba su vozača ispala u Q1, a bilo kakve šanse za oporavak u utrci Norrisu je uništio Nyck de Vries u prvom krugu.
  • Pierre Gasly (8) – Konačno je ‘stao na noge’ nakon turbulentnog početka sezone. Kvalificirao se peti, a možda je mogao pružiti veći otpor Hamiltonu i Leclercu s boljom strategijom. Ušao je u boks u 15. krugu i nije dovoljno gripa na kraju utrke. Ipak, osvojio je četiri boda i napredovao na 10. mjesto u prvenstvu.
  • Esteban Ocon (7) – Ocon je u Bakuu odradio stint od 50 krugova na tvrdim gumama. U Miamiju je ponovno izveo nešto slično, tek u 39. krugu otišao je u boks i onda rutinski prestigao Magnussena za deveto mjesto i dva boda u džepu.
  • George Russell (8) – Maksimalan rezultat i dobri bodovi u Miamiju za Russella. Mercedes u kvalifikacijama nije izgledao kao bolid koji može završiti četvrti u utrci, ali Russell je bio najbolji vozač ‘srebrnih strijela’ u Floridi. Ističe se i pametno pretjecanje Pierrea Gaslyja, kada se domišljati Britanac ‘zakačio’ na letećeg Verstappena
  • Lewis Hamilton (6,5) – I George Russell je skoro ispao u Q2. Međutim, od čovjeka koji ima 103 pole positiona u karijeri više se očekuje subotama. Ipak, odradio je vrlo dobru utrku i izvukao je maksimum sa šestim mjestom.
  • Carlos Sainz (5) – Prvi put ove sezone ima veću ocjenu od Leclerca. Solidne kvalifikacije u kojima je osvojio treće mjesto, a utrci je pogriješio tijekom prolaska kroz boks zbog čega je dobio pet sekundi kazne, kao i za vrijeme stinta na mediumu kada je široko izletio sa staze i poklonio poziciju Estebanu Oconu. Top 5 je solidan rezultat, ali Španjolac ga nije osvojio nekom impresivnom vožnjom.
  • Charles Leclerc (3,5) – Više od pola utrke proveo je u retrovizoru Kevina Magnussena. Svakako nije pohvalno što je završio u utrci iza Hamiltona koji je startao čak 13. Na kraju je završio utrku na istom mjestu na kojem je startao – sedmom. Imao je i dva sudara za vrijeme vikenda, a jedan je prouzročio crvenu zastavu i kraj kvalifikacija.
  • Sergio Perez (6) – Meksikanac ne može biti zadovoljan utrkom u Miamiju. Imao je idealnu priliku povesti u poretku vozača, osvojio je pole position u kvalifikacijama dok je Verstappen startao tek deveti. Na početku utrke trebalo mu je više od očekivanog da ‘odmagli’ od Alonsa i društva. Nije pohvalno ni kako je Verstappen na istrošenom hardu bio brži od Pereza na svježem setu.
  • Max Verstappen (9) – Pokazao je klasu u utrci u kojoj je mogao izgubiti vodstvo u prvenstvu. Krenuo s devete pozicije nakon crvene zastave u Q3, premda je Verstappen zeznuo prvi brzi krug u Q3, pa je dijelom i sam kriv što je startao tek deveti. Ipak, monstruoznom je utrkom na kraju s lakoćom slavio. Na duplo starijim hard gumama bio je brži od Pereza zbog čega je i pobijedio.
Pretplati se
Obavijesti o
13 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Bobo2411

kad je Hamilton u svoje doba radio ovakve stvati pa čak i bolje ..startao zadnji pa pobjeđivao onda su ga hejteri ismijavali i govorili da je do auta…sam Max i RB su nekada ismijavali vozače koji imaju najbrže bolide i prestižu na ravnom i govorili su da to nisu pravi vozači ni prave pobjede…. zanimljivo da kada to sada RB i Max rade onda se to zove maestralna vožnja svjetskog prvaka 🙂 🙂

papaya

Ma netriba se na to ni osvrćati…
Tužno priča ljudi koji žele izvrniti istinu…

Ako ih to veseli,neka se nadopunjuju sa tim lažima

Prvi vozač red bulla je odličan,ali bia je i Hamilton i njegovi su rekordi i veći i podvizi još jači,sto ne znaci da te rekorde netko nece porušiti

ZMija

sto se mene tice,ja ne znam sta tu nije jasno
navijaci red bula su sada postali takvi kakvi su ranije bili navijaci mercedesa
a max je postao kao luis ranije
sve je isto ,samo su uloge zamijenjene
ja jos uvijek cekam VAG grupaciju,pa cu i ja postati takav

papaya

Nisam gleda utrku ali vidim po komentarima da je prvi vozač RBulla razvalia cili grid i pokazao svu svoju snagu i talent..

Čestitam

Podsića me na Hamiltona nekad

Takve hvalospjeve su nekad imali i Vettel i Hamilton…svaka čast

ZMija

e to ti je to

Crnac

Ovaj puta se sa većinom ocijena ne slažem.

mika

Max je nepobjediv, Max je sila.

North33

Ljut je bio, a tada vozi baš dobro.

loni

Samo info vezano uz Gaslija, nije mu falilo gripa nego belzina, krivo su genijalci iz Alpina proračunali.

Max8

Slazem se. Znam par nekih kojima su potrebni aparati da prezive citanje do kraja..

4matic

dəˈmen(t)əd

Related Posts
13
0
Would love your thoughts, please comment.x