McLaren imenovao Roba Marshalla kao novog tehničkog direktora

Kako je objavljeno na službenoj stranici McLarena, Rob Marshall s 1. siječnjem 2024. iz Red Bulla prelazi u redove McLarena gdje će obavljati dužnosti tehničkog direktora, direktora dizajna i direktora inženjeringa.

Rob Marshall bio je jedan od ključnih djelatnika Red Bullove momčadi u kojoj je boravio 17 godina, gdje je od nedavno imao i ulogu direktora inženjeringa.

S obzirom na teško razdoblje u kojem se nalazi McLaren, promjene su se mogle i očekivati. Do nekakvih promjena je došlo već u ožujku kada je ulogu tehničkog direktora napustio James Key, pri čemu su izvršni direktor Zak Brown i direktor momčadi Andrea Stella tu ulogu odlučili podijeliti na tri dijela.

Marshall će raditi s Peterom Prodromouom i Davidom Sanchezom, izravno odgovarajući direktoru momčadi Andrei Stelli. Podršku će imati i od zamjenika tehničkog direktora, Neila Houldeyja.

”Izuzetno sam počašćen što će Rob postati dio McLarena. S više od 25 godina iskustva u motorsportu, Rob dolazi s bogatim znanjem i iskustvom, koje je dodatno obogaćeno njegovim dosadašnjim radom i rezultatima u Red Bull Racingu. Imenovanje Roba je jedan od temeljnih koraka koji će pomoći momčadi da se vrati na put pobjeda.”

”Mi smo momčad s ambicijom boriti se za prvenstva, ali posljednjih nekoliko sezona nismo pokazali dosljedan uzlazni trend s aspekta natjecateljske konkurentnosti na stazi. Posljednjih nekoliko mjeseci radili smo na preokretu tog trenda. Pristup koji smo usvojili je sveobuhvatan i temelji se na jačanju momčadi s aspekta ljudskih resursa i stručnosti, uz istovremene projekte na nadogradnji tehnologija i infrastrukture koji će uskoro donijeti rezultate.”

”Ljudi i kultura su naš najvažniji resurs. Nedavno smo uložili napore u razvoj i osnaživanje internih talenata u McLarenu, već osjećamo pozitivne rezultate. Paralelno s tim, jačamo naše redove dovođenjem novih talenata. Lista je bila jaka i ohrabrujuća, a dodatak vrhunskog i vještog pojedinca poput Roba dodatno će učvrstiti našu sposobnost uspostavljanja najviših tehničkih standarda u McLarenu i stvaranju preduvjeta za dizajniranje pobjedničkih bolida. Radujemo se ugostiti Roba u bliskoj budućnosti”

Andrea Stella, šef momčadi McLaren

Rob Marshall je prvi puta došao u Formulu 1 1994. kada je udružio snage s Benettonom kao trkači inženjer i gdje je ostao sve dok momčad nije kupljena od strane Renaulta. Nastavio je raditi i u novoj momčadi gdje je svojim inovativnim načinom rada donio prvu titulu prvaka svijeta Fernandu Alonsu 2005. godine.

Onda se odlučio na nove izazove i tako je 2006. godine odlučio snage udružiti s momčadi Red Bull Racinga gdje je radio uz bok Adrianu Neweyju, da bi 2016. napredovao u direktora inženjeringa.

“Željeli bismo se zahvaliti Robu za sve što je učinio za tim u proteklih 17 godina”, rekao je Christian Horner. “Njegov rad na stvaranju automobila koji su nam donijeli četiri nevjerojatna dvostruka naslova prvaka između 2010. i 2013. godine bio je zaista izvanredan.”

“U godinama koje su uslijedile nastavio je biti ključna figura u timu i 2016. preuzeo je širu ulogu glavnog inženjera koja ga je uključila u druge projekte u tvrtki. Nedostajat će nam njegov utjecaj, ali još jednom mu zahvaljujemo na svemu što je učinio i želimo mu sve najbolje u njegovoj novoj ulozi.”

McLaren trenutno pokušava popraviti svoj bolid, s obzirom na to da nije ispunio predsezonska očekivanja. Sa 17 bodova nalazi se na šestom mjestu konstruktora. Uzme li se u obzir da je Marshall radio s jednim od najboljih inženjera u Formuli 1, sigurno je da će biti jedan od glavnih aduta Britanske momčadi u pokušaju povratka na pobjedničke staze.

Pretplati se
Obavijesti o
5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
mars32

Veliko iskustvo i uspješna povijest.
Ako će se prilagoditi timu mogla bi biti uspješna suradnja.
Ako će ustrajati na onome kako je bilo u Red Bullu mogla bi se priča Lowe-a u Williamsu.

mars32

…+ponoviti priča Lowe-a u Williamsu.

mars32

btw. zašto nemamo mogućnost ispravka komentara? Barem nekoliko minuta da možemo ubaciti slovo/riječ koju smo greškom pritisnuli ili “progutali”.

robif

1.Sijecnja je neradni dan 🤣

west

Još da nešto i napravi bilo bi dobro!!!

Related Posts
5
0
Would love your thoughts, please comment.x