Kvalifikacije za VN Miamija: Sergio Perez najbrži!

Iza nas su zanimljive kvalifikacije za VN Miamija. Nakon sprint vikenda u Bakuu vratili smo se na klasični format trkaćeg vikenda. Staza je bila izazovna za vozače zbog nezgodne nove podloge (izvan trkaće putanje je staza dosta skliska). Greške su se događale, a na kraju je najmanje griješio Sergio Perez u Red Bullu koji je osvojio pole position ispred dvostrukog prvaka Fernanda Alonsa u Aston Martinu i Ferrarijevog Carlosa Sainza. Kvalifikacije su nešto ranije završene zbog izlijetanja Charlesa Leclerca dvije minute prije kraja kvalifikacija.

Leclerc je svojim razbijanjem jako razveselio ekipu Haasa i Kevina Magnussena koji je zbog toga ostao odličan četvrti, odakle će startati u nedjeljnu utrku. Treći red su popunili redom Pierre Gasly u Alpineu i George Russell u Mercedesu. Sedmi je završio nesretni Charles Leclerc zbog ranije postavljenog vremena, a s njim će četvrti red dijeliti osmi Esteban Ocon u Alpineu.

Svoja vremena nisu postavili deveti Max Verstappen u Red Bullu i deseti Valtteri Bottas u Alfa Romeu. Verstappen je pogriješio u prvom pokušaju te krug nije uopće priveo kraju, a drugi krug nije stigao dovršiti zbog Leclercova izlijetanja. Bottas nije uopće izlazio na stazu prije završnice kvalifikacija, te je tako i on bio onemogućen u postavljanju brzog kruga krajem kvalifikacija.

Utrka je u nedjelju u 21:30 po našem vremenu.

Ispali u Q1: Norris, Tsunoda, Stroll, Piastri i Sargeant

Sunce je obasjalo stazu i put domaćem junaku Loganu Sargeantu koji je prvi izašao na stazu.

Nakon postavljenih prvih konkurentnih vremena najbrži je bio Perez ispred Leclerca i Verstappena. Sva trojica su bila unutar 11 stotinki sekunde. Četvrti je bio Alonso, a iza njega Magnussen i Sainz. Dobro su stajali vozači Alfe – osmi i deveti. U zoni ispadanja su bili Piastri, Tsunoda, Norris, de Vries i Hamilton. Situacija se brzo mijenjala kako je staza postajala brža te su tako početkom završnih pet minuta u zoni ispadanja bili Sargeant, Albon, Tsunoda, Norris i de Vries.

Od “škakljivih” situacija prvog dijela Q1 vrijedi istaknuti proklizavanje Hulkenberga – malo je nedostajalo da zadnjim kotačem zakači zid, zatim je Hamilton imao situaciju s drugim vozačem Haasa u zadnjem zavoju gdje je došlo do slabijeg kontakta Hamiltona sa zidom i Magnussenom – bez većih posljedica, te Sainzovo usporavanje Zhoua koje je bilo pod istragom sudaca (bez kazne).

U zadnje dvije minute smo ušli s dva Mercedesa u zoni ispadanja ispred Sargeanta i dva McLarena. Na stazi su bili svi osim Verstappena. Do kraja Q1 Mercedesi su se izvukli iz zone ispadanja, dok su ispali redom Norris, Tsunoda, Stroll, Piastri i Sargeant.

Ispali u Q2: Albon, Hulkenberg, Hamilton, Zhou, de Vries

Drugi dio kvalifikacija su otvorili vozači Red Bulla. Cijelu minutu su na kraju boksa čekali zeleno svjetlo. Iza njih su odmah izašli vozači Haasa i Mercedesa. Na ostale vozače smo čekali malo duže.

Poredak je na pola Q2 bio Verstappen, Sainz, Perez, Alonso, Leclerc, Ocon, Albon Gasly, Hulkenberg, Magnussen. U zoni ispadanja su bili Russell, Hamilton, Zhou, de Vries i Bottas. S takvim poretkom smo ušli u završne četiri minute i završne pokušaje postavljanja brzih krugova.

Najintezivniji dio Q2 je bila zadnja minuta kada su svi počeli završavati svoje brze krugove. Poredak se svakim prolaskom bolida ciljem, a na kraju je najveće iznenađenje bilo ispadanje Lewisa Hamiltona – završio je tek 13. – njegove najgore kvalifikacije na tlu SAD-a! Na kraju je popis “ispadača” bio redom Albon, Hulkenberg, Hamilton, Zhou, de Vries.

Q3: Perez briljirao, Leclerc zakazao, Verstappen izvisio!

Za razliku od prva dva dijela kvalifikacija, u Q3 nismo vidjeli red vozača na čekanju zelenog svjetla. Ali su, kao u Q2, rundu otvorili Verstappen i Perez. Ubrzo su izašli i ostali, a zadnji su na stazu u prvom dijelu Q3 izašli Ferrariji. Jedino je Bottas ostao u boksu.

Poredak poslije prve runde krugova je bio Perez, Alonso, Sainz, Magnussen, Gasly, Russell, Leclerc i Ocon. Verstappen je pogriješio u svom krugu te je produžio u boks ne postavljajući vrijeme, a Leclerc je također pogriješio ali je krug priveo kraju i postavio sedmo vrijeme.

Sve je bilo spremno za superzavršnicu kvalifikacija. I dobili smo je, točno dvije minute prije kraja je Leclerc napravio katastrofalnu pogrešku, izvrtio se i zakucao bolid u zid! Na kraju je odlučen oda se kvalifikacije neće nastaviti i tako je pole position osvoji Perez ispred Alonsa i Sainza te fantastičnog Magnussena na četvrtom mjestu!

Perezu je ovo prvi pole position izvan Saudijske Arabije i njegov treći u karijeri. Na kraju kvalifikacija je dočekan s velikim oduševljenjem mnogobrojnih Meksikanaca na stazi.

Pretplati se
Obavijesti o
19 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Zlibro

Molim admine GP1.HR portala da fino obrazlože razlog brisanja mojih komentara i komentara jos jedne osobe, koja je sugerirala na banovanje profila Pratiteljcro?

west

Možda ga drže kao korisnu budalu na portalu, nabija im broj komentara pošto ovaj ne zna stat komentirat pa zato neće da ga banuju a ovaj vrijeđa koga stigne i gdje stigne!!!

Zlibro

Takav njima i paše 🤷‍♂️

North33

Bravo za Leclera, brutalna vožnja kroz zavoje kada je izletio, da je više ovakvih vozača koji voze na limitu bilo bi puno bolje.

papaya

Pratitelju,pratitelju….zloćko mali….

Jure_007

Svaka čast lc na mu…. jer kad neide tako se gura…rizik je sve
Realno danas se vidjelo da je to na granici, al od danas je klasa više po mojem mišljenju.. i zaslužuje više

robif

Imas potpuno pravo

Bobo2411

koji je ono Russel u poretku?

Pratiteljcro

Stvarno su mogli nastaviti kvalifikacije a ne odjednom prekinuti ih!

Pratiteljcro

Dobro je Lewis8 ti si najjaci
Russ vs Ham 4vs1

Gigi

Ovdje nitko nije normalan. Laku noc 😴

F1 fan

Nek ferari vrati vetela bit će bolji od ovog specijalca hahah

Ferrari kralj f1

🤣🤣🤣 Sad će se ova šačica navijača mećke baviti Ferrarijem i naravno Lclercom. 🤣🤣 i navijači te kante od bolida recite mi vi kako je prošao Mercedes u kvalama jer ne vidim dobro čitati?

lando

P2 je bolje od P3, šta ti nije jasno….?

Mike-ferrari

Ne kuzim cjedjenje zuci
Bice dobra utrka

west

Govorim cijelo vrijeme da je Leclerc najobičniji brljator i da ga Mercedes nikada ne treba uzet, jedino dobro što je utero Onome koga Masi spasi tako da sutra Perez ima sve na tacni, pa sad ako je blesav, jebiga!!!Mercedes čeka Imolu!!!

Ferrari kralj f1

Mercedes čeka Imolu?!🤣🤣 A za što? Da bude koji? Haha baviš se Ferrarijem a kako te nije sram navijati za taj krš? Buć buć mećka.

willyz

Alonso…vrati se doma!!!!

Leclerc16

Fakat mi čovjek zna počupati živce da to nije humano. Nekad baš pretjeruje sa agresivnom vožnjom. I ako želi biti prvak mora se naučiti kontrolisati. Previše je ovo grešaka za jedan vikend od takvog vozača.

Related Posts
19
0
Would love your thoughts, please comment.x